Lumina poate avea atât efecte benefice, cât și negative, în funcție de momentul expunerii

©

Autor:

Lumina poate avea atât efecte benefice, cât și negative, în funcție de momentul expunerii
Tot mai multe cercetări arată că ritmurile circadiene sănătoase joacă un rol crucial în sănătatea mintală și tulburările de somn sunt implicate în diverse tulburări psihice. Nucleii suprahiasmatici din hipotalamus modulează ritmurile circadiene, care la rândul lor sunt influențate de modelele de expunere la lumină în timpul zilei și nopții. În era modernă, oamenii petrec cea mai mare parte a zilei în interior, sub iluminat electric artificial, ceea ce poate perturba aceste ritmuri și poate duce la probleme de sănătate mintală.
Într-un studiu recent publicat în revista Nature Mental Health, o echipă internațională de cercetători a efectuat o analiză transversală pe scară largă a expunerii la lumină, somnului, sănătății mintale și activității fizice. Scopul a fost de a înțelege relația dintre expunerea la lumină în timpul zilei și al nopții și riscul de tulburări psihice și auto-vătămare.

Cercetătorii au folosit date despre expunerea la lumină pentru peste 86.000 de persoane, înregistrate pe parcursul a șapte zile. Au ipotizat că o creștere a expunerii la lumină în timpul zilei ar fi asociată cu o dispoziție mai bună și un risc mai scăzut de tulburări psihice, în timp ce o creștere a expunerii la lumină în timpul nopții ar avea efectul opus.

Datele au fost obținute din UK Biobank și au fost ajustate pentru variabile precum sex, vârstă, etnie, niveluri de activitate fizică și statutul profesional. Analizele de sensibilitate au examinat impactul factorilor precum schimburile de noapte, sănătatea cardiometabolică și calitatea somnului asupra asociațiilor observate.

Rezultate și concluzii

Rezultatele au confirmat ipotezele: o creștere a expunerii la lumină în timpul nopții a fost asociată cu un risc mai mare de tulburări precum anxietatea generalizată, depresia majoră, PTSD, tulburarea bipolară, auto-vătămarea și psihoza. În contrast, o expunere crescută la lumină în timpul zilei a fost asociată cu un risc mai scăzut pentru aceste tulburări.

Asociațiile au rămas semnificative chiar și după ajustarea pentru variabilele de covariată și au fost atât independente, cât și aditive. De exemplu, indivizii cu cea mai mare expunere la lumină în timpul zilei aveau totuși un risc mai mare de depresie majoră dacă aveau o expunere mare la lumină și în timpul nopții.

În rezumat, studiul a examinat relația dintre modelele de expunere la lumină în timpul zilei și nopții și riscul de tulburări psihice. A constatat că o expunere crescută la lumină în timpul nopții este asociată cu un risc mai mare de tulburări psihice, în timp ce o expunere crescută în timpul zilei reduce acest risc. Studiul sugerează că modularea expunerii la lumină ar putea oferi o opțiune simplă și non-farmacologică pentru îmbunătățirea sănătății mintale.

sursa: News Medical
foto: Gorodenkoff / Shutterstock

Data actualizare: 12-10-2023 | creare: 12-10-2023 | Vizite: 312
Bibliografie
Daylight heals, night light steals: The surprising link between light exposure and mental health, link: https://www.news-medical.net/news/20231012/Daylight-heals-night-light-steals-The-surprising-link-between-light-exposure-and-mental-health.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lumina albastră de la dispozitivele electronice reduce calitatea somnului
  • Lumina slabă poate întuneca și agerimea minții
  • Care este asocierea dintre lumina artificială exterioară pe timp de noapte și diabetul?
  •