Nici măcar tinerii cu o „protecție genetică” față de depresie nu au scăpat de simptomele depresive în anii pandemiei

©

Autor:

Nici măcar tinerii cu o „protecție genetică” față de depresie nu au scăpat de simptomele depresive în anii pandemiei
Deși anumiți factori genetici păreau să protejeze studenții de depresie în anii pre-pandemici, chiar și studenții cu acești factori protectivi au dezvoltat simptome de depresie în timpul pandemiei. În mod special, creșterea generală a depresiei printre studenți în timpul pandemiei a fost observată la tinerele cu acest tip de „reziliență genetică”. Studiul recent publicat în Proceedings of the National Academy of Sciences de către echipa Michigan Neuroscience Institute de la Universitatea din Michigan a analizt impactul pandemiei asupra sănătății mintale a studenților din primul an, arătând că unul din trei studenți a dezvoltat depresie clinică în timpul pandemiei, o rată dublă față de anii anteriori.
Studiul, care a urmărit sănătatea mintală, genetica, istoricul personal, activitatea fizică și somnul unor grupuri succesive de studenți în primul an de colegiu, a început cu câțiva ani înainte de pandemie și continuă și în prezent. Prin analiza experiențelor și fundalurilor acestor studenți, cercetătorii au dezvoltat un instrument de predicție numit Affect Score, combinând răspunsurile de la o serie de chestionare standard de sănătate mintală. Acest scor ar putea ajuta colegiile și universitățile să ofere un suport social și de sănătate mintală mai mare celor mai expuși riscului.

Datele din studiu provin de la studenții din trei cohorte, una completând primul an înainte de pandemie și două având experiența primului an afectată de pandemie. Studenții au completat chestionare standard și au oferit interviuri detaliate, precum și probe de sânge și/sau salivă pentru analize genetice. Ei au furnizat și probe lunare de salivă pentru a măsura stresul și alți hormoni și au primit un Fitbit pentru a monitoriza activitatea zilnică și modelele de somn.

Cercetătorii au calculat scorul de risc genetic individual al depresiei (MDD-PRS) pentru fiecare student. În era pre-pandemică, bărbații și femeile cu un scor MDD-PRS ridicat aveau o probabilitate mai mare de a dezvolta depresie. Însă, în timpul pandemiei, genetica a devenit mai puțin importantă. Femeile, indiferent de profilul lor genetic, care au început primul an de colegiu în 2020, au avut un risc de peste opt ori mai mare de simptome cronice de depresie.

Studiul a identificat, de asemenea, ceea ce este numit „reziliență psihologică” în indivizi care ar putea părea mai predispuși la depresie din punct de vedere genetic, dar care nu au dezvoltat-o în ciuda trecerii prin primul an de colegiu în timpul unei pandemii.

Echipa continuă să testeze instrumentul Affect Score pe studenții care au intrat în 2021, 2022 și în acest an. Ei pregătesc, de asemenea, testarea unui instrument digital validat de intervenție psihiatrică care speră să ajute la gestionarea riscului.

sursa: Science Daily
foto: Getty Images

Data actualizare: 15-12-2023 | creare: 15-12-2023 | Vizite: 632
Bibliografie
Genetic 'protection' against depression was no match for pandemic stress, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2023/12/231211200130.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Organizația Mondială a Sănătății – bolile care ar putea declanșa o viitoare pandemie
  • Obezitatea și depresia – conexiuni cerebrale comune la copii
  • Pandemia care ar putea ucide 900 de milioane de oameni
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum