5 REGULI DE AUR PENTRU O RELATIE BUNA MEDIC - PACIENT
1. FII INFORMAT! Informeaza-te despre un anumit medic la care vrei sa te adresezi de la cunostinte, rude, presa, internet. Daca nu stii la ce specialitate sa te adresezi, incepi cu medicul de familie sau internist.
2. FA-TI PROGRAMARE LA MEDIC! Foloseste telefonul, internetul, in ultima instanta chiar prezentarea directa la cabinet. Fereste-te de cabinetele care nu ofera programare, la care se face o lista la usa scrisa de pacienti si la care astepti interminabil. Daca nu poti veni la consultatie anunta acest lucru in timp util, gandeste-te macar la alti pacienti care asteapta 2-3-4 saptamani pentru o programare si carora le iei locul degeaba. Neprezentatea la consultatie, nemotivata si neanuntata cu 24 ore anterior, va va face indezirabil pentru o noua programare.
3. PREGATESTE-TE PENTRU CONSULTATIE! Orice consultatie incepe cu o discutie intre medic si pacient (anamneza) in care trebuie sa explici simptomele tale (care sunt, de cand au aparut, cum au evoluat etc), antecedentele tale medicale, afectiuni prezente in familia ta, stilul tau de viata, noxe la locul de munca la care esti expus. Trebuie de asemenea sa stii ce tratament folosesti (vino cu cutiile de medicamente daca nu tii minte), ce investigatii ai facut recent (vino cu ele la tine). Mai ales in situatii de urgenta informarea concisa si corecta a medicului iti poate salva viata. Daca nu te descurci singur vino la consultatie insotit de altcineva, care sa poata oferi informatii, insa aceasta persoana nu va sta cu tine in cabinet, pentru ca relatia ta cu medicul este confidentiala. Dupa anamneza urmeaza examinarea ta, moment in care trebuie sa te dezbraci, sa te descalti, vei fi inspectat, palpat, ascultat cu stetoscopul, asezat in diverse pozitii. E bine sa fi spalat, imbracat confortabil si decent astfel incat sa te simti relaxat si medicul sa te poata examina in conditii bune. De asemenea tine cont si de faptul ca nu toate serviciile medicale sunt compensate de sistemul de asigurari si pe unele va trebui sa le platesti direct (vei fi informat in prealabil despre aceasta situatie).
4. FII ATENT LA CE ITI COMUNICA MEDICUL! Dupa anamneza si examenul obiectiv urmeaza un diagnostic clinic care iti va fi comunicat si explicat pe intelesul tau si va fi stabilit un plan de investigatii si o schema de tratament initial. Nu te sfii sa intrebi tot ce te framanta, eventual solicita informatii in scris, mai ales cu planul terapeutic (cand sa iei medicamentele, cat timp, relatia cu alimentele, reactii adverse, modificarea stilului de viata etc). Consultatia este urmata imediat sau la control, de un raport scris/scrisoare medicala in care sunt toate informatiile despre diagnosticul si tratamentul tau, document pe care este bine sa il citesti si tu cu atentie si sa-ti faci o copie pe care sa o pastrezi in documentele tale medicale.
5. NU TE SFII SA SPUI MULTUMESC, DACA ESTE CAZUL DESIGUR! Chiar daca ai nemultumiri, comunica-le medicului intr-o maniera civilizata, exista sigur o explicatie, o neintelegere pe care o putem lamuri impreuna.