Înţărcarea copilului

Înţărcarea copilului

©

Autor:

Înţărcarea copilului
Înţărcarea copilului este procesul de introducere graduală a meselor solide în alimentaÅ£ia copilului ÅŸi reducerea meselor pe bază de lapte matern. SpecialiÅŸtii recomandă alimentarea exclusiv cu lapte matern a copilului până la vârsta de 6 luni, deoarece acesta are un conÅ£inut optim de substanÅ£e nutritive pentru nou-născut. După această perioadă este necesară introducerea treptată a alimentaÅ£iei diversificate, pentru a asigura necesarul de fier ÅŸi de substanÅ£e nutritive ÅŸi a evita îmbolnăvirea copilului sau insuficienta dezvoltare intelectuală ÅŸi fizică.

Înţărcatul este un proces care afectează în egală măsură mama ÅŸi copilul ÅŸi implică o serie de modificări la nivel psihologic, nutriÅ£ional, imunologic ÅŸi microbiologic din partea celor doi. Însăşi compoziÅ£ia laptelui matern suferă schimbări pentru a asigura necesarul crescut de substanÅ£e nutritive ÅŸi de protecÅ£ie imunitară în condiÅ£iile scăderii graduale a cantităţii de lapte ingerate de către copil. S-a remarcat faptul că nivelul de sodiu, săruri, grăsimi, proteine, fier creÅŸte pe măsură ce cantitatea de lapte scade. Procentul de zinc ÅŸi de lactoză suferă de asemenea modificări în această perioadă.

Mâncarea solidă se introduce treptat în alimentaÅ£ia copilului, pe categorii de alimente, în funcÅ£ie de necesităţile nutritive ale copilului. DeÅŸi nu există dovezi concrete în acest sens, majoritatea specialiÅŸtilor recomandă introducerea unor categorii de alimente, precum cerealele cu gluten, albuÅŸul de ou, citricele, nucile, mai târziu pentru a evita apariÅ£ia alergiilor. Treptat copilul se obiÅŸnuieÅŸte cu alte alimente ÅŸi reduce cantitatea de lapte matern consumată. Pe măsură ce remarcă acest aspect, mama poate renunÅ£a pe rând la câte o masă de lapte.

Care este perioada cea mai potrivită pentru înţărcatul copilului?

Părerile privind momentul cel mai potrivit pentru a înţărca copilul diferă. 


Unii experÅ£i recomandă începerea înţărcatului copilului de la vârsta de 6 luni sau atunci când copilul este capabil să stea în ÅŸezut, să mestece ÅŸi să înghită. Copiii care nu se simt pregătiÅ£i de această schimbare vor respinge alimentele, împingând cu limba lingura afară din guriţă. Introducerea graduală a alimentelor solide nu trebuie să marcheze încetarea alăptatului. Mama este sfătuită să continue să ofere lapte copilului o perioadă cât mai îndelungată pentru a asigura acestuia confortul emoÅ£ional de care are nevoie pentru o dezvoltare armonioasă.

AlÅ£i specialiÅŸti indică vârsta de 1 an ca fiind cea potrivită pentru a începe procesul de înţărcare. Se consideră că la această vârstă copilul va fi mai uÅŸor de înţărcat, interesul său faţă de alăptat fiind tot mai scăzut odată cu introducerea unei alimentaÅ£ii solide tot mai variate. Concomitent el va cere cu o frecvenţă tot mai mică să fie alăptat. Unii bebeluÅŸi dau semne că ar fi pregătiÅ£i să fie înţărcaÅ£i începând cu această vârsta, arătând dezinteres, indiferenţă sau nemulÅ£umire față de momentul alăptării. AlÅ£ii însă nu se simt pregătiÅ£i să renunÅ£e la alăptat. În acest ultim caz mama ar putea încerca să elimine gradual mesele pe bază de lapte (câte una pe săptămână), să alăpteze numai pe timp noapte sau să alimenteze copilul cu biberonul. O altă variantă ar fi să aÅŸtepte până ce copilul este pregătit să renunÅ£e la alăptare din proprie iniÅ£iativă. Interesul său faţă de alăptat va scădea pe măsură ce alimentele solide vor deveni o parte tot mai mare din alimentaÈ›ia sa.

AlÅ£i specialiÈ™ti nu văd nimic greÅŸit în continuarea alăptatului până la 3 ani sau chiar mai târziu, cât timp mama sau copilul nu se simt deranjaÅ£i de acest lucru. Un lucru este sigur – cu cât copilul este mai mare, cu atât devine mai ataÅŸat de momentele apropiate petrecute alături de mamă atunci când este alăptat. Astfel înţărcarea lui poate deveni o experienţă dificilă.

Uneori mama se simte pregătită să înÅ£arce copilul înainte ca acesta să dea vreun semn în acest sens. Motivele invocate sunt variate: cantitatea mică de lapte secretată, începerea serviciului, creÅŸterea insuficientă în greutate a copilului, durerea resimÅ£ită în timpul alăptatului, o nouă sarcină etc. În acest caz mama este sfătuită să consulte medicul înainte de a lua o decizie pentru a evita înţărcarea prematură a copilului. Ideal este să fie lăsat copilul să hotărască momentul în care este pregătit să fie înţărcat. În jurul vârstei de un an aceÅŸtia adesea manifestă în mod spontan o scădere a interesului faţă de laptele matern. În acest caz se recomandă monitorizarea cantităţii de lapte consumată ÅŸi suplimentarea sa cu formulă de lapte dacă e necesar. Copilul poate indica mamei că este pregătit pentru această nouă etapă prin scăderea timpului alocat alăptării sau manifestarea unei stări de proastă dispoziÅ£ie în preajma orei la care de obicei primeÅŸte lapte matern.

În unele cazuri înţărcatul poate interveni în mod brusc, copilul refuzând să se mai alimenteze la sân. Acest comportament poate fi cauzat de o schimbare în viaÅ£a copilului sau de faptul că acesta este foarte activ fizic ÅŸi nu mai are răbdare să fie alăptat. Câteodată refuzul sugarului de a accepta lapte matern poate fi de scurtă durată. Este important ca mama să aibă răbdare ÅŸi să ajute copilul, încercând să reducă la minimum distracÅ£iile în timpul alăptatului, oferindu-i lapte înainte de a adormi sau imediat după ce s-a trezit ÅŸi liniÅŸtindu-l. De asemenea, mama trebuie să continue să colecteze laptele pe care îl produce în această perioadă pentru a preveni apariÈ›ia unei mastite ÅŸi pentru a evita diminuarea cantităţii de lapte.

Beneficiile prelungirii alăptării

Pe lângă substanÅ£ele nutritive pe care le conÈ›ine, de care copilul are nevoie pentru a se dezvolta, laptele matern are un rol important ÅŸi asupra formării ÅŸi fortificării sistemului imunitar al copilului. Studiile au demonstrat că bebeluÈ™ii care nu sunt alăptaÅ£i au un risc mai mare de apariÅ£ie a unor afecÅ£iuni precum pneumonia, astmul, diareea, infecÅ£ii ale urechilor sau obezitate. Un alt aspect pozitiv asociat alăptării este impactul pe care îl are asupra dezvoltării emoÅ£ionale ÅŸi psihologice a copilului. Apropierea dintre mamă ÅŸi bebeluÅŸ îl ajută pe acesta din urmă să se simtă protejat ÅŸi iubit.

SpecialiÅŸtii consideră că după vârsta de 6 luni bebeluÅŸul necesită un aport suplimentar de substanÅ£e nutritive ÅŸi din acest motiv recomandă mamelor să introducă treptat în alimentaÅ£ia copilului ÅŸi alte categorii de alimente cu un conÅ£inut bogat în fier ÅŸi proteine precum carnea de pasăre, gălbenuÅŸul de ou, cerealele (recomandate sunt în special cele fără gluten), brânza, fructele, legumele, peÈ™tele etc. Această schimbare în regimul alimentar trebuie să se efectueze gradual ÅŸi nu trebuie să fie acompaniată de eliminarea meselor pe bază de lapte matern. Dimpotrivă, Academia Americană de Pediatrie ÅŸi OMS recomandă continuarea alăptării până cel puÅ£in la vârsta de un an (chiar 2 ani). Prin contactul cu corpul mamei, copilul stabileÅŸte o legătură mai profundă cu ea ÅŸi se simte protejat.

Efectele înțărcării asupra mamei ÅŸi copilului

Înţărcatul poate fi considerat un moment delicat în viaÅ£a mamei ÅŸi a copilului. Nu toate femeile simt la fel această etapă din viaÅ£a lor - unele sunt mândre de progresele făcute de copii ÅŸi se arată mulÅ£umite de libertatea regăsită, pot ieÅŸi mai mult ÅŸi pot dedica mai mult timp propriei persoane, în timp ce altele pot avea un sentiment de pierdere.

Pentru a evita senzaÅ£ia de sâni prea plini asociată încetării bruÅŸte a alăptatului se recomandă înţărcarea graduală a copilului È™i luarea unor măsuri pentru înlăturarea excesului de lapte. În caz contrar mama riscă instalarea mastitei sau a abcesului la sâni. O altă posibilă consecinţă negativă a înţărcatului este depresia. Schimbările bruÅŸte la nivel hormonal pot induce mamei o stare de depresie. Åži copilul se poate simÅ£i abandonat, considerând că odată cu pierderea apropierii fizice de mamă din timpul alăptatului, pierde ÅŸi dragostea sa.

Femeile care înÅ£arcă pot remarca o modificare a formei ÅŸi consistenÅ£ei sânilor, ca urmare a micÅŸorării canalelor lactice. Sânii devin moi ÅŸi lăsaÅ£i pentru o perioadă, dar îÅŸi revin, în general, la forma de dinainte de naÅŸtere, la câteva luni după apariÅ£ia ciclului menstrual. Dacă înţărcarea se face treptat, lăsarea sânilor nu va fi atât de evidentă. Femeile cu bustul mare sunt afectate de acest aspect mai mult deoarece creÅŸterea sânilor asociată cu sarcina ÅŸi alăptarea este acompaniată de întinderea accentuată a suprafeÅ£ei pielii. Sarcinile repetate ÅŸi fumatul accentuează efectul de sâni lăsaÅ£i. Purtarea unui sutien sportiv ÅŸi efectuarea de exerciÅ£ii pentru întărirea sânilor pot fi de ajutor dar singura soluÅ£ie este o operaÅ£ie estetică de îndepărtare a excesului de piele ÅŸi de ridicare a bustului.

Un alt efect negativ care acompaniază înţărcatul este apariÅ£ia vergeturilor pe bust. De culoare roz, roÅŸiatică, mov sau maro, aceste urme inestetice sunt cauzate de ruperea fibrelor de colagen din straturile profunde ale pielii. Cu timpul, acestea devin sidefii ÅŸi sunt mai puÅ£in vizibile.


Recomandări pentru mame

Înţărcarea graduală a copilului este benefică atât pentru copil, cât ÅŸi pentru mamă. Reducerea treptată a numărului de mese pe bază de lapte matern previne inflamarea sânilor ÅŸi blocarea canalelor mamare. Pentru a evita senzaÅ£ia de piept umflat sau dureros mamele sunt sfătuite să stoarcă o cantitate mică de lapte manual sau cu ajutorul pompei până ce simt o scădere a senzaÅ£iei de disconfort fizic. Acest lucru nu va mai fi necesar în interval de câteva zile pentru că va scădea cantitatea de lapte produsă. Pentru a veni în ajutorul mamelor unii medici recomandă administrarea de analgezice precum Ibuprofenul. Utilizarea medicamentelor pentru ablactare nu este indicată deoarece acestea pot avea efecte secundare importante.

Există de asemenea o serie de metode naturale care pot ajuta mamele să treacă cu bine de acest moment dificil: aplicarea de gheaţă pe sâni timp de 15-20 de minute de 4 sau 5 ori pe zi (evitând zona sfârcurilor ÅŸi punând o bucată de material între gheaţă ÅŸi piele), introducerea în cupele sutienului a unor frunze de varză proaspătă zdrobite ÅŸi înlocuirea lor la fiecare două ore, folosirea unui sutien comod. Ceaiurile de salvie ÅŸi de mentă pot fi de ajutor în scăderea cantităţii de lapte produsă.

În cazul în care se remarcă apariÅ£ia unor simptome precum febră, senzaÅ£ie de sâni umflaÅ£i, căldură, stare generală de rău, stare de depresie, este de preferat ca mamele să apeleze la specialist cât mai repede posibil.

Data actualizare: 24-03-2015 | creare: 31-05-2013 | Vizite: 14943
Bibliografie
1. Position statement Weaning from the breast , http://www.cps.ca/documents/position/weaning-from-the-breast
2. Article on brestfeeding http://kidshealth.org/parent/pregnancy_newborn/breastfeed/weaning.html#cat20573
3. Weaning Your Baby http://www.healthychildren.org/English/ages-stages/baby/breastfeeding/Pages/Weaning-Your-Baby.aspx?nfstatus=401&nftoken=00000000-0000-0000-0000-000000000000&nfstatusdescription=ERROR%3a+No+local+token
4. Patterns of Complementary Feeding (Weaning) in Countries of the European Union: Topics for Research, http://pediatrics.aappublications.org/content/106/Supplement_4/1273.full
5. Weaning as a Natural Process http://www.llleus.org/LV/WeaningNatProcess.html
6. Weaning and Mothers' Feelings http://www.lalecheleague.org/nb/nbnovdec98p164.html
7. Why Mothers Stop Breastfeeding: Mothers' Self-reported Reasons for Stopping During the First Year http://pediatrics.aappublications.org/content/122/Supplement_2/S69.full
8. Parental Concerns About Extended Breastfeeding in a Toddler http://pediatrics.aappublications.org/content/114/Supplement_6/1506.full
9. Weaning from the breast – Pulsus, Pediatrics&Child Health http://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2720507/#!po=39.2857
10. Breastfeeding: Weaning – Patient / Family Education http://www.childrensmn.org/manuals/pfs/nutr/018725.pdf
11. http://www.womhealth.org.au/pregnancy-and-parenting/179-boobs-after-baby
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Până când alăptăm?
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum