Sputa bruna/negricioasa
Buna ziua. Cam de o luna de zile de cand am lasat de tot tigarile ( am fumat timp de aprox 10 ani, in medie cam 10 tig/zi ) expectorez din piept o sputa cu bilute negre sau maro in sputa, uneori mai mare compozitia de substanta vascoasa, alteori mai mica. Am fost racit si am tusit foarte rau acum 6 saptamani, inainte a ma lasa de fumat, si atunci expectoram foarte multa sputa zilnic in cantitari foarte mari, acum insa s-a mai micsorat cantitatea, dar in continuare apar acele fire negricioase in flegma si ma ingrijoreaza. Are legatura cu fumatul? Am facut radiografie la plamani dupa acea raceala si mi-a iesit plaman in parametrii normali ai varstei ( am 25 ani ). Expectoratia se produce doar cand tusesc ( fortat ) pentru ca nu mai sunt racit, si uneori ma straduiesc sa vad daca mai elimin acea substanta inchisa in urma tusei.
3 comentarii
Bună ziua! În primul rând, sputa fumătorilor (adică ce se elimină din gât prin tuse) poate avea modificări de culoare (cenușie, negricioasă etc) și devine mai abundentă în sezonul rece. În ce moment al zilei expectorați cantitatea cea mai mare de spută? Sau este o eliminare constantă pe parcursul zilei? Aveți și alte simptome, precum durere toracică sau în gât, transpirații excesive, scădere ponderală importantă, lipsă de aer? Înafară de acele biluțe negre sau maro din spută, ea este translucidă, albicioasă, purulentă (gălbuie) sau are alte modificări de culoare? Ce consistență are? (vâscoasă, apoasă) Aștept răspunsurile dumneavoastră. Dacă radiografia a ieșit normală, nu cred că e nevoie să vă îngrijorați. Mucoasa dumneavoastră respiratorie se reface după cei 10 ani de fumat și se elimină detritusuri celulare (se descuamează=elimină celulele moarte) și particule acumulate la nivelul mucoasei. Dacă nu mai fumați, sputa ar trebui să devină clară și apoi să dispară, în câteva luni. O zi liniștită!
Va multumesc din suflet pentru raspuns. Nu am observat o perioada a zilei in care sputa ar fi mai abundenta. Cum am mai spus, daca elimin doar cea sputa cea din gat, este de culoare normala si nu prezinta negreala. Dar daca tusesc fortat(pentru ca nu pot tusi altfel, nu sunt racit) ea prezinta formatiuni negricioase, de consistenta mai mult spre solida decat lichida, insa langa acele formatiuni negre de care va zic flegma este normala. Nu prezint nicio durere toracica si nici transpiratii, in afara celor de la efortul fizic. Ar trebui sa ma linistesc ? Va multumesc mult, Dumnezeu sa va binecuvanteze si Sarbatori fericite !
Bună ziua! Din ce mi-ați spus, nu există motive să vă îngrijorați. Cum am spus, sputa ar trebui să conțină din ce în ce mai puține particule solide negricioase, apoi să dispară de tot. E un proces de refacere a mucoasei respiratorii. Eventual dacă apar alte modificări, simptome noi, este recomandat să faceți o radiografie toracică. Sărbători binecuvântate și dumneavoastră și familiei!
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 7Problema: sputa mucoasa cu punctulete maronii
- 5Expectorez sputa +dureri in piept
- 5Sputa galbena! Infectie sau ingrijorare mare?
- 1Sputa urat mirositoare
- 3tuse, sputa, raguseala
- 11mama are Parkinson,.. o sa aiba sputa abundenta?
- 8spuha in exces
- 1simptome neclare respiratorii
- 1Bronsita/Tuberculoza?
- 5Sputa maronie/ roza
- 1Flegma în piept
- 1Culoare maro in sputa si senzatie de nod in gât după ce m-am lăsat de fumat
- 0Sputa albă curată cu mici particule gri ( ca scrumul de Țigara)
- 3Ce este?
Mai multe informații despre: sputa
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: