Masajul bebelușului

©

Autor:

Masajul bebelușului

Începând chiar cu perioada neonatală, masajul reprezintă o modalitate placută de a întări legătura dintre părinte și copil și aduce, de asemenea, numeroase beneficii din punct de vedere medical bebelușului.
Cu fiecare atingere, bebelușul se va simți iubit, relaxat iar numeroase studii științifice au demonstrat fapul că masajul este însoțit de avantaje asupra sănătății: îmbunătățește calitatea somnului, promovează creșterea și dezvoltarea armonioasă.

Beneficiile masajului

Potrivit International Association of Infant Massage (IAIM) , masajul stimuleaza sistemul digestiv și cel circulator, sistemul imunitar și cel endocrin, coordonarea și echilibrul, stimulează creșterea și dezvoltarea sistemului muscular, relaxează organismul și crește calitatea somnului. (1) Astfel, câteva dintre beneficiile medicale aduse de masaj sunt următoarele: imbunătățește tranzitul intestinal, ameliorează crampele digestive, ameliorează constipația, scade disconfortul datorat erupțiilor dentare. Relaxarea indusă de masaj se poate observa prin îmbunătățirea calității somnului, inducerea unei stări de calm, fapt datorat scăderii nivelului hormonilor de stres. Nu în ultimul rând, interacțiunea dintre părinte și copil în timpul masajului este un ideal mijloc de comunicare atât verbală cât și non-verbală, promovează o relație de atașament bazată pe siguranță, dragoste, încredere.

Când poate fi început masajul

Atingeri fine sunt permise imediat după naștere. Se poate începe cu ușoare mângâieri și contact piele pe piele-Kangaroo Care (Îngrijire stil cangur), tehnică ce a dat rezultate extraordinare chiar și la nou-născuții prematuri.

Masajul poate fi început la câteva săptămâni după naștere, în funcție de starea de sănătate a bebelușului și de ritmul somn-veghe. Specialiștii recomandă masajul când copilul este treaz, odihnit, bine dispus. Niciodată nu se va pratica masajul când bebelușul prezintă vreun disconfort, când prezintă semne de boală sau când acesta doarme. Întordeauna se va urmări starea bebelușului. Este, de asemenea, important să se amâne masajul cel puțin 45 de minute după masă. Practicarea acestuia prea repede după masă poate duce la vărsături. (2) Frecvența potrivită pentru practicarea masajului la bebeluși depinde de părinte și copil. Sunt cazuri în care masajul se practică zilnic, fiind parte din rutina dinaintea somnului.

Tehnici de masaj

Este importantă creeare unei atmosfere plăcute, calde, liniștitoare. Părintele care efectuează masajul bebelușului nu ar trebui să poarte bijuterii. Masajul se practică cu mișcări controlate, presiunea se adaptează în funcție de vârsta și greutatea copilului, putând crește presiunea pe măsură ce copilul crește.

Masajul poate fi început prin plasarea bebelușului pe burtică și efectuarea unei mișcări de fricțiune cu presiune controlată asupra capului, gâtului, spatelui, membrelor superioare și inferioare, câte un minut pe fiecare zonă. Apoi, bebelușul este așezat pe spate și se efectuează mișcări de flexie și de extensie a membrelor și se poate continua cu mișcări de fricțiune încă 5 minute.

Pentru bebeluși este foarte important sa audă vocea mamei sau a tatălui, masajul putând fi o modalitate plăcută de a întări legătura dintre părinte și copil. Utilizarea uleiurilor de masaj pentru bebeluși rămâne la latitudinea părinților. Pentru părinții care preferă utilizarea uleiului de masaj este importantă alegerea unui produs special destinat acestui scop, potrivit pentru pielea sensibilă a bebelușilor și întotdeauna adaptat nevoilor copiilor lor. De exemplu, în cazul părinților cu copii ce prezintă istoric de alergii sau teren atopic se va opta pentru produse hipoalergenice sau se va cere sfatul medicului. (3)

Când nu este indicat masajul

În cazul în care copilul prezintă o anumită patologie se va cere sfatul medicului pediatru sau al medicului de familie iar acesta va îndruma părinții. Există cazuri în care sunt necesare anumite tehinici de masaj speciale sau chiar este necesar ca parinții să apeleze la ajutor de specialitate pentru efectuarea anumitor tipuri de masaj cu rol terapeutic, de exemplu în patologiile neurologice sau osteo-articulare și musculare.

Mesaj de luat acasă

Masajul bebelușului reprezintă atât o modalitate plăcută de a întări legătura dintre părinte și copil, de a îmbunătăți comunicarea dintre aceștia cât și un anumit tip de terapie la îndemâna oricui ce aduce numeroase beneficii sănătății bebelușului, de la ameliorarea tranzitului intestinal și îmbunătățirea digestiei la promovarea creșterii și dezvoltării armonioase.


Data actualizare: 31-05-2021 | creare: 31-05-2021 | Vizite: 782
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum