Încrederea în sine

Încrederea în sine

©

Autor:

Încrederea în sine

Încrederea în sine nu se referă la convingerea că È™tim toate răspunsurile È™i nici credinÈ›a că vom facem întotdeauna lucrurile corecte. Ea reprezintă convingerea că, indiferent de rezultate, vom fi buni È™i respectuoÈ™i cu noi, manifestând integritate. O persoană încrezătoare este interdependentă, vorbeÈ™te cu un anumit grad de autoritate care nu denotă aroganță, este o bună observatoare È™i È™tie să înveÈ›e din propriile experienÈ›e, atât din succese cât È™i din eÈ™ecuri. Pentru că nu se pedepsesc atunci când greÈ™esc, aceÈ™ti indivizi pot privi evenimentele într-un mod lipsit de frică sau autoinvinovățire. (1)

Încrederea în sine este o atitudine legată de capacitățile È™i abilitățile personale. Înseamnă faptul că ne acceptăm, avem încredere în noi È™i deÈ›inem un anumit grad de control în viață. Persoanele încrezătoare pot stabili aÈ™teptări È™i È›eluri realiste, pot comunica cu uÈ™urință È™i pot face față criticii. Pe de altă parte, o încredere în sine scăzută creÈ™te nivelul de îndoială, pasivitate sau supunere È™i reduce nivelul de încredere în ceilalÈ›i. (2)

Încrederea în sine poate depinde de situaÈ›ie, spre exemplu putem avea încredere în noi în anumite domenii (de pildă, È™tiinÈ›e academice), în timp ce în altele (de pildă, relaÈ›ii) putem să ne simÈ›im mai puÈ›in încrezători. (2)

O încredere de sine crescută sau scăzută se corelează rar cu abilitățile actuale È™i reale, bazându-se mai degrabă pe percepÈ›iile noastre, care sunt felul în care credem despre noi È™i care poate fi fals. (2)

O încredere de sine scăzută ar putea proveni în urma anumitor experienÈ›e, la persoanele care sunt crescute într-un mediu critic, fără suport, la cele cărora le este frică de eÈ™ec sau la cele care emit judecaÈ›i prea aspre vizavi de sine. (2)

Cum putem creÈ™te încrederea în sine?

CreÈ™terea gradului de încredere în sine poate fi dobândită prin:

  • RecunoaÈ™terea È™i punerea accentului pe calitățile proprii
  • Răsplătirea È™i lăudarea propriei persoane pentru eforturile depuse È™i progresul dobândit
  • Stabilirea unor È›eluri realiste È™i tangibile
  • Evitarea atingerii perfecÈ›iunii, întrucât este imposibil să fim perfecÈ›i în toate domeniile
  • Adoptarea unui comportament blând față de sine, plin de compasiune, atunci când eÈ™uăm
  • RecunoaÈ™terea faptului că experienÈ›ele negative de viață nu ne dictează viitorul
  • Utilizarea cuvântului „Nu” atunci când considerăm că este cazul
  • Exprimarea directă È™i respectuoasă a sentimentelor, credinÈ›elor È™i nevoilor
  • A spune „stop” atunci când simÈ›im emoÈ›ii intense, încercând să gândim logic vizavi de o situaÈ›ie (2)
  • Adoptarea unei posturi fizice care denotă încredere (postura trimite mesaje la nivel cerebral care pot schimbă felul în care ne simÈ›im; dacă vrem să ne simÈ›im mai puternici, atunci trebuie să adoptăm o poziÈ›ie dreaptă È™i să zambim)
  • A dobândi cât mai multe cunoÈ™tinÈ›e (o persoană cunoscătoare va avea mai multă încredere în sine)
  • Practicarea recunoÈ™tinÈ›ei
  • A avea grijă de propria persoană (a te îmbraca frumos, a te bărbieri, a face duÈ™, a face sport)
  • A gândi pozitiv, eliminând negativismul
  • A te focusa pe soluÈ›ii È™i nu pe probleme
  • A zâmbi, chiar dacă lucrurile nu merg aÈ™a cum trebuie


Un exerciÈ›iu util pentru creÈ™terea încrederii de sine este vizualizarea, adică imaginarea cu ochii închiÈ™i, într-o stare de relaxare completă a corpului, cum s-ar comporta o persoană încrezătoare. Spre exemplu, o persoană poate să îÈ™i imagineze cum ar fi să vorbească în faÈ›a unei camere de filmat sau efectuând o activitate în care i-ar plăcea să manifeste mai multe încredere. (4)

De asemenea, ca un individ să fie mai încrezător, trebuie să îÈ™i clarifice È›elurile, iar acestea trebuie să fie specifice, măsurabile, relevante, realizabile. (4)

Încrederea de sine nu este ceva ce dobândim iar apoi va exista până la sfârÈ™itul vieÈ›ii. Ea vine È™i pleacă, în funcÈ›ie de experienÈ›ele prin care trecem. Indiferent cât de încrezători suntem, lumea este o provocare È™i de fiecare dată, va trebui să reconstruim acest sentiment. (4)


Data actualizare: 02-11-2020 | creare: 02-11-2020 | Vizite: 1030
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
Forumul ROmedic - întrebări și răspunsuri medicale:
Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
  intră pe forum