Kirigami poate ajuta la studierea activității musculare a atleților

©

Autor:

Kirigami poate ajuta la studierea activității musculare a atleților
Recent, oamenii de știință au creat un plasture elastic care se atașează pe piele pentru a monitoriza activitatea electromiografică a mușchilor de la nivelul palmelor atleților. Acesta a fost inspirat de modele de hârtie din cultură japoneză antică.
Dispozitivele convenționale pentru electromiografia de suprafață presupun atașarea pe piele de electrozi de mici dimensiuni alături de fire, care nu permit mișcarea liberă. Există totuși și anumite modele care conțin electrozi, amplificatori și transmițători fără fir, însă acestea nu pot fi plasate la nivelul palmelor sau al tălpilor.

O echipa de cercetători de la Universitatea din Japonia s-a inspirat dintr-o formă de artă japoneză denumită kirigami pentru a crea un plasture rezistent, asemănător cu pielea, pentru a măsura activitatea electromiografică a mușchilor palmei. Rezultatele au fost publicate în NPG Asia Materials.

Plasturele poate capta semnale electromiografice din zonele dificile ale palmei, pe care le transmite prin Bluetooth unui dispozitiv plasat într-o zonă mai puțin dificilă, precum antebrațul. Invenția a fost testată la un jucător de baseball în timp ce arunca o minge cu efect sau în timp ce arunca o minge rapidă, două variante diferite de mișcări în baseball. Rezultatele au arătat diferențe importante între cele 2 tipuri de aruncări. Plasturele elastic kirigami acționează că un dispozitiv ce nu este simțit de jucători la nivelul palmei, pentru a nu influența performanțele sportive. El preia date de la nivelul mușchilor palmei, analizând activitatea în zone neexplorate până acum, ceea ce va duce la o mai bună înțelegere a activității musculare în diverse tipuri de sporturi, chiar in domeniul artistic sau muzical.

sursa: Science Daily
foto: WASEDA University

Data actualizare: 02-03-2020 | creare: 02-03-2020 | Vizite: 472
Bibliografie
How kirigami can help us study the muscular activity of athletes: https://www.sciencedaily.com/releases/2020/02/200212103019.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: