Nodul nedureros la sân
Autor: Dr. Purtan Teodora
Nodulii la sân sunt o masă de țesut mamar rezultată în urma proliferării celulare necontrolabile în zona respectivă. Conform datelor din literatura de specialitate, majoritatea nodulilor mamari sunt de natură benignă.
Glanda mamară este alcătuită dintr-o masă de țesut fibro-adipos, în componența căreia se află glandele secretoarede lapte, canalele galactoforeganglioni limfatici, vase de sânge și nervi. Nodulii mamari pot fi localizați oriunde la nivelul glandei mamare și sunt alcătuiți dintr-o masă de celule mamare proliferative.
Durerea apărută în cadrul afecțiunilor mamare este un semn de benignitate. Majoritatea afecțiunilor benigne ale sânilor caracterizate prin apariția unor noduli mamari sunt benigne. Tumorile maligne ale sânului pot prezenta consistență nodulară și de cele mai multe ori sunt lipsite de durere. Tocmai din acest motiv, datorită absenței durerii, majoritatea tumorilor maligne de sân sunt depistate în stadii avansate.
Aceasta nu înseamnă însă că toți nodulii de sân nedureroși sunt cancer. Există câteva formațiuni tumoale benigne mamare, lispite sindrom dureros, printre care fibroadenomul și lipomul mamar. [1], [2]
De ce apar nodulii nedureroși la sân
Principalele afecțiuni care determină apariția nodulilor mamari nedureroși sunt reprezentate de fibroadenomul mamar, lipomul dezvoltat la nivelul glandei mamare, tumora Phyllodes și cancerul de sân.
De asemenea, pot fi descriși și anumiți factori care pot facilita dezvoltarea nodulilor de sân:
- Modificările hormonale apărute în perioada menstruației
- Modificările hormonale asociate instalării menopauzei
- Modificările hormonale care au loc în sarcină
- Administrarea de anticoncepționale orale. [3], [4], [5]
Semne și simptome clinice asociate unui nodul nedureros la sân
Manifestările clinice care apar în asocierea nodulilor mamari pot fi diferite de la un caz la altul, în funcție de afecțiunea declanșatoare.
Tumora Phyllodes este o tumoră benignă a sânului, alcătuită din țesut fibros și epitelial, cu risc crescut de recidivă în urma extirpării chirurgicale și de malignizare. Principala manifestare clinică a tumorii Phyllodes este reprezentată de apariția unui nodul nedureros la sân, de consistență dură, fomă neregulată, cu creștere rapidă. Acest nodul mamar poate atinge dimensiuni cuprinse între 20 și 30 de cm și este mult timp asimptom, atic, fiind lipsit de durere locală, modificări mamelonare și fără invazia ganglionilor axilari. Pielea care acoperă sânul cu tumoră Phyllodes este lucioasă, cu desen vascular bine dezvoltat.
Lipomul mamar este o tumoră grăsoasă dezvoltată la nivelul țesutului adipos al sânului. Lipomul este o tumoră benignă, în majoritatea cazurilor asimptomatică. Lipoamele mamare de dimensiuni crescute pot determina sindrom de compresiune asupra structurilor din jur, însoțit de durere și disconfort local.
Fibroadenomul mamar este o tumoră benignă a glandei mamare, secundară proliferării locale a țesutului conjunctiv, frecvent înregistrată în rândul femeilor tinere aflate înaintea vârstei de 30 de ani. Fibroadenomul mamar este considerat o tumoră mamară frecvent înregistrată în adolescență, datorată modificărilor hormonale specifice acestei perioade. Fibroadenomul mamar este caracterizat la examinarea clinică a sânului, drept o formațiune tumorală nodulară, de consistență crescută, fermă, elastică, de formă regulată, nedureroasă, mobilă în raport cu planurile superficiale și profunde. În majoritatea cazurilor, fibroadenomul mamar este descoperit accidental prin autopalparea sânului, este asimptomatic și nu determină invadarea structurilor învecinate sau apariția adenopatiilor axilare sau supraclaviculare.
Cancerul mamar poate reprezenta o cauză a apariției nodulilor nedureroși la sân. Tumorile maligne ale sânului apar sub aspectul unor noduli de formă neregulată, slabi delimitați, de consistență fermă și inegală, aderenți la planurile superficiale și la cele profunde. Nodulii maligni la sân sunt nedureroși; aceasta apare doar în cazuri excepționale sau în stadiile avansate de evoluție ale bolii. Tocmai din această cauză, tumorile mamare maligne sunt diagnosticate tardiv, datorită lipsei simptomatologiei clinice care ar putea ridica suspiciunea unei malignități apărute la nivelul glandei mamare. [1], [2], [3], [4], [5]
Nodul nedureros la sân - Diagnostic
Diagnosticarea afecțiunilor caracterizate prin apariția unor noduli nedureroși la sân se poate realiza în urma efectuării anamnezei, a examinării clinice locale și a unor investigații paraclinice.
