Mestecarea tutunului crește riscul de cancer și atac vascular cerebral

©

Autor:

Mestecarea tutunului crește riscul de cancer și atac vascular cerebral
Un studiu publicat în revista Nature Communications a analizat riscurile pentru sănătate asociate cu consumul de tutun de mestecat printr-o revizuire sistematică și meta-analiză a literaturii științifice. Cercetările anterioare au arătat că, deși fumatul de țigări a scăzut din anii 1990, popularitatea tutunului de mestecat pare să fi crescut, inclusiv printre femei, cu peste 270 de milioane de utilizatori la nivel mondial, majoritatea în India și Bangladesh.
Studiul a inclus o analiză a relației dintre tutunul de mestecat și accidentul vascular cerebral, boala ischemică de inimă și cinci tipuri de cancer ale gâtului și capului. În total, 111 studii au fost incluse în analiză, cu date colectate din trei baze de date științifice. Rezultatele au indicat că utilizarea tutunului de mestecat este asociată cu un risc semnificativ mai mare de accident vascular cerebral și de anumite tipuri de cancer, în special cancerul esofagian și cancerul buzelor și cavității orale. Nu s-au găsit dovezi semnificative care să lege tutunul de mestecat de boala ischemică de inimă.

Analiza a evidențiat o creștere a riscului de accident vascular cerebral cu 16% și o creștere a riscului de cancer esofagian cu un factor de 2,14 ori. Riscul de cancer al buzelor și cavității orale a fost, de asemenea, semnificativ crescut, cu un factor de risc relativ de 3,64. Riscul de cancer laringian și nasofaringian a fost, de asemenea, crescut, dar dovezi mai slabe.

Studiul subliniază necesitatea unor cercetări suplimentare de înaltă calitate pentru a explora mai detaliat relațiile dintre tutunul de mestecat și alte tipuri de cancer ale capului și gâtului, precum și necesitatea unor politici de sănătate publică eficace pentru a combate utilizarea tutunului de mestecat. Limitările studiului includ diversitatea produselor de tutun fără fum, definițiile expunerii și setările geografice, precum și incapacitatea de a estima relațiile doză-răspuns. Aceste constatări pot servi drept bază pentru lucrătorii din domeniul sănătății publice pentru a consilia mai bine clienții cu privire la riscurile asociate cu produsele de tutun și pentru a pleda pentru politici de sănătate publică mai eficiente.

sursa: News Medical
foto: bildfokus.se / Shutterstock

Data actualizare: 09-02-2024 | creare: 09-02-2024 | Vizite: 310
Bibliografie
Chewing tobacco linked to higher stroke and cancer risk, study finds, link: https://www.news-medical.net/news/20240207/Chewing-tobacco-linked-to-higher-stroke-and-cancer-risk-study-finds.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!