Masaj estetic

©

Autor:

Masaj estetic
Masajul este o terapie veche de secole, cu efecte benefice in multe afectiuni, insa ce poate face masajul pentru frumusetea noastra? Masajul estetic trebuie sa faca parte integranta a oricarui tratament de infrumusetare. Acest tip de masaj trebuie sa fie delicat si personalizat fiecarui tip de ten, insa nu trebuie sa se limiteze la zona fetei. Prin masajul corporal putem indeparta excesul de grasimi si obtinem relaxarea sistemului nervos, tonifiere musculara, activarea metabolismului, curatarea pielii, activarea circulatiei sangelui etc.

Principalele tehnici de masaj

Effleuraj sau mangaiere - miscare blanda de alunecare, folosita de obicei pentru incalzirea muschilor si executata fie cu palma intreaga, fie numai cu degetele. Se mentine contactul mainilor cu pielea, miscarile mergand spre zona pieptului.

Petrisaj sau framantare - miscare prin care se aplica presiune, intr-un mod asemanator cu framantatul aluatului. Miscarile de petrisaj sunt framantari, forfecari, intoarcerea pielii, sau ciupirea, cu ajutorul suprafetei palmelor si a degetelor.

Frictiunea - Spre deosebire de petrisaj, in timpul frictiunii muschii nu sunt ridicati de pe os, ci sunt masati cu partea moale a degetelor. Frictiunea este intotdeauna urmata de effleuraj.

Tapotare, batere sau percutie - miscare ritmica, cu cantul palmei, cu palma stransa, sau cu varfurile degetelor. Este o miscare stimulanta, prin care se aplica socuri scurte pe suprafata pielii.

Vibratii - miscari executate cu suprafata palmei sau a degetelor. Articulatiile sunt relaxate, insa muschii se contracta ritmic, transmitand vibratii suprafetei pielii. Miscarile sunt egale, elastice si foarte rapide, presiunea fiind variabila.

Tipuri de masaj estetic

Masaj facial

Masajul cosmetic ajuta la corectarea semnelor imbatranirii pielii si la corectarea disfunctiilor glandelor sebacee, indepartand edemul, redand elasticitatea pielii si perfectand contrul fetei. Varsta ideala pentru a incepe tratamentul este 28 de ani, atunci cand procesul de imbatranire inca este reversibil. Masajul cosmetic are si contraindicatii - procese inflamatorii (dermatita, herpes, eczeme) si piele deshidratata.

* Masajul fetei se efectueaza dinspre mijlocul fruntii spre tample, dinspre sprancene spre linia parului, de la zona nasului si a buzei superioare spre tample, de la colturile gurii spre urechi si dinspre varful nasului spre nari.
* Pentru masarea fetei se folosesc urmatoarele tehnici: effleuraj, petrisaj, frictionarea si vibratiile. Sunt interzise forta si intinderea tesutului.

Masajul fetei incepe cu curatarea tenului si se poate asocia cu masarea gatului. In timpul masajului, nu doar tenul este influentat, ci si nervii si muschii faciali. Se poate expune pielea unui abur care va deschide porii, apoi se aplica o crema aleasa in functie de tipul de ten si se va incepe masajul. Pe frunte se gasesc cele mai adanci riduri; acestea se netezesc in miscari spiralate, dispre mijloc spre tample, apoi cu miscari in zig-zag, de la o tampla la alta. Nu se amesteca tipurile de miscari. Pentru ridurile de pe obraz si frunte se pisca pielea usor, pe verticala si orizontala. Se prinde pielea intre doua degete, perpendicular pe riduri.

Masajul sanilor

Acest masaj are rolul de a face pielea mai catifelata si mai elastica, precum si de a ameliora unele afectiuni prin reducerea depozitelor de grasimi. Automasajul este ideal, in special dimineata.

Masajul sanilor este simetric, incepand si incheindu-se cu tehnica effleurajului - miscari largi, delicate si ritmice. Alta tehnica folosita la masarea sanilor este framantarea in linie si frectionatul la rotund. Masajul se executa dinspre sani spre partea superioara a corpului.

Masaj anticelulitic pentru slabire

Masajul anticelulitic nu topeste grasimile, dar reduce celulita si activeaza circulatia sangelui, impreuna cu o dieta corespunzatoare si exercitii fizice. Masajul se poate face direct, utilizand diverse creme, sau se poate face dupa o impachetare la rece sau la cald.

Masajul anticelulitic se realizeaza de jos in sus, cu urmatoarele miscari:
* Tapotari cu pumnul, degetele sau palmele.
* Framantari - se prinde pielea intre degetul aratator si celelalte degete, apoi se maseaza circular.
* Se prinde pielea intre doua degete si se trage usor dinspre corp.
* Se prinde pielea intre doua degete si se trage usor in toate directiile.

Pentru masajul anticelulitic puteti folosi uleiuri esentiale de piper negru - incalzeste si stimuleaza, rozmarin - excelent pentru varice, geranium - sporeste drenajul limfatic si dezintoxicarea si ghimbir - amelioreaza durerea si sporeste circulatia. Pentru a eficientiza masajul se pot folosi diverse instrumente din plastic sau lemn.

Masaj cu vacuum

Acesta este un masaj terapeutic pentru remodelare corporala si reducerea celulitei, fiind utilizat si pentru unele afectiuni: raceli, bronsite, pneumonie. Efectul masajului se obtine cu ajutorul unui aparat special, cu un fel de ventuze care produc o zona de vid, in care se atrage spre exterior sangele si limfa. Masajul cu vacuum este foarte eficient impotriva celulitei, netezind stratul adipos si facand pielea mai elastica. O sedinta de masaj cu vacuum dureaza 25 - 30 de minute si nu trebuie sa fie dureroasa.

* Zona care urmeaza sa fie masata trebuie sa fie bine lubrifiata.
* Se folosesc trei tipuri de miscari: in linie dreapta, circulare si in zig-zag, pe directia vaselor de sange si a nodulilor limfatici.
* Se maseaza fiecare zona cel putin 5 minute.

Masaj pentru drenaj limfatic

Acest tip de masaj asigura o buna circulatie a limfei in organism, acel lichid care elimina substantele straine si reziduurile din corp. Masajul limfatic elimina blocajele si dezintoxica organismul, ajutand la prevenirea ceulitei si a cuperozei. Totodata se obtine un efect de relaxare, precum si o imbunatatire a aspectului pielii.

Data actualizare: 04-11-2013 | creare: 10-09-2009 | Vizite: 7378
Bibliografie
1. Cosmetic Massage, link: https://www.luxemag.org/face/cosmetic-massage.html
2. Massage for Cosmetic Treatment, link: https://en.tcm-china.info/cosmetic/massage/index.shtml
3. www.rubtheskin.com
4. Facial Massage, link: https://www.massageden.com/facial-massage.shtml
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Masajul facial - masajul cosmetic
  •