Înlocuirea cerealelor rafinate cu cereale integrale în micul dejun al copiilor aduce beneficii cardiovasculare

©

Autor:

Înlocuirea cerealelor rafinate cu cereale integrale în micul dejun al copiilor aduce beneficii cardiovasculare
Cerealele integrale sunt bogate în β-glucani, arabinoxilani, fructani, lignine și celuloză. Aceste substanțe sunt cunoscute pentru capacitatea lor de a regla secreția de acizi biliari și de a reduce absorbția nutrienților la nivel intestinal, ceea ce poate îmbunătăți controlul greutății, profilul lipidic și răspunsul glicemic. În plus, ligninele și celuloza favorizează tranzitul intestinal prin creșterea conținutului de apă în scaun. În contextul adultilor, s-a presupus că dietele bogate în cereale integrale pot reduce riscul de boli cardiovasculare și pot preveni diabetul de tip 2. Cu toate acestea, majoritatea studiilor au fost realizate pe adulți, existând doar două studii observaționale pe copii școlari.
Un studiu danez recent publicat în The American Journal of Clinical Nutrition a analizat efectele consumului de cereale integrale față de cereale rafinate asupra sănătății cardiovasculare la copii. Studiul randomizat cu design cross-over a inclus 55 de copii danezi cu vârste între 8 și 13 ani supuși unor diete care conțineau fie cereale integrale, fie cereale rafinate, pe o perioadă de opt săptămâni.

Studiul a fost realizat la Universitatea din Copenhaga și a inclus copii sănătoși, dar supraponderali. Cei cu alergii la cereale sau care consumau suplimente care ar fi putut afecta profilul lor lipidic sau cardiometabolic au fost excluși. Produsele cu cereale integrale au constituit cel puțin 50% din greutatea uscată a alimentelor consumate, în timp ce produsele cu cereale rafinate aveau cantități reduse de cereale integrale. Toate acestea au fost măsurate folosind metoda Uppsala la Universitatea Suedeză de Științe Agricole.

Din cei 55 de copii incluși, 22% erau cu greutate normală, 60% supraponderali și 18% obezi. Analizele de sânge au arătat că dietele cu cereale integrale au fost asociate cu un aport energetic mai mic, mai puțini carbohidrați, mai multă proteină și mai multă grăsime comparativ cu dietele cu cereale rafinate. În plus, s-a observat o creștere a nivelurilor de acetat și propionat și o reducere a nivelurilor de proteina C-reactivă în ser. În ceea ce privește microbiota intestinală, s-a constatat o creștere a populațiilor de Faecalibacterium și Dialister și o reducere a celor de Collinsella și Ruminococcus.

Studiul adaugă la corpul existent de cercetare, demonstrând beneficiile cardiometabolice ale înlocuirii cerealelor rafinate cu cereale integrale, chiar și la copii, indiferent de efectele asupra greutății corporale. Sunt necesare studii suplimentare pentru a înțelege mecanismele subiacente.

Această sinteză extinsă își propune să ofere o perspectivă detaliată și bazată pe dovezi științifice, având în vedere importanța subiectului pentru sănătatea publică și necesitatea de a aborda factorii de risc cardiovascular cât mai devreme în viață.

sursa: News Medical
foto: created with the assistance of DALL·E 3

Data actualizare: 01-11-2023 | creare: 01-11-2023 | Vizite: 577
Bibliografie
Wholegrains give kids a heart-healthy boost, says new Danish study, link: https://www.news-medical.net/news/20231030/Wholegrains-give-kids-a-heart-healthy-boost-says-new-Danish-study.aspx
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Consumul de cereale integrale previne diabetul de tip 2
  • Cerealele integrale pot oferi protecție împotriva afecțiunilor cardiovasculare
  • Incidența diabetului de tip 2 poate fi redusă prin creșterea consumului de cereale integrale
  • Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum