Kinetoterapie (gimnastică medicală)

©

Autor:

Kinetoterapie (gimnastică medicală)

Activitatea fizică este binecunoscută pentru rolul său în cadrul unei vieți sănătoase.
Îi știm cu toții beneficiile pentru trup și minte și o asociem cu un tonus ridicat, o condiție fizică optimă și o stare generală bună de sănătate.

Mișcarea este însă și o expresie terapeutică; în kinetoterapie, activitatea fizică este instrumentul principal de redobândire a capacității de mișcare în condiții normale.

În continuare, vă oferim câteva informații de bază despre această formă de recuperare, corectare și întreținere a mobilității și capacităților fizice.

Ce este kinetoterapia și cui folosește?

Asociația Americană pentru Kinetoterapie (AKTA) definește kinetoterapia astfel: un ansamblu de exerciții fizice bazate pe principii științifice, menite să îmbunătățească mobilitatea, forța și rezistența la efort.

Kinetoterapia este fondată pe principiile kinetologiei umane, știință care studiază mișcările organismului și structurile implicate direct în realizarea acestora.

Această formă de „terapie prin mișcare” sau de gimnastică medicală este destinată atât persoanelor cu o condiție fizică bună, care își doresc să-și perfecționeze condiția fizică, cât mai ales celor ce doresc să învină anumite „limitări de natură funcțională”, așa cum menționează în continuare AKTA.

Kinetoterapia este folosită ca tehnică de recuperare adresată atât sportivilor, cât și celorlalte categorii de persoane care:

  • au suferit accidentări (fracturi, entorse, rupturi de ligamente)
  • au trecut prin evenimente medicale (intervenții chirurgicale, de exemplu) ce au depreciat capacitatea de mișcare și totodată confortul general al vieții
  • suferă de acțiuni reumatice


Practic, kinetoterapia poate consistui elementul-cheie în ameliorarea și depășirea incapacităților motorii temporare. Mișcările folosite au adesea ca obiectiv și înlăturarea durerii cauzate de dureri acute și cronice la nivelul mușchilor și articulațiilor.

Totodată,
kinetoterapia este o formă de educație fizică prin care pacienții (re)învață adoptarea unei posturi corecte și evitarea unor obiceiuri ce au un impac nedorit asupra mobilității.

Kinetoterapia nu este, contrar anumitor percepții o formă de tratament ce aparține medicinei alternative, ci este bazată pe principii medicale, științifice. Un kinetoterapeut deține cunoștințe de anatomie, fiziologie și neurologie, pentru a putea aborda corect diagnosticul, tratamentul dar și prevenția.

Câteva situații în care poate fi recomandată kinetoterapia:

  • lomboscralgie (durere lombară)
  • hernie de disc
  • discopatie
  • reumatism cronic
  • rupturi de ligamente
  • deformări ale coloanei vertebrale (cifoză, lordoză, scolioză)
  • entorse, luxații
  • recuperare după fracturi


Kinetoterapia adresată copiilor

Gimnastica medicală poate fi recomandată și copiilor, în anumite situații:

  • pentru a-și redobândi mobilitatea după o fractură
  • pentru a-și forma obiceiuri sănătoase de mișcare
  • pentru îmbunătățirea coordonării
  • pentru tratamentul unor afecțiuni locomotorii
  • în tratamentul parezelor
  • pentru a corecta posturile vicioase și a preîntâmpina sau chiar corecta deformările coloanei vertebrale (3)


Ultimul caz, cel al deformărilor coloanei vertebrale, este cel mai întâlnit ca punct de plecare al kinetoterapiei la copii.

Cel mai adesea, coloana copilului se deformează din cauza poziției incorecte pe scaun, la masa de studiu (atât la școală, cât și acasă) și a purtării unui ghiozdan prea greu pentru statura și conformația sa, ce îl determină să se cocoșeze.
Aceste poziții vicioase nu trebuie ignorate, ci din contră, abordate kinetoterapeutic cât mai curând.

Kinetoterapie vs. Fizioterapie

O confuzie frecventă, când vine vorba de programe de recuperare medicală se face între kinetoterapie și fizioterapie. bCei doi termeni sunt adesea suprapuși, însă de fapt nu sunt echivalenți – ei definesc două forme diferite de tratament.

Etimologic vorbind, termenul de
kinetoterapie provine din cuvântul grecesc „kinesis” = mișcare. Kinetoterapia se traduce astfel prin „terapie prin mișcare” - tratament bazat pe exerciții fizice ce au rolul de a vindeca și a ameliora anumite simptome și afecțiuni.

Kinetoterapia are la bază, deci, modul de funcționare al mișcărilor umane, implicând atât componenta musculară și articulară, cât și pe cea neuronală.

Fizioterapia, pe de altă parte, este definită, dacă este numai să privim în dicționarul explicativ, ca „metodă de tratament cu ajutorul agenților fizici (aer, lumină, electricitate)”.

De altfel, etimologic, termenul fizioterapie are la bază cuvântul grecesc
physis”= natură.

Astfel, în timp ce kinetoterapia utilizează doar mișcări și exerciții fizice, fizioterapia oferă o abordare mai complexă, ce cuprinde mai multe tehnici de tratament: electroterapie, terapie cu ultrasunete, magnetoterapie ș.a

Kinetoterapia și fizioterapia sunt frecvent asociate în cadrul recuperării, la recomandarea medicului specialist, pentru a spori și grăbi apariția efectului terapeutic.

Ce cuprinde un program de kinetoterapie?

După ce medicul specialist a oferit un diagnostic și a constatat necesitatea kinetoterapiei în recuperare, sarcina stabilirii unui program adecvat cade în grija kinetoterapeutului.

Acesta va adresa pacientului întrebări legate de simptomele resimțite (localizare, intensitate, moment al apriției), eventuali factori favorizanți, stil de viață, și tip de activitate zilnică (sedentară sau activă).
De asemenea, vor fi luate în considerare, în elaborarea unui program de kinetoterapie, vârsta pacientului și constituția fizică a pacientului.

În funcție de aceste informații, terapeutul va concepe un program de exerciții personalizat pentru persoana în cauză.
Astfel, exercițiile kinetoterapeutice vor urmări anumite obiective bine-stabilite de la început, în funcție de care va fi observat progresul.

Iată care sunt obiectivele generale, conform reputatului autor în domeniu Tudor Sbenghe (4):

  • Recuperarea mobilității
  • Se vizează optimizarea capacității de mișcare, în general în urma episoadelor dureroase acute la nivelul articulațiilor, care împiedică mobilitatea deplină.


  • Inducerea relaxării, pentru îmbunătățirea controlului asupra funcțiilor organismului și diminuarea mișcărilor involuntare.
  • Aceasta se realizează prin ameliorarea durerii, reducerea contracțiilor musculare și sporirea gradului de confort fizic și psihic.


  • Reeducarea sensibilității
  • Vizează îmbunătățirea reacțiilor la stimuli și a sensibilităților specific umane (de exemplu, simțul spațio-temporal), cât și a capacității de a distinge între diverse tipuri de senzații. Se poate adresa și funcțiilor faciale, sfincteriene, genitale, celei de menținere a echilibrului, în sensul reeducării și recuperării lor.


  • Corectarea posturii corporale
  • Kineoterapia poate contribui la dezvoltarea armonioasă a corpului, prin corectarea posturilor vicioase și a efectelor produse de acestea. Astfel, se poate forma reflexul de a adopta o postură corectă atât în condiții statice, cât și în timpul mișcării și se poate interveni asupra dezechilibrelor, prin tonifierea musculaturii și realinierea segmentelor corporale.


  • Educarea și reeducarea coordonării, controlului și echilibrului
  • Terapeutul poate ajuta pacientul să redobândească control asupra mișcărilor musculare, îmbunătățind reflexele, coordonarea și capacitatea de contracție. Se urmărește totodotată îmbunățirea echilibrului static și dinamic, prin diverse strategii.


