Fumatul si cancerul pulmonar

©

Autor: Redacția ROmedic

Fumatul si cancerul pulmonar
Fumatul este principala cauza a cancerului pulmonar si a deceselor prin cancer in general, fiind responsabil pentru 90% din cazurile de cancer pulmonar la barbati si 78% la femei. 
Produsele toxice continute in fumul de tigara explica aceste efecte devastatoare asupra sanatatii. Expunerea frecventa la fumatul pasiv sau inhalarea particulelor cancerigene din aer (cele care provin din azbest, radon sau benzina) pot fi de asemenea responsabile pentru cancerul pulmonar.
Cancerul pulmonar este responsabil pentru 31% din decesele survenite la barbati si 28% din decesele survenite la femei ca urmare a bolilor ce pot fi atribuite tabagismului.

 - sansele de supravietuire a acestei boli sunt minime
 - 60% din persoanele afectate decedeaza in mai putin de 1 an
 - mai  putin de 15% din victimele cancerului pulmonar supravietuiesc la 5 ani de la diagnosticare
 - tabagismul este responsabil pentru 85% din toate cancerele pulmonare
 - renuntarea la fumat reduce riscurile de survenire a cancerului pulmonar

Fumatorii sunt de 10 -25 ori mai expusi la riscul de a suferi de cancer pulmonar decat nefumatorii. Riscul depinde de varsta de initiere a fumatului, de durata si de numarul de tigari consumate pe zi. Desi cancerul pulmonar se manifesta dupa cativa ani, modificarile fiziologice ale tesuturilor pulmonare sunt vizibile cu mult timp inainte.
Cresterea prevalentei tabagismului la femeie este o sursa majora de preocupare in sanatatea publica. In Statele Unite, numarul deceselor prin cancer pulmonar cauzat de tabagism la femeie este mai mare decat cel deceselor prin cancer de san. In tarile nordice, cancerul pulmonar face mai multe victime in randul femeilor decat al barbatilor. Daca se tine cont de faptul ca in numeroase tari europene, cca 50% din femei sunt fumatoare, in urmatoarele decenii se va observa o crestere semnificativa a morbiditatii la femei.

Prevenirea cancerului pulmonar

Conform specialistilor, alegerea unor tigari cu continut scazut de gudron sau nicotina nu are nicidecum drept efect reducerea riscurilor de cancer. De fapt, majoritatea persoanelor care fumeaza acest tip de tigari inhaleaza fumul mai profund, fara sa-si dea seama, pentru a obtine aceeasi cantitate de nicotina. Studiile au aratat ca persoanele care fumeaza tigari "light" nu sunt deloc mai protejate impotriva diferitelor tipuri de cancer.
Trebuie mentionat ca tutunul de mestecat constituie una dintre principalele cauze ale cancerelor orale.
Cancerul pulmonar este o forma de cancer cu sanse slabe de vindecare. In schimb, el poate fi prevenit in mod eficient, prin renuntarea la fumat sau prin reducerea expunerii la fumul de tigara.
Indiferent de varsta fumatorului, renuntarea la fumat reduce riscul de a suferi de cancer pulmonar si de numeroase alte boli si afectiuni.
La 5 ani de la sevrajul nicotinic, riscul de cancer pulmonar este redus la jumatate; iar la 10 -15 ani de la renuntare, riscul este aproape identic cu cel al unei persoane care nu a fumat niciodata.

Data actualizare: 02-11-2019 | creare: 01-10-2007 | Vizite: 12678
©

Copyright ROmedic: Articolul se află sub protecția drepturilor de autor. Reproducerea, chiar și parțială, este interzisă!

Alte articole din aceeași secțiune: