Muzica poate contribui la recuperarea în urma intervențiilor chirurgicale

©

Autor:

Muzica poate contribui la recuperarea în urma intervențiilor chirurgicale
Un studiu prezentat la Congresul Clinic al Colegiului American de Chirurgi (ACS) din 2024 arată că ascultarea muzicii poate accelera recuperarea după intervenții chirurgicale. Cercetătorii de la California Northstate University College of Medicine au analizat 35 de studii care au investigat efectele muzicii asupra recuperării post-operatorii, iar concluziile lor evidențiază beneficiile semnificative pentru pacienți:

1. Reducerea durerii:

Ascultarea muzicii a dus la o reducere semnificativă a durerii (cu aproximativ 19% pe Scala Numerică de Evaluare a Durerii și 7% pe Scala Vizuală Analogică).

2. Reducerea anxietății:

Pacienții au raportat o scădere a anxietății cu 3%, conform evaluării prin State-Trait Anxiety Inventory.

3. Scăderea consumului de opioide:

Cei care au ascultat muzică au utilizat mai puțin de jumătate din doza de morfină în prima zi post-operatorie comparativ cu cei care nu au ascultat muzică.

4. Scăderea ritmului cardiac:

Ritmul cardiac al pacienților a scăzut cu 4,5 bătăi pe minut, ceea ce îmbunătățește circulația oxigenului și a nutrienților, esențială pentru recuperare.

Muzica poate fi o terapie pasivă, simplu de aplicat după operație, și poate ajuta la reducerea stresului, contribuind la o tranziție mai ușoară din starea de trezire post-anestezică. Autorii studiului sugerează că reducerea nivelurilor de cortizol datorită muzicii ar putea fi un factor important în facilitarea recuperării.

Autorii studiului încurajează pacienții să asculte orice tip de muzică care le aduce confort după intervențiile chirurgicale. Cercetări viitoare vor evalua utilizarea muzicii în medii chirurgicale și în secțiile de terapie intensivă.

sursa: News Medical

Data actualizare: 23-10-2024 | creare: 23-10-2024 | Vizite: 116
Bibliografie
Music aids recovery after surgery, link: https://www.news-medical.net/news/20241018/Music-aids-recovery-after-surgery.aspx

Image by Rosy_Photo on Pixabay
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • De ce unele persoane nu reacționează emoțional la niciun tip de muzică?
  • Persoanele care știu să cânte la un instrument muzical au o viteză de reacție mai mare
  • Muzica veselă evocă mult mai ușor amintiri autobiografice
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum