Noi date privind pericolul nivelului de mercur și consumul de pește la femeile însărcinate
Acest rezultat a fost obținut în urma unui studiu realizat de Universitatea Bristol, care s-a axat pe analiza a peste 4.131 de gravide în Marea Britanie, dar și pe o cercetare asemănătoare pe o populație din insulele Seychelles.
S-a descoperit că aparent nu contează ce tip de pește este consumat, deoarece anumite elemente nutritive conținute în pește pot asigura protecție împotriva mercurului prezent.
În cadrul studiului s-a măsurat nivelul de mercur în timpul sarcinii, iar ulterior copiii au fost monitorizați frecvent pe perioada copilăriei.
Populația din Seychelles cuprinde în mare parte gravide ce consumă pește regulat. Pe de altă parte, al doilea studiu a luat în calcul date din cadrul studiului ALSPAC, care a inclus o populație dintr-o zonă industrializată a Angliei de sud-vest unde peștele se consumă mult mai puțin frecvent.
Deși sunt cunoscute efectele benefice ale consumului de pește în sarcină, precum cele asupra vederii și a capacităților cognitive ale copiilor, recomandările generale sunt de a evita anumite tipuri de pește ce conțin cantități relativ crescute de mercur. Prin urmare, unele gravide ar putea să elimine complet din dietă peștele, pentru a nu se expune vreunui risc.
Rezultatele studiului arată că nivelul de mercur al gravidelor este foarte probabil să nu producă efecte adverse în ceea ce privește dezvoltarea fătului, cu condiția ca gravida să mănânce pește. Dacă dieta nu include pește, dovezile indică faptul că mercurul ar putea dăuna copilului. Acest lucru apare datorită lipsei de nutrienți esențiali pe care le asigură peștele, precum acizi grași cu lanț lung, iod, seleniu și vitamina D.
Prin urmare, recomandările oficiale trebuie revizuite, cu formularea ca gravidele să adauge în dietă cel puțin două porții de pește pe săptămână, care să includă cel puțin o porție de pește gras, precum somon, macrou, sardine sau hering.
sursa: News Medical
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Un nou studiu arată că fiecare sarcină duce la îmbătrânirea celulelor cu până la 2 ani
- Factorii de risc asociați cu greutatea scăzută la naștere
- Riscul copiilor de a dezvolta probleme emoționale, influențat de nivelurile de hormoni tiroidieni ale mamei în timpul sarcinii
- Ești însărcinată? Atenție la consumul de lemn dulce!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni