Infectiile nosocomiale (intraspitalicesti)

©

Autor:

Alte surse febrile infectioase

Exista si alte cauze care pot genera febra la pacientii internati, si care trebuiesc luate in considerare atunci cand se doreste realizarea unui diagnostic diferential al febrei nou aparute. Pacientii care au beneficiat profilactic de antibioterapie, pot prezenta diaree asociata acestui tip de tratament. Aceasta forma de diaree asociata terapiei cu antibiotice este produsa de toxinele patogenului sporulat C. difficile. In unele situatii, diareea poate capata un caracter agravant, insotita de febra ridicata si leucocitoza. Patogenul C. difficile este deosebit de rezistent si dificil de eradicat din mediile intraspitalicesti. Se pare ca infectia cu aceasta bacterie este trasmisa prin intermediul mainilor personalului medical de ingrijire si prin intermediul termometrelor intrarectale. In unele cazuri, diareea se manifesta abia dupa externare, odata cu incetarea tratamentului cu antibiotice.

Alte tipuri de infectii care pot genera febra, si care vor fi luate in considerare atunci cand se doreste realizarea unui diagnostic diferential: escarele de decubit suprainfectate (aparute la pacientii imobilizati la pat, perioade lungi de timp), precum si sinuzita (aparuta la pacientii intubati orotraheal) .

Data actualizare: 22-04-2013 | creare: 03-07-2009 | Vizite: 211468
Bibliografie
Harrison Ed.14 pag 932-939
Dictionar Medical - V.Rusu , Ed. Medicala 2001
E.Miftode - Boli Infectioase, Ed Junimea 2008
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!


Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Paturile de spital din cupru pot fi salvatoare de vieți
  • Impactul dezinfectiei cu ultraviolete asupra transmiterii nozocomiale a SARS-CoV-2 și a altor microorganisme
  • Legătura între infecțiile nosocomiale și microbiom
  •