Modul misterios prin care virusurile infectează oamenii

Modul misterios prin care virusurile infectează oamenii

©

Autor:

Modul misterios prin care virusurile infectează oamenii
O echipă de experÈ›i din cadrul Universităților din Leeds È™i York a publicat în jurnalul PLOS Pathogens un studiu referitor la modul în care virusuri precum poliovirus È™i virusul gripal îÈ™i organizează materialul genetic, determinând infecÈ›ia celulelor gazdei. Aceste descoperiri pot fi un punct de plecare pentru viitoare terapii antivirale mult mai eficiente.
După ce virusul infectează o celulă, are loc răspândirea patogenului către celulele din vecinătate. Acesta este un proces complex, care necesită producÈ›ia de virioni. Virionii reprezintă copii virale capabile să ajungă pe suprafaÈ›a celulelor din jur, să le infecteze È™i să producă, la rândul lor, noi virioni, determinând o infecÈ›ie virală în lanÈ›. Misterul prin care aceÈ™ti virioni sunt produÈ™i a fost acum elucidat, fiind descris in detaliu de către cercetătorii britanici din Leeds È™i York.

Profesorul Peter Stockley, fost director al Astbury Centre for Structural Molecular Biology din Leeds, afirmă: „Acest studiu este extrem de important, deoarece ne schimbă perspectiva în legătură cu modul în care putem controla anumite afecÈ›iuni virale. Dacă putem întrerupe mecanismul de formare al virionilor, există posibilitatea de a opri infecÈ›ia. Această analiză sugerează o stabilitate a mecanismului genetic viral de formare a virionilor, cu o rată scăzută de mutaÈ›ie, deci cu un risc scăzut ca tratamentul să devină ineficient odată realizat.”

Profesorul Reidun Twarock, membru al Universității din York, a adăugat: „A înÈ›elege în detaliu acest proces care este conservat în cadrul unei întregi familii virale, nu doar a unei tulpini specifice, va deschide calea industriei farmaceutice spre tratamente antivirale ce blochează factori cheie È™i previn instalarea bolii.”

Studiul se bazează pe activitatea Enterovirusului-E, asemănător cu poliovirusul È™i cu virusul gripal. Poliovirusul nu a reprezentat o alternativă pentru studiu, deoarece este foarte infecÈ›ios, determinând poliomielita, o boală în curs de eradicare de către World Health Organization. Utilizând o combinaÈ›ie între biomatematică È™i biologie moleculară, cercetătorii au putut identifica posibile zone de pe suprafaÈ›a moleculei de ARN care se comportă drept semnal pentru formarea virionilor. Aceste semnale ARN de organizare au un rol esenÈ›ial în determinarea infecÈ›iei virale. Pentru prima oară în istorie, procesul de semnalizare a fost direct vizualizat de către cercetători prin intermediul microscopiei electronice avansate.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 22-01-2021 | creare: 22-01-2021 | Vizite: 734
Bibliografie
Unravelling the mystery that makes viruses infectious, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/01/210108142145.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum