Sindromul Borderline - sfaturi

51 comentarii 1 2
0
01-11-2011, ora 16:46
RaduAndrei
Nu este medic/terapeut
RaduAndrei
@the_eye

Tulburarea de personalitate borderline, caci despre ea discutam, are ca principal factor de risc in aparitia ei un anumit tip de familie si un anumit mediu de familie. Tabloul clinic este pur si simplu un efect si nu o cauza, aceasta din urma fiind foarte inradacinata in evolutia copilului viitor BPD. Psihologul are de ales intre doua abordari: ameliorarea (temporara) a efectelor sau sa-l faca pe pacient sa inteleaga cauzele si implicit sa poata controla efectele. Nu este vorba de influenta familiei sau a mediului de familie la adultul borderline ci la copilul viitor BPD, deci strict la trecut. Sigur, adultul tanar BPD are in jurul sau aceeasi familie pe care a avut-o si cand era copil si de-aici dificultatea psihoterapeutului in a aborda acest subiect sensibil. Daca vorbim despre adultii BPD de peste 35 de ani situatia devine putin mai complicata dar nu imposibila.

Consumul de droguri, adus in discutie aici, este un efect si nu o cauza. As prefera sa discutam aplicat pe subiect si nu teorie pura asa cum invatam in facultate. Nu ajuta pe nimeni si nici nu ne face mai specialisti simpla expunere a teoriei insusite. Psihologia nu se reduce exclusiv la asimilarea teoriei, la licenta, la master si eventual la un doctorat ci presupune mult mai mult din partea celui care se vrea a fi un psiholog profesionist capabil sa obtina rezultate remarcabile in domeniu?

Sunt aici, pe acest forum, foarte multi medici psihiatri. Ar putea sa scrie si ei cat de greoaie este abordarea subiectului Borderline atunci cand parintii adultului tanar decid sa-i consulte. Ar putea sa ne spuna medicii cum prima intrebare a parintilor este "de ce a aparut?" si cum incearca medicul psihiatru sa le explice in termeni foarte voalati pentru a-i face sa inteleaga cat de cat natura problemei. Ar putea totodata sa ne spuna medicul psihiatru cati dintre parinti pleaca din cabinetul domniei sale fiind convinsi ca diagnosticul este corect?
0
22-01-2012, ora 14:57
cezara73
Nu este medic/terapeut
cezara73
ar putea un psihiatru să-mi răspundă, am tulburare de personalit borderline primesc tratament 400mg seroquel, si mi se intampla urmatorul fenomen de ceva timp, in special in prima parte a zilei am o stare de agitatie motorie mare insotita de neliniste, confuzie, anxietate, iritabilitate, lipsa puterii de concentrare, insomnie.
0
22-01-2012, ora 18:07
pulberedestele
Nu este medic/terapeut
pulberedestele
Seroquel e un tip de antipsihotic care are o paleta larga de intrebuintari, printrecare o buna sedare pentru perioada noptii, dar nu cred ca e indicat a se folosi singur, ci cu anxiolitice, daca e vorba de anxietate, sau antidepresive care duc la stingerea anxietatii, pana cand acestea isi fac efectul fiind necesare anxiolitice.Apoi, se reduc dozele, la recomandarea medicului, pana la scoaterea anxioliticului.Eu zic sa discutati cu medicul toate aceste probleme si veti vedea ca va gasi solutia potrivita.V-am dat si eu una empirica, nestiintifica, doarsa vedeti ca se poate croi o logoica si se poate rezolva ceva.Succes!
0
24-01-2012, ora 21:56
cezara73
Nu este medic/terapeut
cezara73
iau 400mg seroquel, 3 anixar, eu am renuntat la antidepresiv zoloft, pt ca simteam ca nu ma ajuta,
starea mea a devenit f ciudata, usoara confuzie, senzatia de rupere de mediu, dezorientare, uitare, neliniste psihica, o stare de neandemanare, tremuraturi, o miscare continua a manilor, capului, o incordare a feţei, asta pe fondul unei anxietati provocata parca de stimuli exteriori, exprimare grea, balbaiala, uneori o stare de exaltare..., si alte stari psihice.


