Neuroendoscopia asistată de un smartphone pentru o mai bună vizualizare

©

Autor:

Neuroendoscopia asistată de un smartphone pentru o mai bună vizualizare
Smartphone-ul ar putea lua locul camerelor și a monitoarelor video pentru intervențiile neurochirurgicale, ca o alternativă simplă, ieftină și eficientă, pentru a asigura o metodă intuitivă și eficientă de efectuare a neuroendoscopiilor.
Un studiu ale cărui rezultate au fost publicate în Journal of Neurosurgery, sugerează că un dispozitiv endoscopic asistat de un smartphone ar putea fi utilizat cu succes în intervențiile neurochirugicale minim invazive.

Neuroendoscopia

Neuroendoscopia este o procedură neurochirurgicală minim invazivă utilizată pentru a trata hidrocefalia, pentru rezecții tumorale, tratarea bolilor vasculare și gestionarea unor alte boli. Procedurile de acest gen duc la dureri mai reduse, timp mai scurt de recuperare și cicatrici mai mici decât craniotomii sau chirurgia deschisă.

În timpul procedurii, un tub flexibil sau rigid numit neuroendoscop este inserat printr-o mică incizie la nivelul craniului, nasului sau cavității bucale și mișcat în situl chirurgical specific din creier, ventricular, subdural sau în spațiile subarahnoidiene.

Neuroendoscopul conține o sursă de lumină pentru a ilumina câmpul chirurgical, lentile pentru mărire și o cameră ce trimite imagini către un monitor plasat în apropiere pentru vizualizare în timp real. De asemenea, neuroendoscopul conține canale și porturi prin care se pot insera și manevra instrumente endoscopice și se poate iriga locul chirurgical.

Smartphone-ul ca ajutor în neuroendoscopie

În cadrul studiului curent s-a testat eficiența unui smartphone pentru asistarea procedurilor neurochirurgicale. Acesta ar putea lua locul camerelor video utilizate în prezent în neuroendosocopie.

În cadrul unor astfel de intervenții  din studiul curent, pe un grup de 42 pacienți, s-a utilizat un smartphone atașat la neuroendoscop (iPhone modelul 4, 5 sau 6) cu ajutorul unui adaptor special. Chirurgii și-au centrat atenția asupra imaginilor obținute direct pe ecranul iPhone-ului din fața lui, nu pe monitoarele care sunt plasate de obicei pe o parte.

Pe baza acestor studii, autorii studiului au listat o serie de avantaje al neuroendoscopiei asistate de un smartphone:
  • Smartphone-ul are dimensiuni mici, se atașează ușor de endoscop cu ajutorul unui adaptor.
  • În ciuda dimensiunii mici a ecranului, imaginile de înaltă calitate conferă o vizualizare performantă a locului chirurgical.
  • Camera smartphone-ului conferă achiziții video în timp real, stocare și transmitere prin tehnologii variate (Wi-Fi, 4G, Bluetooth etc.), imaginile pot fi vizualizate în timp real pe un ecran în timpul intervenției.
  • Imaginile pot fi manipulate în timp real cu ajutorul funcțiilor camerei telefonului.
  • Comparativ cu echipamentele standard video, smartphone-ul este mai ieftin, portabil și nu necesită sursă externă de energie.
  • Accesul la o sursă video direct în fața ochilor permite o abordare mai dinamică și mai specifică, ceea ce nu se întâmplă când medicul trebuie să își mute privirea spre monitor.

Autorii studiului menționează că procesul este la început și mai sunt necesare cercetări suplimentare pentru a se asigura că această tehnică este una potrivită și eficientă, din toate punctele de vedere.

Sursa: Science Daily
Foto: Journal of Neurosurgery

Data actualizare: 25-12-2018 | creare: 19-03-2018 | Vizite: 866
Bibliografie
Smartphone-assisted neuroendoscopy https://www.sciencedaily.com/releases/2018/03/180313084224.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Inteligența artificială și beneficiile în medicină
  • Noi senzori pentru smartphone ce măsoară tensiunea arterială
  • Bandaj inteligent inspirat de arta japoneză Kirigami
  •