*Cand mergem cu copilul la psihoterapeut?
Cand copilul este foarte racit, il ducem la medic pentru o consultatie. Apoi ii dam niste siropuri si el se simte mai bine. Situatia este sub control si respiram usurati.
Dar, uneori, copiii (ca si adultii) au necazuri care nu pot fi recunoscute la fel de usor precum raceala puternica. Este vorba despre necazurile cu emotiile.
Iata cateva dintre acestea:
-copiii sunt foarte timizi si nu se simt suficient de confortabil pentru a vorbi cu familia, cu prietenii sau cu profesorii lor;
-ei simt teama astfel incat nu pot dormi, nu se pot distra sau nu se pot bucura de scoala;
-trec prin stari de tristete sau de durere;
-ei au probleme mari acasa si la scoala din cauza ca simt prea multa furie.
Cum identificam necazurile cu emotiile la copii?
Observand comportamentul copiilor nostrii. Fiind curiosi sa aflam ce preocupari au, cine sunt prietenii lor, care sunt jocurile lor preferate, care le sunt obiceiurile alimentare, rezultatele scolare, cum isi petrec timpul liber, care este relatia lor cu profesorii, cu colegii, cum fac fata sarcinilor de zi cu zi, cum dorm.
Incercand sa ne intelegem copilul, sa-l cunoastem, sa vedem lumea prin ochii lui.
Poate fi greu sa diferentiem semnele unei probleme la nivel psihic de un comportament normal al copilului daca gandim ca este firesc, de exemplu, ca acesta:
- sa fie foarte izolat si fara interes in a fi cu prietenii și a avea activități de care
altadata se bucura;
- sa fie excesiv de temator fara un motiv;
- sa aiba adeseori cosmaruri;
- sa aiba ganduri de suicid;
- sa-si piarda brusc pofta de mancare;
- sa-i fie excesiv de frica sa nu se ingrase;
- sa se planga deseori de boli fizice;
- sa afiseze semne de comportament violent, agresiv;
- sa consume droguri sau alcool.
Mai mult, dificultatea in identificarea semnelor unei probleme psihice este si mai accentuata cand la parinti apare teama legata de stigmatizare ca urmare a unei posibile boli psihice a copilului sau legata de utilizarea anumitor medicamente sau de costul eventualului tratament.
Psihoterapia rezolvă problemele de adaptare ale copiilor precum şi consilierea membrilor familiilor acestora, oferind un suport cert şi o nouă rezolvare a problemelor curente din viaţa de zi cu zi.
Care sunt optiunile de tratament ?
Cand copilul nostru are necazuri cu emotiile o solutie potrivita este tratamentul psihoterapeutic. Acest tratament nu include medicatie.
Multi copii au nevoie de ajutorul unui psihoterapeut pentru a-si intelege emotiile, uneori foarte
intense, si pentru a face fata situatiilor dificile prin care trec.
Psihoterapeutul poate sa ii invete pe copii cum sa se elibereze de furie, cum sa se relaxeze atunci cand simt teama, cum sa capete incredere in ei insisi si sa se bucure de viata. Un psihoterapeut ajuta, de asemenea, copiii care trec prin situatii familiale dificile – cum ar fi divortul parintilor, moartea cuiva apropiat sau o problema grava de sanatate si ii ajuta pe copii sa se vindece atunci cand acestia au trecut prin situatii cum ar fi abuz, violenta sau un dezastru.
Psihoterapia ii ajuta pe copii sa-si cunoasca calitatile si de asemenea, sa se simta mandri de ceea ce deja fac bine.
Optand pentru psihoterapie, copiii beneficiaza de metode de educaţie pozitivă ce ii ajuta sa facă faţă problemelor specifice varstei lor.
IULIANA FŰLAS, Psiholog Clinician, Psihoterapeut Integrativ.
Tel: 0723.08.10.70