imi poate raspunde un psihiatru



azi am mers la psih care ma trateaza nu am reusit sa-i spun chiar tot ce mi se intampla discutia s-a axat putin si pe altceva. insa mi-a propus schimbarea seroq cu un antipsihotic care nu i-am inteles bine denumirea incepe cu Su..., ma puteti lamuri despre ce este vorba
0
26-01-2012, ora 13:17
efemer123
Nu este medic/terapeut
efemer123
buna ziua,
se mai trateaza cineva cu fluanxol depot pt borderline ?
as vrea o comparatie intre abilify si fluanxol, in cazul in care le-a incercat cineva, pe amandoua.
care din ele iti lasa mintea mai limpede?
0
08-02-2012, ora 06:18
Talida21
Nu este medic/terapeut
Talida21
Buna! am fost diagnosticata cu BPD cand aveam 16 ani, adica acum 5 ani.Este greu sa accepti, insa sincer nu e ceva cu care nu se poate trai.
Pentru Cezara, cred ca tot ce descrii tu seamana a efecte secundare ale Seroquelului.Poate pt tn doza este prea mare, sau pur si simplu nu ti se potriveste.De cat timp urmezi tratamentul?
0
20-02-2012, ora 21:46
cezara73
Nu este medic/terapeut
cezara73
urmez tratamentul cu seroquel xr 400, anxiar, zoloft de aproape 3 ani, antidepresivul ma refer la zoloft in acesti 3 ani a fost schimbat cu efectin, cymbalta- o stare de agitatie, nervozitate, neliniste. Acum pe ac tratament am o stari in mari de ingrijorare permanenta-st anxioasa din orice, frustrari mari, iritabilitate extrema, o stare de rupere de mediu, confuzie, uit f repede etc. Nu mai ies din casa, plang, am vesnic obsesii legate de experiente nefericite din trecut, ideatia- sunt un nimeni, permanent ma raportez la altii...
0
20-02-2012, ora 21:59
cezara73
Nu este medic/terapeut
cezara73
fluanxolul este net inferior abilify, are multe reactii adverse
0
07-10-2013, ora 04:39
fundita
Nu este medic/terapeut
fundita
Bun gasit tuturor, Borderlinerilor. Sunt diagnosticata cu BPD si Bipolar. As vrea sa fiti mai optimisti, caci nu sunt boli incurabile. Trebuie doar o reajustare in comportament. Borderline este doar ca o copilarie intarziata si credeti ma ca stiu ce zic, caci pana la varsta de 33 de ani nu reusisem sa fac nimic, pana nu am luat taurul de coarne si m am motivat singura.
Intr un an de zile am reusit sa scriu 2 carti in limba engleza, pe aceasta tema, mi am deschis un site si m am mutat in SUA. Pentru cei interesati, ma gasiti pe fb, sub numele Borderline BipolarDisorder(Simone Bow). Puteti sa mi scrieti ca va raspund cu placere. Pagina mea este motivationala, dar este in limba engleza.
Aveti incredere in voi!
0
13-10-2013, ora 00:58
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ fundita

Te-ai vindecat si de Borderline si de Tulburarea afectiva bipolara ?
0
12-12-2013, ora 15:30
clepsidra2
Nu este medic/terapeut
clepsidra2
buna cezara 73, daca vrei sa comunicam poti sa ma adaugi id ul meu este identic cu numele.
0
14-01-2014, ora 00:21
Psiholog Ana Cristina Badita
Psihologie, Sibiu
Psiholog Ana Cristina Badita
Buna seara,

Tulburarea de personalitate Borderline se poate ameliora destul de bine si fara medicatie (cel putin cand nu este f grava - putine tentative de suicid si fara automutilare), cand este prezenta motivatia, disponibilitatea la efort si o foarte buna relatie terapeut-pacient (sunt psiholog si scriu din experienta unui recent caz reusit).
De obicei persoanele cu astfel de tulburare sunt foarte inteligente, creative si sensibile si se poate lucra bine daca exista incredere de ambele parti.
Terapia cea mai eficienta -conform a numeroasa studii clinice - este terapia comportamentala dialectica a Marshei Linehan, care imbina elementele cognitive si comportamentale cu tehnici preluate din budism (meditatia de tip mindfulness).

