Nanotehnologia in sprijinul medicamentelor
Data publicării: 05-11-2007
Una din problemele spinoase cand este creat un medicament este ca acesta sa fie facut sa actioneze cu precadere doar intr-un anumit tesut sau organ. Iata ca nanotehnologia poate prelua cu succes acesta sarcina dificila.
Eva Harth, profesor asistent de chimie la Vanderbilt University, a reusit sa creeze un sistem modular si multi-functional de distributie a medicamenelor in corpul uman care sa creasca eficienta si sa reduca reactiile adverse. Numit popular "burete nanometric", sistemul are ca sarcina transportul unui numar mare din moleculele medicamentului intr-un loc specific din organism.
La acest burete pot fi atasate optional alte facilitati: de pilda un asa numit "transportor molecular", capabil sa treca prin barierele naturale ale corpului si sa ajunga in locuri greu accesibile pentru medicamentele obisnuite, de pilda in creier. Sau anumite molecule-tinta care determina fixarea ansamblului naonometric pe suprafata tumorilor. Si, nu in ultimul rand, mai pot fi atasati marcatori flourescenti care sa indice traseul si locul unde ajunge substanta.
In colaborarea cu Heidi Hamm, a fost creata si o molecula dendritica capabila chiar sa treca prin membrana celulara si sa ajunga la nucleu. In acest fel este deschisa calea spre noi clase de substante, imposibil de utilizat pana in prezent. "Peptidele si proteinele pot actiona ca medicamete, la fel ca moleculele mici. Cu toate acestea, nu este activitate in aceasta arie deoarece nu era vre-o cale de a le introduce in celula. Acum ca exista o metoda, lucrurile se pot schimba." spune Harth.
Este studiata si posibilitatea de a ataca in mod specific anumite forme de cancer cu substante care erau mult prea toxice pentru intregul organism. Insa cu ajutorul "buretelui nanometric" citostaticele vor fi livrate doar in tesutul tumoral.
Autor: Acardius blog