Imagistica ilustrează severitatea simptomelor de COVID-19 și poate ajuta chiar la diagnosticarea infecției
Autor: Teodorescu Mihai
Durerea musculară și articulară sunt simptome frecvente la pacienții cu COVID-19. Dar pentru unii oameni, simptomele sunt mai severe, de lungă durată și chiar bizare, incluzând pusee de artrită reumatoidă, miozită autoimună sau tumefierea degetelor. Un nou studiu a confirmat și ilustrat cauzele acestor simptome prin imagistica radiologică. Lucrarea, publicată în revista Skeletal Radiology, reprezintă o revizuire retrospectivă a datelor de la pacienții care s-au prezentat la Spitalul Memorial Northwestern între lunile mai și decembrie ale anului 2020.
Mulți pacienți cu tulburări musculo-scheletice legate de COVID se recuperează, dar pentru unii indivizi, simptomele lor devin grave și le afectează calitatea vieții. Imagistica, ce poate cuprinde examinări CT, RMN sau radiografie cu ultrasunete, poate explica de ce cineva ar putea avea simptome musculo-scheletice prelungite după COVID, îndreptându-i să caute medicul potrivit pentru tratament, cum ar fi reumatolog sau dermatolog.
În unele cazuri, radiologii pot sugera chiar și un diagnostic de COVID19, folosindu-se de imagistica musculo-scheletică la pacienții care anterior nu știau că au contractat virusul. „Am putea vedea edeme și modificări inflamatorii ale țesuturilor, hematoame sau țesut devitalizat (gangrenă)”, a spus autorul studiului, SwatiD eshmukh, profesor de radiologie musculo-scheletică la Universitatea Northwestern. „La unii pacienți, nervii sunt răniți, iar la alții, problema este afectarea fluxului sanguin”.
Imagistica ar putea ajuta la un mai bun tratament, deoarece medicii vor putea trata condițiile asociate infectării cu virusul. Un pacient cu dureri de umăr începute după contractarea SARS-CoV-2 și supus unui RMN va putea fi diagnosticat în mod corect, în urma radiologiei fiind evidențiate inflamații articulare. Astfel, folosindu-se de informațiile cunoscute, care spun că infecția cu SARS-CoV-2 poate declanșa artrita inflamatorie, medicul va putea înțelege cauza artritei, planul de tratament urmând a fi adaptat.
sursa: Science Daily
Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!
- Riscul de spitalizare în rândul copiilor infectați cu SARS-CoV-2, de sub 1%
- Aproape jumătate dintre pacienții cu COVID-19 îndeplinesc criteriile de diagnostic pentru sindromul de oboseală cronică
- Testele rapide pot să nu fie la fel de eficiente în detectarea variantei Omicron a virusului SARS-CoV-2
- Vârsta este un factor care poate să influențeze nivelul de anticorpi împotriva COVID-19
- Lipsa miros, gust.
- Testat pozitiv cu covid 19
- Am antecedente post Covid.Sunt înmărmurit.
- Presiune cerebrala post covid, posibil edem cerebral
- Gust si miros diminuate (covid 19)
- Covid la varstici si coenzima Q10
- Infecție covid 19.