ROmedic Cabinete medicale Oradea Cabinete Logopedie Logopedie Oradea

Cum pot scapa de insomnii?

Cum pot scapa de insomnii?

Insomniile sunt probleme frecvente, cu care ne confruntam adesea. Neplacerile cauzate de insomnii nu sunt doar pe moment, ci pot avea repercursiuni grave asupra activitatilor de peste zi.

 

Daca te numeri printre cei care se confrunta cu insomnii, am pregatit mai jos o lista cu 15 sfaturi, care te ajuta sa obtii somnul perfect, potrivit greatist.com.

 

1. Mănâncă alimente cu un conţinut ridicat de magneziu

 

Conform cercetarilor, se pare ca magneziul are un puternic efect asupra calitatii somnului. Dacă ai probleme cu somnul, încearcă să consumi cât mai multe alimente bogate în magneziu, cum ar fi seminţele de dovleac, spanacul sau sfecla. De asemenea, magneziul poate fi luat şi din suplimentele medicamentoase, luate cu o aproximativ o jumătate de oră înainte de culcare.

 

2. Încearcă să dormi după-amiază

 

Sunt recomandate intre 10-30 de minute de somn dupa pranz, pentru a putea beneficia de un somn linistitor in noaptea urmatoare.

 

3. Foloseşte domitorul numai pentru somn şi relaxare

 

Patul din dormitor trebuie folosit doar pentru somn si relaxare, iar activitatile ce tin de munca si proiecte trebuie excluse din aceasta zona.

 

4. Temperatura aerului din dormitor trebuie să fie potrivită

 

Studiile au relevat faptul ca temperatura optima pentru somn este intre 15 şi 23 de grade In aceasta privinta, extremele afecteaza calitatea somnului.

 

5. Fă o baie caldă înainte de culcare

O baie calda inainte de somn poate ajuta organismul sa se relaxeze, iar creşterea şi scăderea temperaturii induce senzaţia de somn.

 

6. Stabileşte-ţi o oră strictă de trezire dimineaţa

 

Este de preferat sa stabilim un program fix atat in ceea ce priveste ora de culcare, cat si de trezire.

 

7. Recuperează orele de somn pierdute

 

Daca in ultimele nopti ti-ai decalat programul de somn, ar fi bine sa recuperezi orele pierdute, culcandu-te mai devreme in urmatoarele nopti.

 

8. Nu sta în pat zvârcolindu-te dacă nu poţi adormi.

 

Daca ti se intampla se stai in pat mai mult de 20 de minute fara sa adormi, atunci ar trebui sa te ridici si sa faci o activitate relaxanta, care sa indeparteze starea de irascibiliatate cauzata de lipsa somnului.

 

9.În cazul în care iei un tratament, verifică dacă nu cumva acestea influenţează somnul

 

Verifica intodeauna prospectul medicamentelor, pentru a vedea ce impact pot avea asupra organismului tau.

 

10.Nu mai ţine ceasul deşteptător lângă tine

 

Ticaitul ceasului poate avea efecte asupra calitatii somnului, astfel incat ar fi indicat sa il indepartezi din preajma ta.

 

11. Foloseşte odorizante cu miros de lavandă

 

Mirosul de lavanda s-a dovedit a fi un antidot pentru insomnie. In acest sens, poti incerca sa folosesti uleiuri aromatizante sau betisoare parfumate.

 

12. Încearcă să-ţi relaxezi progresiv muşchii

 

Pe langa meditaţia necesara pentru obţinerea unui somn satisfăcător, sunt recomandate si exercitiile pentru relaxarea muschiilor.

 

13. Evită „lumina albastră”

 

Lumina albastra este emisa de majoritatea dispozitivelor electronice si poate contribui la dereglari legate de somn. De aceea, ar trebui să nu mai ţinem telefoanele mobile şi celelalte dispozitive în apropierea patului.

 

14. Iesi la aer

 

Expunerea la lumina solară ajută la reglarea ceasului biologic şi, odată cu asta, reglează obişnuinţele legate de somn.

 

15. Bea ceva cald înainte de culcare

 

Bauturile calde te ajuta sa te relaxezi si te pot ajuta sa ai parte de un somn mai odihnitor.

 
Programare