Mancatul compulsiv - abuzul de mancare si mancatul compulsiv episodic la adolescenti

©

Autor:

Adolescentii ce sufera de aceasta tulburare alimentara mananca foarte mult la o masa, in mod necontrolat si in special multa mancare "fast food" si dulciuri. Aceste persoane prezinta o dependenta de mancare. Mancarea este folosita ca o modalitate de a-si ascunde emotiile si sentimentele, pentru a "umple un gol interior" sau pur si simplu pentru a face fata stresului zilnic.

Mancatul compulsiv poate aparea doar episodic, insa mai "violent" - adolescentul mananca foarte mult si foarte repede, in timp scurt. Aceste accese au loc de 2 - 3 ori pe saptamana, un episod de mancat compulsiv la adolescenti fiind caracterizat de urmatoarele:
adolescentul mananca mult mai repede decat de obicei;
mananca pana cand are o senzatie de disconfort abdominal;
mananca cantitati foarte mari de mancare chiar daca nu ii este foame;
mananca singur, deoarece ii este rusine de obiceiul sau; adesea tanarul asteapta cu nerabdare sa ramana singur si sa se "imbuibe" cu mancare.
mananca in mod necontrolat;
mananca atunci cand este plictisit sau depresiv;
dupa episod de mancat compulsiv adolescentul se simte vinovat si chiar dezgustat de sine insusi.

Cauzele mancatului compulsiv la adolescenti - Cea mai intalnita cauza a mancatului obsesiv episodic sunt dietele stricte - adolescentul isi "tine in frau" poftele alimentare, pana in momentul in care izbucneste intr-un acces de abuz alimentar. Mancatul compulsiv poate fi provocat si de o trauma emotionala - abuz sexual sau emotional, divortul parintilor, decesul persoanei iubite, violenta fizica, etc.

Simptomele mancatului compulsiv la adolescenti includ obezitate, dureri articulare, scaderea apetitului sexual, stari schimbatoare, oboseala, insomnie. Mancatul compulsiv nu este asociat cu inducerea starilor de voma, abuzul de exercitii fizice sau dietele stricte. Netratata, aceasta tulburare alimentara duce la aparitia unor boli grave: obezitate, diabet, colesterol ridicat, boli de inima, hipertensiune, depresie profunda. Pe termen lung, afectiunile asociate sunt boli renale, artrita, deteriorarea oaselor si atac cerebral.

Tratamentul mancatului compulsiv la adolescenti nu consta atat in numararea caloriilor, cat in constientizarea semnalelor emise de catre organism in momentul instalarii satietatii.

Data actualizare: 31-12-2019 | creare: 26-01-2010 | Vizite: 7017
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Tulburările de comportament alimentar la pacienții cu boală Parkinson
  • STUDIU: Mecanismul din spatele mâncatului compulsiv
  • Riscurile mâncatului prea repede
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum