Interacțiunea microbiomului intestinal prin transplant

©

Autor:

Interacțiunea microbiomului intestinal prin transplant
Cercetătorii de la EMBL Heidelberg au realizat un studiu pentru analiza corespunzătoare a peste 300 de transplanturi de microbiom intestinal, cu observații asupra unor strategii terapeutice mai bune pentru tulburările intestinale.
Microbiomul intestinal conține bacterii benefice, înțelegerea comportamentului acestora fiind necesară pentru reglarea ecosistemelor naturale complexe, acestea fiind implicate în numeroase patologii gastrointestinale.

Transplantul de microbiom presupune transferul fluidelor intestinale și al microbilor, de la un individ la altul, fiind uneori utilizat în tratamentul bolilor inflamatorii intestinale de etiologie bacteriană.

Acest tip de transplant a fost realizat pentru prima dată în China secolului al IV-lea, dar a fost introdus în medicina occidentală abia în anii 1950.

Echipa de cercetători a analizat efectele amestecării microbiomului intestinal cu altele asemănătoare, înainte de transplant, pentru a înțelege mai bine cum se comportă speciile microbiene. Oamenii de știință au descoperit faptul că tulpinile microbiene ale donatorului pot coexista cu cele ale receptorului, receptorul determinând amestecul microbian final, în funcție de speciile care vor supraviețui sau se vor dezvolta la un an după transplant. Modularea microbiomului receptorului pare cheia pentru proiectarea terapiilor cu probiotice de nouă generație.

Înțelegerea proceselor biologice din intestin după transplant este necesară pentru a înlocui doar tulpini specific patogene, pentru a vindeca anumite patologii. Mai multe studii sunt necesare pentru a integra în analiză și fungi, alte eucariote, virusuri, în vederea proiectării unor protocoale mai eficiente pentru acest tip de transplant.

sursa: Science Daily
foto: Transplantul de microbiotă fecală ca confluență a ecosistemelor intestinale ale donatorului și ale primitorului. Diferitele „țevi” din imagine reprezintă tractul gastrointestinal uman, iar bacteriile din interior reprezintă populațiile de tulpini microbiene ale primitorului și donatorului (prin culoare) care sunt așezate una lângă cealaltă. Aleksandra Krolik/EMBL

Data actualizare: 21-09-2022 | creare: 21-09-2022 | Vizite: 561
Bibliografie
When microbiomes collide, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2022/09/220915123640.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Transplantul de microbiotă fecală s-a dovedit a fi un tratament optim pentru infecția recurentă cu C. difficile
  • Transplantul de microfloră fecală poate reprezenta o opțiune în tratarea sindromului de colon iritabil
  • Simptomele post-COVID ar putea include tulburări ale microbiotei intestinale
  •