Histeroscopia – una dintre cele mai eficiente metode de diagnostic a afecțiunilor ginecologice

©

Autor:

Histeroscopia – una dintre cele mai eficiente metode de diagnostic a afecțiunilor ginecologice

În prezent, histeroscopia a devenit foarte populară și reprezintă una dintre cele mai eficiente metode de diagnostic. Dacă medicul ginecolog ți-a spus că trebuie să faci o histeroscopie, asta nu înseamnă să te îngrijorezi și să cauți imediat o soluție alternativă. Deseori, ea este indicată dacă sunt suspectate anumite afecțiuni ginecologice (polipi, fibroane), dacă există un obstacol în interiorul uterului, dacă sunt cauze ale unor simptome uterine (durere, menstruație neregulată).


Multe femei se întreabă de ce histeroscopia este indicată și la femeile aflate în menopauză sau perimenopauză. Acestea se confruntă cu boli și afecțiuni grave, din cauza modificărilor hormonale și a altor factori.  


În timpul menopauzei, cancerul endometrial reprezintă una dintre cele mai mari temeri ale unei femei. Printr-o examinare ecografică pelvină sau transvaginală se pot identifica îngroșări atipice în interiorul uterului. Femeile decid să facă un astfel de control medical, mai ales atunci când au episoade de sângerare uterină neregulată.


Alte boli care pot avea un risc crescut de apariție și dezvoltare din cauza menopauzei sunt: chisturi ovariene, polipi uterini, prolaps uterin, osteoporoză, sindrom genito-urinar, modificările ale sânului (cu formarea de tumori și chisturi mamare).


În timpul perimenopauzei însă, pot apărea sângerări uterine anormale produse de anumite probleme de sănătate. Diagnosticul se face prin examen histeroscopic, dar și alte investigații. Testarea hormonală nu este neapărat necesară pentru a diagnostica perimenopauza. În această perioadă, nivelurile hormonale fluctuează mult și de aceea testele nu sunt de încredere. Menstruațiile neregulate sunt frecvente în această perioadă, dar există și alte afecțiuni care pot cauza sângerări vaginale, care sunt neregulate. Cauze ale sângerării anormale pot fi și: infecțiile, polipii, fibroamele, tulburările de coagulare a sângelui și cancerul.

 

Histeroscopia


În cazul femeilor aflate la perimenopauză, histeroscopia oferă vizualitatea completă a cavității endometriale. Conform unui studiu realizat de cercetători, prin examinarea întregii cavității endometriale și biopsie realizată în zona respectivă, nu se poate rata niciun carcinom. Histeroscopia crește acuratețea diagnosticului clinic și poate ajuta în tratamentul femeilor cu afecțiuni patologice intrauterine specifice, care produc simptomul de sângerare uterină anormală.

Histeroscopia este o metodă ginecologică, minim invazivă, de examinare a cavității uterine, urmată de stabilirea diagnosticului sau de efectuarea tratamentului chirurgical.


Indicațiile pentru histeroscopie sunt: sângerări vaginale de origine necunoscută, neregularități menstruale, fibroame uterine submucoase, adenomioză, corpi străini în cavitatea uterină, sinechie intrauterină, sept uterin, polipi uterini. Alte recomandări sunt procesele hiperplazice ale endometrului și cancerul de endometru.


Histroscopia este utilizată în evaluarea infertilității și pentru examinarea femeii cu avort spontan. Metoda este utilizată de medici pentru a controla un tratament, fie el chirurgical sau conservator. Desigur există și contraindicații pentru această metodă, însă acestea sunt puține. Ele includ: infecții pelvine, herpes genital, boli inflamatorii pelvine, tulburări de coagulare, cancer de col uterin și sarcină. Și sângerarea vaginală moderată poate fi o contraindicație a histeroscopiei.  


După controlul vizual, histeroscopia diagnostică a cavității uterine poate intra în modul operatoriu. Ea poate ajuta la îndepărtarea unui polip în endometru, la tratamentul sinechiei uterine, la îndepărtarea corpurilor străine și altele. Înainte de histeroscopie se fac analize de sânge și urină, dar și alte investigații și consultații cu medici și terapeuți. Tratamentul este personalizat pentru fiecare pacient. În anumite cazuri, pentru operații se utilizează anestezia intravenoasă. Dacă operația este de durată, dacă va depăși 30 de minute, atunci se face anestezie epidurală. Timpul mediu pentru operație variază de la 5 minute la o oră. Perioada postoperatorie depinde de natura patologiei, starea pacientului și alte aspecte.  


Dacă ai avut încercări nereușite de a rămâne însărcintă, care îți produc depresie sau te fac disperată, atunci trebuie să mergi la un medic, la o clinică de specialitate, pentru a face un control și a afla rezultatele acestuia. Nu mai amâna vizita la medic, temându-te de rezultatele examinării! Dacă dorești mai multe informații despre procedură și tratamente, poți afla multe răspunsuri despre histerescopie în București.


Data actualizare: 22-10-2024 | creare: 22-10-2024 | Vizite: 89
Bibliografie
Imagini și text oferite de Embryos.ro
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: