Investind in sanatate construim un viitor mai sigur, afirma Ministrul Nicolaescu, in mesajul sau de Ziua Mondiala a Sanatatii
Data publicării: 06-04-2007
Acest slogan, care poate fi si o invitatie, este o dublat de o tema de dezbatere si reflectie extrem de actuala in contextul globalizarii: "Securitatea sanitara internationala".
Ministrul Nicolaescu a spus ca trebuie remarcat faptul ca Romania se inscrie perfect in temele pe care Organizatia Mondiala a Sanatatii (OMS) le propune pentru a marca Ziua Mondiala a Sanatatii. El a subliniat ca pentru a putea oferi stabilitate sanitara internationala, orice tara are datoria de a oferi, intai de toate, siguranta sanitara propriilor cetateni.
"De aceea am conceput o reforma al carui rezultat final sa fie asistenta si serviciile medicale la standarde moderne care sa mentina si sa imbunatateasca starea de sanatate a populatiei", a spus ministrul.
In continuarea mesajului, Eugen Nicolaescu a accentuat asupra faptului ca viitorul unei natiuni depinde de sanatatea ei si din acest motiv a inceput si in Romania sa se investeasca in sanatate.
"In anul care a trecut am pus bazele sistemului care sa asigure siguranta sanitara a cetatenilor Romaniei. In 2007 vom investi pentru consolidarea acestei baze, in aparatura performanta si in dezvoltarea unei infrastructuri moderne, in pas cu timpul pe care-l traim. In aceasta zi a Sanatatii doresc sa-i asigur pe cetatenii acestei tari ca reforma sistemului de sanatate nu va intarzia sa-si arate efectele atat de asteptate. Increderea lor este o piesa importanta in mecanismul reformelor si sper ca rasplata sa fie pe masura asteptarilor", se mai arata in mesajul ministrului Sanatatii.
Ziua Mondiala a Sanatatii, care se marcheaza in fiecare an pe 7 aprilie, are drept moto "Investind in sanatate, construim un viitor mai sigur".
Marcarea acestui zile este un eveniment organizat la scara mondiala de OMS, incepand cu 1950, pentru a atrage atentia asupra aspectelor-cheie globale de sanatate.
Tema acestui an este securitatea sanitara internationala, ea fiind aleasa pentru a sublinia faptul ca, intr-o lume globalizata, aspectele privind sanatatea reprezinta provocari care merg dincolo de orice granita nationala si care au impact asupra sigurantei colective a persoanelor din intreaga lume. Printr-o colaborare stransa intre tarile dezvoltate si cele in curs de dezvoltare, comunitatea internationala va fi mult mai bine pregatita sa faca fata problemelor-cheie transfrontaliere de sanatate publica si, la randul ei, sa contribuie la o lume mai sigura, se arata in mesajul OMS.
Scopul Zilei Mondiale a Sanatatii in 2007 este sa atraga atentia, la scara mondiala, asupra aspectelor securitatii sanitare internationale, sa angajeze nivelurile politice la nivel inalt in abordarea acestor aspecte, sa demonstreze faptul ca aspectele privind sanatatea sunt strans legate de politicile nationale si internationale si de agendele de securitate. Obiectivele Zilei Mondiale sunt: influentarea, angajarea factorilor politici la nivel inalt in abordarea provocarilor-cheie de securitate sanitara prin colaborari internationale. Un alt obiectiv are in vedere sensibilizarea capacitatii de intelegere si constientizare a publicului larg privind legatura dintre sanatate si securitate. Sublinierea rolului crucial al OMS in asigurarea unei lumi mai sigure prin promovarea mecanismelor existente, ca de exemplu IHR - Regulamentele de Sanatate Internationale si GOARN - Reteaua de Raspuns si Alerta in Caz de Epidemie Globala si protejare a securitatii sanitare internationale pentru toti constituie un alt scop al acestei zile in acest an. Intarirea increderii in randul factorilor de decizie in ceea ce priveste capacitatea OMS de a dezvolta si implementa strategiile de abordare a Sanatatii ca fiind un aspect de securitate precum si realizarea de relatii mai puternice cu factorii de decizie si dezvoltarea oportunitatilor de parteneriat si sponsorizari constituie alte obiective.
Mesaje cheie pentru Ziua Mondiala a Sanatatii, recomandate de OMS, sunt amenintarile la adresa sanatatii, care nu cunosc frontiere. Intr-o lume globalizata, epidemiile emergente traverseaza frontierele si ameninta securitatea colectiva. Amenintarile la adresa sanatatii si securitatii se multiplica la o viteza nemaiintalnita pana in prezent.
Un alt mesaj este ca investind in sanatate, construim un viitor mai sigur. Acesta are in vedere faptul ca fiecare tara trebuie sa investeasca in sanatate si sa isi asigure capacitatea de a preveni amenintarile noi sau deja existente prin intarirea sistemelor de sanatate publica.
Colaborarea internationala in randul tarilor dezvoltate si in curs de dezvoltare si atentia marita asupra difuzarii informatiilor si intarirea sistemelor de sanatate publica sunt importante pentru controlarea epidemiilor de boli infectioase/contagioase, se mai arata in mesajul OMS.
Sursa : Rompres