Lovitura la cap - ghid (ce să faci, evaluare gravitate)

©

Autor:

Lovitura la cap - ghid (ce să faci, evaluare gravitate)

Lovitura la nivelul capului, considerată o importantă cauză de dizabilitate, constituie o problemă serioasă de sănătate, care trebuie tratată cu atenție. Traumatismele craniene cauzate de loviturile la nivelul capului pot avea rezultate clinice variabile, de la leziuni ușoare și temporare până la leziuni cerebrale mai grave, care pot avea consecințe grave pe termen lung. Evaluarea corectă a gravității unei lovituri la nivelul capului și aplicarea tratamentului corespunzător pot fi esențiale pentru prevenirea complicațiilor și a leziunilor cerebrale mai grave. (1, 2, 3)

Evaluarea gravității loviturii

Evaluarea gravității unei lovituri la nivelul capului este esențială pentru a stabili dacă persoana accidentată are nevoie de asistență medicală urgentă. Următoarele semne și simptome pot fi luate în considerare în momentul evaluării gravității unei lovituri la nivelul capului:

  • pierderea conștiinței sau apariția convulsiilor (dacă persoana a pierdut cunoștința în urma unei lovituri la cap sau dacă prezintă convulsii, trebuie apelat imediat numărul unic de urgență 112);
  • episoade repetate de vărsături (vărsăturile repetate sau persistente pot fi semnul unei vătămări cerebrale și trebuie luate în considerare când se evaluează gravitatea leziunii);
  • schimbarea comportamentului sau amnezie (dacă persoana care a suferit o lovitură în zona capului prezintă o schimbare bruscă a comportamentului, cum ar fi confuzia, iritabilitatea sau slăbiciunea, poate fi un semn al unei leziuni cerebrale);
  • umflături sau echimoze (dacă lovitura la cap a provocat o umflătură sau o echimoză, aceasta poate fi semnul unei leziuni mai grave și trebuie să fie examinată de un medic).


O evaluare promptă a unei lovituri la nivelul capului este crucială pentru a determina gravitatea leziunii și pentru a identifica eventualele complicații. Diagnosticul poate fi pus exclusiv în urma unui control medical de specialitate, pe baza unei evaluări imagistice. Din acest motiv, se recomandă controlul la medic în cazul apariției unor simptome persistente în urma loviturii la nivelul capului sau a pierderii conștiinței sau a unor funcții vitale. (1, 3, 6)

Ce să faci dacă te lovești la cap?

În cazul în care ați suferit o leziune la nivelul capului, este important să urmați măsurile adecvate pentru a preveni consecințele grave pe termen lung. În consecință, este important să consultați un medic dacă aveți orice îngrijorare legată de starea de sănătate. Imediat după o lovitură la nivelul capului, se recomandă să:

  • opriți orice activități în care sunteți implicat (dacă v-ați lovit la cap în timp ce efectuați activități fizice sau sportive, este imperios necesar să opriți imediat activitatea și să solicitați ajutorul persoanelor din jur);
  • mutați-vă la un loc sigur cât mai repede posibil (dacă vă aflați într-un loc periculos, cum ar fi o stradă cu trafic intens, este necesar să vă mutați într-un loc sigur);
  • verificați integritatea corporală (presupune evaluarea loviturii prin verificarea existenței unor sângerări sau a unor umflături la nivelul capului);
  • monitorizați starea de sănătate (dacă simptomele se înrăutățesc, este necesar să se solicite asistență medicală de urgență);
  • căutați asistență medicală dacă apar simptome severe (dacă prezentați simptome severe, cum ar fi pierderea cunoștinței, convulsii sau probleme de respirație, solicitați persoanelor din jur apelarea numărului de urgență sau apelați personal serviciul de urgență).


Primul ajutor în cazul unei lovituri la cap: ce să faci dacă victima nu ești tu

Atunci când o altă persoană este cea care a suferit o lovitură la nivelul capului, câteva măsuri pot fi luate pentru a reduce riscul de complicații. Primul ajutor în astfel de cazuri presupune:

  • verificarea funcțiilor vitale (în cazul în care pacientul nu respiră sau nu prezintă ritm cardiac, se impune apelarea de urgență a numărului unic 112 și începerea manevrelor de resuscitare);
  • verificarea existenței unor eventuale sângerări (în cazul în care pacientul prezintă sângerări, se poate încerca oprirea acestora prin aplicarea de presiune cu o compresă sau cârpă curată - dacă există o fractură a craniului, nu este recomandată aplicarea de presiune);
  • aplicarea unei comprese reci la nivelul zonei afectate (va ajuta la reducerea umflăturilor și la ameliorarea durerii);
  • așezarea pacientului într-o poziție de siguranță, dacă acesta prezintă stări de vomă;
  • monitorizarea stării de conștientă a pacientului până la sosirea unui echipaj medical.


Deși nu întotdeauna o lovitură la nivelul capului necesită evaluare medicală, se impune evaluarea pacienților, indiferent de simptomele raportate, dacă aceștia au suferit accidente anterioare la nivelul capului, dacă au vârsta de peste 65 de ani sau dacă au antecedente de operații pe creier. (1, 3, 5)

Ce nu trebuie să faceți?

După o lovitură la cap, există unele lucruri pe care nu trebuie să le faceți, pentru a evita deteriorarea stării de sănătate a persoanei lovite.

Nu ignorați semnele și simptomele

Chiar și o lovitură minoră la cap poate avea consecințe grave asupra stării generale de sănătate. Asigurați-vă că monitorizați starea de sănătate a persoanei lovite și că solicitați ajutor medical imediat, dacă simptomele se înrăutățesc. (3, 4)

Nu aplicați căldură pe zona afectată

Aplicarea de comprese calde sau a oricăror alte surse de căldură poate agrava umflăturile și poate amplifica durerea. În schimb, utilizați o compresă rece sau o pungă de gheață pentru a reduce inflamația și a ameliora durerea. Este important să acoperiți punga de gheață cu un prosop sau cu o cârpă, pentru a evita eventuale leziuni ale pielii cauzate de temperaturile scăzute. (3, 4, 5)

Nu permiteți persoanei lovite să doarmă imediat după lovitură

Este important să monitorizați starea de sănătate a persoanei lovite timp de câteva ore după lovitură. Dacă persoana adoarme și nu poate fi trezită, solicitați imediat ajutor medical. În cazul în care sunteți martor la un accident petrecut pe stradă și nu este posibil să asistați persoana mai mult timp, este indicat să încercați să explicați persoanei lovite importanța acordării de îngrijiri medicale în astfel de situații și, în funcție de gravitate, să solicitați sprijin medical. (3, 4, 5)

Recomandați persoanei lovite să nu consume alcool și să nu fumeze după lovitură

Consumul de alcool poate afecta circulația sanguină și poate agrava orice leziuni la cap sau la alte părți ale corpului. Fumatul poate afecta respirația și poate agrava starea persoanei accidentate, în special dacă există leziuni la plămâni sau la alte organe vitale.

Dacă persoana accidentată este conștientă și în stare să ia decizii, încercați să o încurajați să se abțină de la consumul de alcool și de fumat pentru o perioadă de timp după lovitură. (4, 5)

Care sunt consecințele neglijării unei lovituri la nivelul capului?

Unele dintre consecințele posibile ale traumatismelor craniene includ probleme de memorie, leziuni cerebrale, dificultăți de concentrare, pierderea echilibrului și a coordonării, schimbări de comportament, precum și alte tulburări neurologice. Consecințele pe termen lung ale unui traumatism la nivelul capului includ, de asemenea, diferite probleme de sănătate mentală, tulburări de personalitate, tulburări de vedere și auz sau epilepsie. (1, 2, 6)


Data actualizare: 24-04-2023 | creare: 24-04-2023 | Vizite: 1400
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Lovirea mingii cu capul din fotbalul profesionist - afectează cognitiv
  • Cercetătorii au inversat amnezia cauzată de leziuni repetate la nivelul capului la șoareci
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum