Indicatii terapeutice ale aromaterapiei

©

Autor: Redacția ROmedic

Peste 80 de proprietati au fost identificate, apartinand celor 40 uleiuri esentiale utilizate in mod curent. Aceste efecte benefice au fost insa confirmate in mica masura de studiile clinice.
Pentru moment, rezultatele studiilor subliniaza in special efectele relaxante ale aromaterapiei, precum reducerea anxietatii, angoasei sau a insomniei.
Aromaterapia are drept efect diminuarea anxietatii si ameliorarea starii de spirit a persoanelor internate in spital sau inaintea unei interventii clinice. In plus, aromaterapia poate fi combinata cu masajul, pentru sporirea efectelor sale benefice asupra anxietatii si a starii de spirit a pacientilor. Uleiul esential de lavanda, asociat cu masajul, poate fi un tratament eficient impotriva insomniei usoare.

Uleiurile esentiale includ relaxante musculare (maghiran si piper negru), tonice digestive (nucsoara si menta), stimulatorii ale circulatiei (rozmarin si busuioc) si precursori ai hormonilor (serlai si fenicul). Multe uleiuri repara celulele lezate (levantica si helichrysum), iar altele ajuta la detoxifiere (grapefruit si ienupar). In plus, exista cateva uleiuri esentiale care sporesc imunitatea, ajutand corpul sa se vindece singur. Aceste uleiuri pot stimula productia de celule albe, iar unele dintre ele (cum ar fi arborele de ceai si levantica) sunt antitoxice pentru intepaturile de insecte.

 

Uleiurile esentiale sunt probiotice si spre deosebire de remediile conventionale, care pot crea reactii adverse, actioneaza doar asupra bacteriilor patogene. De asemeni, bacteriile nu devin imune la uleiurile esentiale, asa cum se intampla cu medicamentele.

 

Aceste uleiuri actioneaza rapid asupra corpului. Unele dintre ele sunt detectabile in aerul expirat la cateva minute dupa aplicare si sunt eliminate din corp dupa cateva ore. Un avantaj al aromaterapiei este faptul ca uleiurile pot fi aplicate direct pe zona cu probleme, prin dilutie in uleiuri vegetale de masaj, bai sau inhalatii.


Proprietatile uleiurilor esentiale sunt multiple:
» antiinfectioase: antibacteriene, antimicotice, antivirale, antiparazitare
» antiinflamatorii
» anti-histaminice
» antispasmodice
» antialgice, analgezice si anestezice
» calmante, hipnotice si anxiolitice
» antitoxice
» antireumatismale
» afrodisiace


Data actualizare: 19-05-2019 | creare: 04-07-2007 | Vizite: 6439
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: