Legăturile dintre terapia de substituție hormonală, nivelurile de colesterol și incidența demenței la femei în postmenopauză

©

Autor:

Legăturile dintre terapia de substituție hormonală, nivelurile de colesterol și incidența demenței la femei în postmenopauză
Creșterea incidenței demenței în rândul femeilor la postmenopauză este un fenomen preocupant, având cauze multiple, inclusiv acumularea anormală de proteine și afectarea neurovasculară. Deși unele studii sugerează că terapia de înlocuire hormonală (HRT) cu estrogen ar putea oferi o oarecare protecție împotriva demenței, rolul colesterolului seric în dezvoltarea acestei boli nu este pe deplin elucidat.
În cadrul unui studiu retrospectiv recent publicat în jurnalul Nutrition, cercetătorii au evaluat impactul HRT și nivelurilor de colesterol seric asupra dezvoltării demenței în rândul femeilor aflate la postmenopauză. Au fost recrutate femei sănătoase cu vârsta peste 40 de ani, înregistrate în baza de date History-based Artificial Intelligence Clinical Dementia Diagnostic System (HAICDDS), între septembrie 2015 și august 2021. Un total de 787 de persoane au fost analizate, 539 dintre ele (69%) nedezvoltând demență (non-converters), iar 248 (32%) dezvoltând demență (converters). Aproximativ 13% din non-converters și 11% din converters au beneficiat de HRT.

Comparativ cu cel mai mic sfert statistic al nivelurilor totale de colesterol (sub 153), valorile raportului de hazard (HR) pentru dezvoltarea demenței au fost de 0,6 pentru toate sferturile. Totuși, HRT și colesterolul LDL nu au avut un impact semnificativ asupra incidenței demenței. Mai mult, au fost identificate variabile precum vârsta, nivelul de educație, scorurile CASI și HAIADL, lipsa activității fizice și tensiunea arterială sistolică ca fiind semnificativ asociate cu dezvoltarea demenței.

Rezultatele indică faptul că femeile aflate la postmenopauză cu niveluri scăzute de colesterol au un risc semnificativ mai mare de a dezvolta demență, mai ales dacă sunt în vârstă, au diabet, un nivel redus de educație, performanțe cognitive slabe și o capacitate redusă de a efectua activități zilnice. Studiul subliniază nevoia de a reevalua politica actuală de „Cu cât colesterolul LDL e mai mic, cu atât mai bine”, având în vedere potențialele efecte adverse ale nivelurilor scăzute de colesterol asupra demenței.

În acest context, studiul contribuie la înțelegerea complexă a relației dintre nivelurile de colesterol, HRT și demență, subliniind necesitatea unor cercetări viitoare pentru a confirma aceste constatări și pentru a dezvolta strategii de prevenire și tratament personalizate.

sursa: News Medical
foto: adriaticfoto/Shutterstock

Data actualizare: 27-10-2023 | creare: 27-10-2023 | Vizite: 269
Bibliografie
Dementia and cholesterol: investigating links and impacts of hormone replacement therapy, link: https://www.news-medical.net/news/20231025/Dementia-and-cholesterol-investigating-links-and-impacts-of-hormone-replacement-therapy.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Medicația anticolinergică și riscul de demență la vârstnici
  • Cum influențează somnul, indicele de masă corporală și statusul marital riscul de demență?
  • Hipotensiunea ortostatică poate crește riscul de demență
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum