Ienupar - Juniperus communis

©

Autor: Redacția ROmedic

Denumire stiintifica: Juniperus communis

Denumire populara: ienupar; anaperi, archis, boabe de brad, bradisor, bradul ciumei, brazi pitici, butimoaca, cetina, feniar, ghimpar, globurau, helimoaca, ialovat, inhibahar, jinept, jip mic, jneapan, molete, sinop, solovat, turtei

Descriere: Arbust cu frunze aciculare, dispuse in verticile de cate trei si fructe false, negre-albastrui.

Habitat: Distribuit in toata lumea, in special in Europa.

Recoltare: Fructele coapte se culeg toamna si se usuca cu grija la umbra, pentru a evita pierderea uleiurilor.

Partile utilizate: Fructele (pseudobace) uscate.

Actiune: Diuretic, antimicrobian, carminativ (care favorizeaza expulzarea gazelor intestinale), antireumatic.

Indicatii terapeutice: Afectiuni renale ale cailorurinare de natura infectioasa si inflamatorie; edeme cardio-renale. Ienuparul este un antiseptic excelent pentru afectiuni precum cistita. Uleiul esential este stimulant pentru nefronii rinichilor, astfel incat planta trebuie evitata in cazul bolilor de rinichi. Actiunea amara ajuta la indigestie si amelioreaza colicile cu meteorism. Este utilizat pentru artrita si reumatism. Extern, scade durerea din articulatii sau muschi.

Preparare si administrare: Infuzie - se toarna o cana de apa fierbinte peste 1 lingurita de frunze si fructe usor strivite si se lasa 20 min. Se bea o cana noaptea si dimineata. Tinctura -0,5-1 ml de tinctura de trei ori pe zi.

Contraindicatii: Evitati in caz de afectiune la rinichi, precum si in timpul sarcinii.

Data actualizare: 03-11-2009 | creare: 11-12-2008 | Vizite: 4118
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!