ChatGTP depășește capacitatea medicilor de a oferi sfaturi empatice la întrebările pacienților
Un nou studiu al cercetătorilor de la Universitatea din California - San Diego oferă noi previziuni referitoare la rolul pe care inteligența artificială l-ar putea juca în medicină, în special în relația dintre personalul medical și pacienți. Conform oamenilor de știință, analiza comparativă a răspunsurilor pe care medicii și ChatGPT le dădeau pacienților în anumite situații ipotetice a determinat o favorizare a celui din urmă în 79% din cazurile prezentate.
John W. Ayers, doctor la universitatea americană și autor principal al studiului, explică faptul că oportunitățile de îmbunătățire a asistenței medicale pe care inteligența artificială le prezintă sunt importante, acesta afirmând că îngrijirea pacienților cu ajutorul acesteia este viitorul medicinei. Posibilitatea de implicare a sistemelor AI în decursul tratamentelor medicale, potrivit specialiștilor, este o necesitate rezultată în urma pandemiei, întrucât comunicarea dintre medici și pacienți a devenit, din ce în ce mai mult, digitală.
Co-autorul studiului, doctorul Davey Smith, evidențiază în cadrul lucrării faptul că ChatGPT ar putea să treacă examenul de licență în medicină cu brio, însă empatia față de pacienți, aptitudine esențială a unui medic, a fost subiectul studiului. Astfel, în ciuda potențialului de compensare a piedicilor apărute recent, capacitatea tehnologiei de a relaționa în mod empatic cu pacienții trebuie dovedită și verificată, întrucât este de o importanță marcată.
Studiul a fost realizat prin intermediul unui subdomeniu al rețelei de socializare Reddit, în care oamenii le pun întrebări medicilor. Mai exact, cercetătorii au analizat răspunsurile pe care un medic le-a dat la 192 de întrebări ale unor multipli utilizatori ai aplicației, ulterior punând aceleași întrebări și bot-ului ChatGPT. Analiza cercetătorilor a relevat faptul că, în cazul majorității răspunsurilor, specialiștilor le-a fost dificil să determine dacă răspunsul în cauză era al medicului sau al robotului, iar în 79% din situații aceștia au preferat răspunsurile celui din urmă.
Jessica Kelley, asistent medical la firma americană Human Longevity și co-autor al studiului, afirmă că ChatGPT a oferit răspunsuri cu informații precise și nuanțate, care prezentau un caracter mai complex și abordau mai multe aspecte ale întrebării decât cele oferite de medic. Mai mult, acestea au fost de aproximativ 10 ori mai empatice și cu o calitate de 3,6 ori mai mare decât a clinicianului care a participat la studiu.
sursa: Science Daily
foto: UC San Diego Today
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Implant silicon sani
- Pentru cei cu anxietate si atacuri de panica FOARTE IMPORTANT
- GRUP SUPORT PENTRU TOC 2014
- Histerectomie totala cu anexectomie bilaterala
- Grup de suport pentru TOC-CAP 15
- Roaccutane - pro sau contra
- Care este starea dupa operatie de tiroida?
- Helicobacter pylori
- Medicamente antidepresive?
- Capsula de slabit - mit, realitate sau experiente pe oameni