  • Reeducarea respiratorie
  • Kinetoterapia urmărește și formarea unor deprinderi corecte de respirație, cu scopul relaxării musculaturii, a tonifierii acesteia și a reducerii durerii.


  • Îmbunătățirea rezistenței la efort și a forței musculare
  • Acesta e un obiectiv care îi privește mai ales pe sportivi, dar care se poate adresa și persoanelor supraponderale ce doresc să slăbească, ori persoanelor de vârsta a treia ce doresc să capete mai multă anduranță. Sunt monitorizate senzațiile de oboseală și durere, capcitățile cardiovasculare și respiratorii, consumul energetic, nivelul glicemiei.


Programul terapeutic cuprinde cel mai adesea zece ședințe, care se desfășoară numai sub supravegherea și indicațiile kinetoterapeutului.

Eficiența kinetoterapiei este dată însă, în cele mai multe cazuri, de perseverența pe termen lung.

Ședințele de terapie familiarizează pacientul cu principiile și mișcările de bază și cu modul de efectuare a acestora, însă persoana trebuie să continue rutina de exercițiu și acasă, în fiecare zi, pentru a obține rezultate de durată.


Util:
În România, programul terapeutic standard de 10 ședințe este suportat integral de către Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS).
Pentru a putea beneficia de un program gratuit de kinetoterapie, este necesar biletul de trimitere de la medicul specialist, în baza unui diagnostic obiectiv.


 

Corectarea cifozei prin exerciții

Cifoza, o afecțiune caracterizată prin îndoirea anormală înainte a coloanei vertebrale în regiunea toracică, poate avea un impact negativ asupra posturii și a sănătății generale. Exercițiile fizice efectuate sub supravegherea unui medic specialist sau potrivit indicațiilor medicale reprezintă o abordare non-invazivă c...

Ce diferenta este intre fizioterapie si kinetoterapie?

Un lucru este clar. Ambele terapii se adreseaza acelor oameni care, fie au diverse dureri ale corpului de natura reumatologica, neurologica, ortopedica sau traumatologica, fie vor sa le previna sau sa incetineasca evolutia bolii.Cei dintai, cand se adreseaza unui centru medical specializat, beneficiaza de tratament recuperatoriu, in timp ce oamenii...

Exerciţii recomandate pentru durerea lombară

Durerea lombară a spatelui este cea mai frecventă afecțiune musculo-scheletică care afectează populația adultă, cu o prevalență de până la 84%. [1, 2] Coloana lombară este formată din cinci vertebre (L1-L5). Anatomia coloanei vertebrale lombare este reprezentată din aceste vertebre puternice legate de capsule, ligamente, tendoane...

Programul Williams pentru durerile lombare

Medicul specialist, poate indica, în recuperare, pe lângă un program de fizioterapie sau un tratament medicamentos și kinetoterapia (gimnastica medicală). Unul din cele mai cunoscute complexe de exerciții de kinetoterapie este programul Williams....


Data actualizare: 01-08-2014 | creare: 01-08-2014 | Vizite: 31333
Bibliografie
1- AKTA. About, link: https://akta.org/about
2 - What Is Physical Therapy (physiotherapy)? What Does A Physical Therapist (physiotherapist) Do?, link:
https://www.medicalnewstoday.com/articles/160645.php
3 - Kinetoterapie - gimnastica medicala - pentru copii, link:
https://www.cdt-babes.ro/articole/kinetoterapia-gimnastica-medicala-pentru-copii.php
4 - Bazele generale ale kinetoterapiei – suport de curs elaborat de Prof. Univ. Dr. Doina Mârza Dănilă. Universitatea „Vasile Alecsandri” din Bacău, link: https://cadredidactice.ub.ro/marzadoina/files/2012/12/curs-bazele-generale-ale-kinetoterapiei-ifr.pdf
5 - Fizioterapie, link: https://dexonline.ro/definitie/fizioterapie
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum