ROmedic Cabinete medicale Timisoara Cabinete Chirurgie generală Chirurgie generală Timisoara

Botox – pro și contra

Botox – pro și contra

 

Deși există un anumit curent de opinie care afirmă că tratamentele cu toxina botulinică determină o rigiditate la nivelul feței și că afectează expresivitatea chipului, anulând mimica facială, aceste teorii nu sunt documentate științific și sunt nerealiste. Dacă este efectuat corespunzător, tratamentul cu botox are ca rezultat obținerea unui aspect relaxat, întinerit și luminos al feței. Un aspect proaspăt al feței este benefic pentru creșterea încrederii în sine și pentru îmbunătățirea vieții sociale, personale și profesionale pentru orice persoană.

 

Riscurile injectării cu toxina botulinică

 

Partea cea mai frumoasă a tratamentului cu botox este aceea că reprezintă una din procedurile cu cel mai mic nivel de risc. Administrat corespunzător de către medici cu o înaltă pregătire profesională, riscurile acestui tratament sunt aproape inexistente. Mai mult, s-a dovedit că toxina botulinică are și un efect pozitiv în diminuarea simptomelor durerilor de cap.
Riscurile sau complicațiile care pot, totuși, apărea sunt cele generale, consecutive oricărui tratament injectabil. Dintre acestea amintim: durere moderată, roșeață, umflătură, eventuale vânătăi la nivelul zoneii injectate, o senzație de greutate în pleoapa superioară. Posibilele efecte adverse dispar la câteva zile după injectare, în mod spontan. Tratamentul cu toxina botulinică este contraindicat persoanelor cu afecțiuni musculare cum ar fi de exemplu Miastenia Gravis. De asemenea, este contraindicat în timpul sarcinii.

 

Anestezia în tratamentul cu toxina botulinică

 

Protocolul de tratament cu toxina botulinică nu prevede administrarea de anestezic. Se consideră că nu este necesar deoarece injectarea se face cu ajutorul unor ace extrem de fine care nu provoacă durere ci, cel mult, o ușoară stare de disconfort. Pentru a îndepărta orice senzație neplăcută, se poate folosi gheață, care, în contact cu pielea amorțește ușor zona ce urmează a fi injectată și astfel acul pătrunde în piele fără o provoca durere. Se mai pot utiliza substanțe locale sub forma de creme, ce conțin anestezic. Acestea se aplică pe zonele care urmează a fi injectate, pentru eliminarea senzației de disconfort.


În tratamentul hipersudorației, însă, se recomandă folosirea anesteziei pentru că zonele vizate au o sensibilitatea mai mare și riscul de a apărea durere la injectare este crescut. Anesteazia poate fi făcută local, în cazul tratamentului hipersudorației axilare sau locoregional (se anesteziază membrul superior de la cot în jos) în cazul tratamentului transpirației excesive a palmelor.