Migrena postcoitală

©

Autor:

Migrena postcoitală

Migrena este o problemă foarte frecventă a departamentului de urgență, în SUA ajungând să constituie mai bine de 2% din urgențele zilnice. Cele mai comune diagnostice sunt cele de dureri de cap primare, de cele mai multe ori, migrene sau dureri de cap cauzate de diverși factori de presiune.

Durerile de cap primare reprezintă o înlănțuire de dureri cronice caracterizate prin exacerbări acute. În cazul în care durerile devin insuportabile, este recomandat să vă adresați serviciului medical de urgență pentru a primi îngrijirile corespunzătoare. Principalele procedee pe care le efectuează medicii de la serviciul de urgență se referă la determinarea unui diagnostic corect, excluderea unor cauze secundare ale durerilor de cap precum infecții, leziuni sau hemoriagiile, inițierea unei terapii corespunzătoare pentru ameliorarea simptomelor, oferirea pacientului a unui plan de tratament și a unor soluții pentru momentele în care durerile vor mai reaparea, sau îndrumarea pacientului către un alt departament acreditat să rezolve problemele cu care pacientul se confruntă.

Diagnosticarea și clasificarea migrenei poate pune uneori foarte mari probleme, însă atunci când cauza a fost identificată este foarte ușor să se conceapă un tratament targetat pentru fiecare pacient în parte. Studii recente au încercat clasificarea standardizată a durerilor de cap luând în calcul o mare varietate de factori. Astăzi de vom îndrepta atenția către migrena postcoitală. (1)

Ce este migrena postcoitală?

Migrena postcoitală, denumită și cefalgia coitală este o formă rară și severă de migrenă care apare la baza craniului înainte de orgasm, în timpul activității sexuale, inclusiv în timpul masturbării. Migrena avansează de regulă de la baza craniului, de-a lungul întregului cap, ajungând să se instaleze la nivelul lobilor frontali. Aparte de această durere la nivelul craniului, pacienții au mai acuzat dureri extrem de severi și tăioase în spatele ochilor în timpul activității sexuale. Acest tip de dureri de cap poate aparea aproape instantaneu, având tendința de a se agrava în timpul actului sexual. Unele persoane denumesc aceste migrene „dureri de cap explozive” care au loc înaintea, în timpul sau imediat după orgasm. Această durere ascuțită are tendința de a se amplifica în timpul mișcărilor bruște și durează în mod normal între câteva minute și câteva ore. Nu există un standard al acestor dureri în ceea ce privește durata de manifestare. În unele cazuri, de exemplu, aceste migrene durează și câteva zile. (2)

 

Migrenele postcoitale apar din cauza efortului și a tesiunii din timpul actului sexual. În timpul activității sexuale pot surveni modificări dramatice în ceea ce privește tensiunea arterială, dar și fluxul sangvin, în special la nivelul capului. Până în prezent medicii nu au reușit să găsească o cauză exactă a acetor dureri de cap extrem de intense care survin în timpul sau în urma actului sexual. Cefalgia coitală poate surveni ca efect al oricărui tip de activitate sexuală și debutează încet, aproape insesizabil, intensificându-se pe măsură ce crește și gradul de excitație. Unii experți sunt de părere că persoanele care au de a face regulat cu migrene sunt mai predispuse la cefalgie coitală decât alte persoane care nu au frecvent această problemă. (3)

Epidemiologia

Cei mai predispuși la migrene postcoitale sunt de regulă bărbații. În cazul lor migrenele apar undeva în jurul vârstei de 20 de ani și continuă până în jurul vârstei de 35-44 de ani. Motivele sunt încă neclare. Mai frecvente în rândul bărbaților, cu o rație de 3:1, migrenele postcoitale apar la circa 1% din populație, însă există bănuieli că procentajul ar fi mult mai mare. Din păcate acest subiect este considerat tabu și puține persoane ajung la un medic specialist pentru a discuta această problemă. Până la 10% dintre pacienții care își administrează medicamente pentru disfuncții erectile experimentează migrene postcoitale. Dacă aceste simptome se acutizează, este foarte importantă consultarea unui medic care ar putea efectua unele investigații pentru a elimina posibilitatea existenței unui anevrism cerebral sau a unei tumori. În majoritatea cazurilor aceste dureri de cap sunt de natură benignă, iar printre cele mai serioase și îngrijorătoare simptome se numără amețeala, stările de confuzie sau înțepenirea gâtului.

