ROmedic Cabinete medicale București Cabinete Asistență de profilaxie stomatologică Asistență de profilaxie stomatologică București

Dinții

Dinții

Dinții sunt niște organe osoase situate în cavitatea bucală. Ei taie, fărâmițează și macină hrana pentru a o înmuia suficient spre a fi mai ușor înghițită și digerată.

 

Din ce sunt alcătuiți dinții?
Învelișul alb exterior al dinților este alcătuit din smalț, cea mai dură substanță din corp. Sub smați se află o altă substanță dură, numită dentină, iar înăuntrul ei se află inima dintelui, numită cavitatea pulpară.

 

De ce se cariază dinții?
Dacă dinții nu sunt îngrijiți corespunzător, se strică. Bacteriile, hrănindu-se cu restul de dulciuri, secretă un acid care dizolvă calciul mineral din smalț și dentină și formează o cavitate. Dacă suprafața sensibilă a dentinei este expusă direct, hrana caldă sau rece este cauza senzației neplăcute.

 

Tartrul. Pe dinții care nu sunt curățați regulat se depune o substanță numită tartru alcătuită din mucus, alimente alterate și bacterii care cauzează carierea dinților.

 

Majoritatea adulților au 32 de dinți.
Există 4 tipuri de dinți, fiecare având rolul său:
- incisivii, opt în total, pentru mușcat, tăiat și mestecat;
- caninii, patru în total, pentru sfâșiat;
- premolarii, în număr de opt, pentru strivit;
- molarii, în număr de doisprezece, pentru măcinat alimente.

 

În interiorul unui dinte
Dentina formează corpul dintelui, deși se află dedesubtul suprafeței dure din adară. 
Nervii (verzi) și vasele sangvine (roșii și albastre) se răspândesc în țesutul cavității pulpare și în afara rădăcinii de la baza dintelui.

 
Programare