Anamneza trebuie să cuprindă date referitoare la momentul apariției nodulului nedureros la sân, circumstanțele de depistare a acestuia, simptome clinice asociate, modul de evoluție a nodulului mamar din momentul decelării și până în momentul prezentării la medic, ce anume a determinat bolnava să se prezinte la medic, date referitoare la alte afecțiuni de care suferă bolnava sau boli prezente în familia acesteia, intervenții chirurgicale la care aceasta a mai fost expusă, infeormații referitoare la condițiile de viață și muncă ale bolnavei, dacă fumează sau consumă alcool, medicamente administrate.
La examinarea clinică sânului cu nodulul nedureros medicul poate decela prezența unor semne clinice specifice anumitei afecțiuni mamare, precum întinderea și modificarea tegumentului supaiacent, prezența semnelor celsiene (căldură locală, edem și eritem local), tumefierea sânului, etc.
Investigațiile paraclinice recomandate pentru diagnosticarea afecțiunilor mamare caracterizate prin apariția nodulilor nedureroși la sâni, sunt reprezentate de următoarele aspecte: ecografia mamară, mamografia, tomografia computerizată a sânului, rezonanța magnetică nucleară de sân, biopsia mamară și examenul histopatologic. [1], [2], [3], [4], [5]
Tratamentul nodulilor nedureroși la sân
În majoritatea cazurilor, nodulii nedureroși la sân, care nu provoacă durere sau alte simptome clinice, care nu cresc în dimensiuni și care nu invadează structurile învecinate, pot fi lăsați pe loc și nu necesită extirpare chirurgicală.
Tratamentul chirurgical este recomandat în cazul nodulilor la sân dureroși, în cazul celor care cresc continuu și pot deforma glanda mamară, în cazul nodulilor mamari cu risc crescut de malignizare și în cazul nodulilor mamari maligni.
Tratamentul chirurgical al nodulilor nedureroși la sân, poate varia în funcție de afecțiunea încriminată.
Tumora Phyllodes
Din cauza riscului crescut de recidivă locală, se recomandă excizia chirurgicală largă a formațiunii tumorale nodulare, ghidată prin examen histopatologic extemporaneu, care confirmă diagnosticul și limitele exciziei tumorale.
În cazul tumorii Phyllodes recidivată, tratamentul chirurgical poate consta în sectorectomie mastectomie cu reconstrucția sânului extirpat.
Lipom mamar
Tratamentul poate fi medicamentos sau chirurgical. Lipoamele lipsite de durere sau alte manifestări clinice nu necesită tratament. În cazul în care se observă creșterea în dimensiuni a lipomului de la o lună la alta, precum și în cazul apariției durerii locale sau a altor manifestări clinice, se impune inițierea tratamentului.
- Tratamentul medicamentos specific lipoamelor mamare presupune administrarea injecțiilor cu steroizi. Acest tratamenteste util pentru reducerea în dimensiuni a formațiunii adipoase, dar nu acționează asupra simptomatologiei generate de către aceasta și nu poate duce la eliminarea ei.
- Tratamentul chirurgical al lipoamelor constă în extirparea acestora. Liposucția este o alternativă la tratamentul chirurgical, care presupune îndepărtarea lipoamelor prin intermediul unui dispozitic special conceput, care aspiră țesutul adipos.
Fibroadenom mamar
Fibroadenoamele mamare de dimensiuni reduse, nu impun instituirea precoce a tratamentului chirurgical, fiind necesară doar monitorizarea lor, prin efectuarea unei ecografii mamare sau a unei mamografii periodice.
În cazul fibroadenoamelor mamare care persistă după împlinirea vârstei de 30 de ani și cresc continuu în dimensiuni, se impune tratamentul chirurgical de extirpare. Pentru îmbunătățirea aspectului estetic al sânului operat, se preferă efectuarea inciziei chirurgicale periareolar, pentru a evita formarea cicatricilor mamare cheloide, dizgrațioase.
Cancer mamar
Tratamentul cancerului mamar este complex și constă în mastectomie (îndepărtarea chirurgicală a sânului afectat în întregime), asociată chimioterapiei și radioterapiei, în funcție de stadiul de evoluție al bolii. În cazul tumorilor mamare de dimensiuni reduse (stadiul I și II de boală), se poate efectua extirparea formațiunii tumorale cu limite de sigranță oncologică. Chirurgia radicală al cancerului de sân este întotdeauna însoțită de reconstrucție a glandei mamare, pentru îmbunătățirea calității vieții acestor bolnave și pentru reducerea impactului psihologic, social și sexual al mastectomiei totale. [1], [2], [3], [4], [5]
2. Manualul MERCK, Ediția a-XVIII-a, Editura All, București, 2014
3. What are breast lumps?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/186084.php
4. Suspicious breast lumps, link: https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/suspicious-breast-lumps/symptoms-causes/syc-20352786
5. What signs of breast cancer are there other than a lump?, link: https://www.medicalnewstoday.com/articles/322832
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Am descoperit pe sanul drept un nodul, acum 2 ani
- Va rog, un raspuns la nodul la sanul stang
- Nodul la san! Nu stiu la ce medic ar trebui sa ma adresez?
- Interpretare examen histopatologic
- Nodul sani
- Noduli la san
- Pericol la o anestezie totala?
- Nodul la san? sau altceva?
- Nodul san stang 22 ani