 

De obicei acest tip de migrenă este descrisă ca fiind severă și explozivă. Durerile de cap asociate cu activitatea sexuală încep de obicei într-o manieră ușoară, surdă, însă pe măsură ce excitația sexuală se amplifică, migrena ajunge să se acutizeze, culminând cu momentul orgasmului, când în cele mai multe cazuri migrena ajunge la punctul maxim. Au fost identificate două tipuri de migrene legate de actul sexual:

  • migrenele ce apar înaintea sau în timpul orgasmului
  • migrenele care apar imediat dupa ce actul sexual a luat sfârșit.

De cele mai multe ori aceste două tipuri de dureri de cap sunt descrise ca fiind la început ușoare, pornind de la nivelul gâtului si ajungând în stadiul exploziv atunci când durerea poate fi resimțită pe o arie mult mai mare, dar și mult mai intens. Pentru prevenirea acestor simptome, în general se prescrie indometacin. (2)

Tratamentul migrenelor postcoitale

Deși aceste dureri de cap nu sunt de regulă de băgat în seamă, trebuie să știți că ele pot fi de fapt semne ale unei probleme mult mai grave. Din acest motiv, este necesar să mergeți la medic dacă experimentați migrene postcoitale, mai ales dacă durata și frecvența lor este mare. Dacă migrena este însoțită de greață, vomă, amețeală, înțepenirea gâtului sau dilatarea pupilelor este numaidecât cazul să vă adresați serviciului medical de urgență. Dacă nu vă prezentați la urgențe, persistența durerii peste 24 de ore este un semn profund negativ.


Pentru ameliorarea simptomelor pe moment sunt de obicei eficiente antiinflamatoarele, însă s-ar putea să aveți neplăcuta surpriză ca organismul dumneavoastră să nu reacționeze pozitiv de prima dată. Poate cea mai bună și sănătoasă varianta ar fi să lăsați migrena să treacă de la sine. Aplicați comprese reci, eliminați orice fel de sursă de zgomot, de preferință și de lumină puternică și încercați să vă relaxați până când organismul se detensionează, iar durerea va dispărea.

Prevenție

În ceea ce privește profilaxia migrenelor postcoitale, o soluție logică ar fi abstinența de la orice fel de contact sexual, însă este clar că această soluție nu ar fi prea convenabilă. O soluție mai plauzibilă ar putea fi administrarea de ibuprofen sau de diverse medicamente antiinflamatoare chiar înainte de începerea actului sexual. Totuși, administrarea de medicamente înainte de actul sexual este recomandată numai celor care se confruntă recurent cu migrene postcoitale severe. O altă soluție ar putea fi adoptarea unei posturi pasive în timpul actului sexual, atunci când migrena începe să se contureze. Această metodă este bună pentru că astfel corpului i se permite să se relaxeze puțin, detensionându-se. (3)

 

Unii medici vor recomanda administrarea de diverse medicamente înainte de actul sexual, fiind vorba de general despre medicamente antiinflamatorii. În strânsă legătură cu această problemă s-a dovedit a fi și obezitatea. Astfel, pentru a preveni recurența migrenelor severe cauzate de activități sexuale este recomandată menținerea unui stil de viață sănătos și mărirea frecvenței activităților fizice controlate. În cazul în care niciuna din aceste soluții nu funcționează, vă recomandăm să cereți ajutorul unui medic specialist pentru a putea face investigațiile corecte tocmai pentru a putea îndepărta orice fel de suspiciune legată de afecțiune. Trebuie să știți că în multe cazuri, medicul va recomanda un examen RMN pentru a exclude posibilitatea existenței unei hemoragii sau a unor multiple leziuni.

 

În cazul în care vă confruntați cu migrene postcoitale severe este recomandat să vă mențineți calmul și să încercați să vă relaxați organismul pentru a facilita eliberarea presiunii intracraniene care produce durerea ascuțită. Eliminați orice factor stresant, atât vizual cât și fonic. Totodată, dacă experimentați astfel de probleme, este foarte important să discutați cu partenerul pentru o mai bună comunicare și înțelegere reciprocă. (2)


Data actualizare: 02-12-2013 | creare: 02-12-2013 | Vizite: 36297
Bibliografie
(1) Causes and treatment of postcoital cephalalgia : https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2676687/
(2) Coital Cephalalgia : https://en.wikipedia.org/wiki/Coital_cephalalgia
(3) The postcoital headache- a unisexy consequence : https://voices.yahoo.com/the-post-coital-headache-unsexy-consequence-of-8324579.html
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Durerea de cap după somn
  • Un tratament inovator pentru migrenele cronice
  • Există o asociere între migrene și fluctuațiile estrogenului?
  •