Legătura dintre oligozaharidele din lapte și dezvoltarea neurologică la sugari

©

Autor:

Legătura dintre oligozaharidele din lapte și dezvoltarea neurologică la sugari

Într-un articol recent publicat în revista "Nutrients", cercetătorii au investigat impactul oligozaharidelor din lapte (MOS) asupra dezvoltării neurocognitive și a creierului în stadiile incipiente ale vieții. Echipa de cercetători a analizat studii preclinice și observaționale umane identificate în baza de date PubMed. Scopul lor a fost de a discuta interacțiunea complexă dintre oligozaharidele din lapte și cogniție în viața timpurie, mecanismele potențiale de acțiune și de a identifica lacunele de cunoaștere care ar trebui să fie focusul studiilor viitoare.

Context

Laptele tuturor mamiferelor conține oligozaharide; totuși, oligozaharidele din laptele uman (HMOs) sunt unice datorită acidului sialic (SA) și fucosei. Aceste două componente oligozaharidice din laptele uman au fost asociate cu dezvoltarea creierului.

Acidul sialic este un component esențial al gangliozidelor din creier și, de asemenea, susține formarea sinapselor și neurotransmisia. De asemenea, laptele uman conține oligozaharide fucosilate, cum ar fi fucosillactoza (FL) și glicani fucosilați care participă la procesele neuronale care stau la baza învățării și memoriei.

Despre Studiu

Cercetătorii au încercat să identifice toate studiile bazate pe modele animale și observaționale umane legate de expunerea la oligozaharide din lapte în viața timpurie și efectele sale asupra dezvoltării cognitive. Au căutat, de asemenea, studii legate de axa intestin-creier. Trei recenzori au evaluat criteriile de căutare și au cercetat în mod extensiv baza de date PubMed până în aprilie 2023.

Rezultate

Doar 26 de articole au îndeplinit criteriile de includere și au constituit setul analitic al acestui studiu. Dintre acestea, 69% au utilizat modele animale (porcelet sau rozătoare), iar 8 au fost studii observaționale umane. Studiile preclinice din cadrul acestei revizuiri au investigat influența suplimentării cu sialolactoză sau fucosillactoză sau a eliminării genei pentru sialolactoză, în timp ce studiile umane s-au concentrat asupra asociațiilor dintre abundența oligozaharidelor din laptele uman și rezultatele cognitive ale sugarilor.

Concluzii

Revizuirea curentă a demonstrat în mod remarcabil o legătură consecventă între aportul de oligozaharide din laptele uman în viața timpurie și rezultatele neurocognitive ale dezvoltării la sugari, inclusiv coeficientul de inteligență, abilitățile motorii, abilitățile lingvistice și memoria. Până în prezent, studiile au arătat că oligozaharidele din lapte influențează rezultatele neurodezvoltării mecanic prin modularea microbiotei intestinale și îmbunătățirea semnalizării neuronale. Cu toate acestea, sunt necesare mai multe studii controlate randomizat (RCT) pentru a elucida mecanismele precise prin care oligozaharidele din lapte își exercită efectele și pentru a înțelege implicațiile lor pe termen lung.


Data actualizare: 31-08-2023 | creare: 31-08-2023 | Vizite: 269
Bibliografie
Review on the Impact of Milk Oligosaccharides on the Brain and Neurocognitive Development in Early Life
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/17/3743

Image by Freepik
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Pomparea și păstrarea laptelui matern
  • Laptele matern – hrană pentru creier
  • Laptele matern uman, eficient în tratarea dermatitei atopice la copii
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum