Impactul alimentației copilului în primii ani de viață asupra sănătății mentale și personalității acestuia

Impactul alimentației copilului în primii ani de viață asupra sănătății mentale și personalității acestuia

©

Autor:

Impactul alimentației copilului în primii ani de viață asupra sănătății mentale și personalității acestuia

Un studiul publicat în revista Nutrients a investigat relaÈ›ia dintre dieta mamei È™i a copilului È™i trăsăturile de personalitate È™i sănătatea mentală a copilului, cum ar fi depresia È™i anxietatea.
Autorii studiului au dezvoltat anterior un scor numit New Nordic Diet (NND), care ajută la determinarea gradului de conformitate cu un model alimentar sănătos.

Studiul arată că alimentaÈ›ia din primii ani de viață ai copilului poate avea un impact semnificativ asupra sănătății mentale È™i personalității acestuia. NutriÈ›ia È™i îngrijirea sunt factorii cheie care influenÈ›ează această fază timpurie de viață. DeficienÈ›ele nutriÈ›ionale din această perioadă critică pot duce la daună ireversibilă dezvoltării cognitive È™i a sistemelor neuronale. Dieta mamei în timpul sarcinii a fost, de asemenea, legată de sănătatea mintală a copilului.


Alimentarea copilului este considerată un eveniment interactiv important, care este asociat cu dezvoltarea socio-emoÈ›ională a acestuia. Copiii pot dezvolta probleme de sănătate mintală precum depresia È™i anxietatea la vârste foarte fragede, È™i acestea sunt mai probabile să apară la copiii expuÈ™i la deficienÈ›e nutriÈ›ionale timpurii.

Factorii cheie care influenÈ›ează faza timpurie a vieÈ›ii sunt nutriÈ›ia È™i îngrijirea. IniÈ›ial, nutriÈ›ia este furnizată prin formule de lapte sau laptele matern È™i mai târziu prin alimente nutritive, care au un impact asupra dezvoltării fiziologice a copilului. Fierul, iodul È™i acizii graÈ™i cu lanÈ› lung sunt identificaÈ›i ca fiind esenÈ›iali pentru o dezvoltare normală a creierului. Prin urmare, o deficiență a acestor componente în această fază critică poate duce la daune ireversibile dezvoltării cognitive È™i a sistemelor neuronale.

Despre studiu

Studiul s-a bazat pe date obținute din Registrul Medical de Nașteri din Norvegia (MBRN) și din Studiul norvegian al mamei, tatălui și copilului (MoBa).
MoBa este un studiu prospectiv de cohortă bazat pe populaÈ›ie care a recrutat participanÈ›i între 1999 È™i 2008. Această cohortă include aproximativ 114.500 de copii, 95.200 de mame È™i 75.200 de taÈ›i.
ToÈ›i participanÈ›ii care au completat chestionarul de frecvență alimentară (FFQ), în jurul săptămânii gestaÈ›ionale 17, au fost incluÈ™i în studiu. Un alt criteriu de includere a fost că mamele au răspuns la chestionarul respectiv când copilul avea opt ani.


Prin acest studiu au fost incluse 40.566 cupluri mamă-copil care au răspuns la chestionare la diferite perioade, adică când copilul avea È™ase luni, 18 luni, trei ani, È™apte ani È™i opt ani.

Rezultate

Pe baza datelor MoBa, acest studiu a stabilit o relaÈ›ie robustă între dieta din primii ani de viață È™i trăsăturile de personalitate È™i a investigat asocierea între dieta timpurie È™i afecÈ›iunile de sănătate mintală, în special anxietatea È™i depresia în copilărie. Rezultatul a arătat că copiii expuÈ™i la diete mai puÈ›in sănătoase în primii ani de viață erau mai predispuÈ™i la simptome psihiatrice mai târziu.
AderenÈ›a mamei la dieta NND în timpul sarcinii a fost asociată cu scoruri mai joase pe scara de depresie atunci când copilul avea opt ani, dar nu s-a observat o asociere semnificativă cu anxietatea.
O dietă sănătoasă și durabilă a mamei a fost legată de scoruri mai mari pe trăsăturile de personalitate precum conștiința, extraversiunea, bunătatea și imaginația și scoruri mai mici pe neuroticism.

Concluzii

Studiul sugerează că dieta din primii ani de viață a unui copil poate avea un impact important asupra sănătății mentale È™i personalității acestuia, iar mama joacă un rol important în aceasta prin dieta ei în timpul sarcinii È™i prin alimentarea copilului în primii ani din viață. Dieta NND se prezintă ca un model alimentar sănătos care ar putea contribui la prevenirea problemelor de sănătate mintală în copilărie.

Data actualizare: 11-01-2023 | creare: 11-01-2023 | Vizite: 524
Bibliografie
* Vejrup, K. et al. (2023) "Diet in Early Life Is Related to Child Mental Health and Personality at 8 Years: Findings from the Norwegian Mother, Father and Child Cohort Study (MoBa)", Nutrients, 15(1), p. 243 
https://www.mdpi.com/2072-6643/15/1/243
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune:

Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Top 10 alimente importante în meniul copilului mic
  • Top 10 alimente nerecomandate copilului mic
  • Evaluarea copilului de 3 ani
  • Forumul ROmedic - întrebări È™i răspunsuri medicale:
    Pe forum găsiți peste 500.000 de întrebări și răspunsuri despre boli sau alte subiecte medicale. Aveți o întrebare? Primiți răspunsuri gratuite de la medici.
      intră pe forum