Înțelegerea evoluției virusurilor care au cauzat ultimele două pandemii globale

©

Autor:

Înțelegerea evoluției virusurilor care au cauzat ultimele două pandemii globale
Pe măsură ce COVID-19 străbate lumea, viruși înrudiți circulă în liniște printre animalele sălbatice. Un nou studiu arată cum SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19 și SARS-CoV-1, virusul care a cauzat focarul de SARS din 2003, sunt legate între ele. Lucrarea îi ajută pe oamenii de știință să înțeleagă mai bine evoluția acestor viruși, cum au dobândit abilitatea de a infecta oamenii și ce alte viruși ar putea fi pregătiți pentru răspândirea la oameni.
„Cum au ajuns acești viruși să fie ceea ce sunt astăzi? De ce unii dintre ei au capacitatea de a infecta oamenii, în timp ce alții nu?” au fost principalele întrebări la care cercetătorul Simon Anthony, profesor asociat de patologie, microbiologie și imunologie la Școala de Medicină Veterinară de la Universitatea din California, a încercat să găsească răspunsuri.

Pentru a realiza acest lucru, împreună cu omologii săi, a realizat un arbore genealogic al virușilor. Oamenii de știință au împărțit sarbecovirusurile (categorie din care fac parte SARS-CoV-2 și SARS-CoV-1) în cinci descendențe, SARS-CoV-1 aparținând descendenței 1 și SARS-CoV-2 descendenței 5. Chiar dacă acești doi viruși aparțin unor linii diferite, ambii pătrund în celulele umane folosind același receptor, ACE2.

Anchetatorii au descoperit că descendența 5 - care conține SARS-CoV-2 este descendența ancestrală. Ei au ajuns la concluzia că majoritatea virusurilor din linia 1 legate de SARS-CoV-1 au pierdut abilitatea de a utiliza receptori ACE2 umani cu mult timp în urmă, din cauza delețiilor din genomul lor. Însă, SARS-CoV-1 și câțiva alți viruși, și-au recăpătat capacitatea de a utiliza ACE2 uman la un moment dat. „Acest lucru a avut loc probabil printr-un proces numit recombinare”, a spus Wells. Pentru ca acest lucru să se întâmple, doi viruși diferiți trebuie să fi infectat același animal în același timp, producând un virus hibrid cu capacitatea de a infecta oamenii prin ACE2.

„Arborele genealogic oferă, de asemenea, informații despre originile geografice ale acestor viruși”, a spus Wells. Până în prezent, toți virușii care utilizează ACE2 au fost detectați în provincia Yunnan, ceea ce înseamnă că SARS-CoV-2 nu provine din Wuhan, unde au fost raportate primele cazuri de COVID-19, ci din altă parte din China.

sursa: Science Daily

Data actualizare: 15-09-2024 | creare: 02-03-2021 | Vizite: 521
Bibliografie
Understanding the evolution of SARS and COVID-19 type viruses, link: https://www.sciencedaily.com/releases/2021/02/210225143721.htm
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Viața de zi cu zi în epoca pandemiei de coronavirus
  • Studiu: efectele distanțării sociale în pandemia de gripă 1918
  • O istorie a pandemiilor care au afectat omenirea - și ce am învățat
  •