Medicamentul care combate mecanismele de luptă ale celulelor canceroase

©

Autor:

Medicamentul care combate mecanismele de luptă ale celulelor canceroase

Terapiile oncologice existente în prezent pot eșua în eliminarea celulelor canceroase din cauza anumitor mecanisme de protecție și de „evadare tumorală” dezvoltate de masele celulare maligne. Pentru a dezactiva aceste mecanisme patologice, un grup de cercetători de la Universitatea din Bonn și Centrul Medical Universitar Hamburg-Eppendorf au realizat o lucrare în care este investigat efectul unui medicament existent pe piață: ceritinib. Rezultatele studiului au fost publicate recent în Journal for ImmunoTherapy of Cancer.

Pentru a putea trece nedetectate, celulele canceroase tind să se înconjoare cu un mediu dens compus din adenozină. Această moleculă rezultă din prelucrarea adenozin-trifosfatului (ATP) de către numeroase enzime de suprafață celulară. Adenozina are rolul de a scădea activitatea sistemului imunitar în vecinătatea masei tumorale și de a stimula angiogeneza, cu formare de noi vase de sânge. Vasele de sânge sunt extrem de importante în evoluția tumorală, întrucât hrănesc tumora cu oxigen și substanțe nutritive și sporesc capacitatea de migrare către alte organe, dând naștere metastazelor.

În cadrul procesului de conversie a ATP-ului în adenozină, cercetătorii au identificat o enzimă cheie, denumită CD39, responsabilă de inițierea mecanismului. Astfel, prin inhibarea enzimei, cercetătorii și-au propus să scadă semnificativ cantitatea de adenozină rezultată în vecinătatea tumorii.

Prof. Dr. Christa Müller din cadrul Universității din Bonn a explicat: „Fără adenozină, tumorile nu ar mai fi protejate de sistemul imunitar. În schimb, ATP-ul s-ar acumula în jurul celulelor canceroase, ceea ce ar stimula, de fapt, răspunsul imunitar. Așadar, sistemul de apărare al corpului nu ar mai fi suprimat; dimpotrivă, ar fi activat foarte mult.”

În urma analizării a peste 50 de substanțe active aprobate împotriva procesării ATP-ului, cercetătorii au descoperit cu succes un agent terapeutic pentru suprimarea activității enzimei CD39: „Una dintre substanțe, ceritinib, blochează conversia ATP de către CD39. Am reușit să arătăm acest lucru nu numai în eprubete, ci și în culturi cu celule de cancer mamar, întrucât acestea sunt extrem de dificil de tratat, răspunzând de obicei cu greu la terapii.”

În viitor, cercetătorii își propun să analize modul în care pot modifica acest medicament pentru a elimina numeroase efecte secundare nedorite ale terapiei și să dezvolte metode de identificare a pacienților care vor putea beneficia cel mai mult de tratament.

sursa: Science Daily
foto: Laura Schäkel/University of Bonn - created with BioRender.com


Data actualizare: 29-08-2022 | creare: 29-08-2022 | Vizite: 401
Bibliografie
Therapeutic drug renders cancer cell weapon harmless, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/08/220824103019.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Centriolii - punctul slab al celulelor neoplazice?
  • Dispozitiv ce captează celulele canceroase din sânge - o alternativă pentru biopsie
  • O nouă cercetare abordează problema comunicării dintre celulele canceroase și celulele imune
  •