Daca exista interes, pot reveni cu mai multe informatii sau imi puteti scrie mesaj privat.

@ cezara 73

Daca mergi la psihiatru fii deschisa cu el si descrie-i orice simptom ai sau daca esti sceptica privind eficienta tratamentului. Nu inteleg de ce nu ti-a recomandat psihoterapie, merg bine si in paralel. Ai dreptul de a fi ascultata si nu judecata. Si dreptul de a cere explicatii.

Mult succes tuturor!


psiholog si psihoterapeut Ana Badita
0
05-07-2014, ora 10:09
ladydi
Nu este medic/terapeut
ladydi
Buna ziua, am mare nevoie de ajutor. Se pare ca sotul meu sufera de tulburarea borderline, spun se pare pentru ca nu a fost diagnosticat in cadrul unei sedinte de psihoterapie, ci o prietane psiholog mi-a spus ca este posibil sa sufere de aceasta afectiune. Am citit cate ceva despre aceata tulburare si in afara de tentativele de suicid si automutilare i se potrivesc cam toate simptomele. Il iubesc si vreau sa il ajut, dar am ajuns la epuizare, am si eu anumite probleme pe care nu stiu sa le gestionez. Este a patra oara cand pleaca de acasa, ma lasa cu singura cu copil mic de 2 ani si jumatate. Acum am ramas si fara serviciu, sunt intr-o situatie disperata. Nici el nu reuseste sa isi gaseasca serviciu de vreo 8 luni. Parintii lui il influenteaza impotriva mea, el acum se poarta frumos cu mine, acum ma uraste, spune ca ii vreau raul, ca i-am facut farmece, etc. Pana sa aflu ca este f posibil sa sufere de aceasta tulburare vroiam sa divortez, desi imi este foarte greu. As vrea sa il ajut, dar nu stiu cum. Cum ar trebui sa ma port? Ce sa fac ca sa il aduc inapoi langa mine si copil? Cum sa il fac sa inteleaga ca nu ii vreau raul? Pentru el este mai bine sa stea cu parintii lui care nu prea ii vor binele sau sa vina acasa unde ii este locul? Va rog, ajutati-ma. Scuze pentru incoerenta, dar sunt disperata. Va rog dati-mi sfaturi. Multumesc din suflet!
0
05-07-2014, ora 13:02
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ ladydi

Trasatura de baza a tulburarii Borderline este automutilarea.
Numai un psihiatru (nu psiholog) este specializat in diagnosticarea si prescrierea tratamentului pentru sotul dv.
Din 1952 s-au inventat medicamente pentru tratarea afectiunilor psihice.
Nu are sens sa nu accepte ca are o boala, sa se intoarca la parinti si sa isi lase familia de izbeliste. Sa mearga la un psihiatru, sa inceapa tratamentul, sa se puna pe picioare, sa isi gaseasca un serviciu, cu ajutorul lui Dumnezeu si sa isi sustina familia lui proprie.

Poate ca s-a mai tratat si inainte dar nu v-a spus dv.
Cu reluarea tratamentului va deveni omul pe care l-ati cunoscut inainte.
Fara probleme.
E vorba de un dezechilibru al neurotransmitatorilor care nu trece nici cu sfaturi, nici cu teorii, nici cu prelegeri, ci doar cu medicatie.

Incurajati-l sa citeasca topicurile pe boala lui si sa observe care este starea pacientilor care isi iau minimul de tratament necesar.

De obicei aceste boli se declanseaza in adolescenta. Imposibil sa nu isi cunoasca diagnosticul si sa nu fi luat vreodata vreun tratament.

Nu va dati batuta. Nu aveti de ce sa intrati in panica.
O boala psihica e o boala ca oricare alta pentru care avem medicatie in secolul in care ne aflam, slava Domnului.

Cu un minim de medicamente, va puteti recupera sotul si sa nu va mai ganditi la posibilitatea de a-si parasi familia pe care si-a faurit-o cu dv. si cu copilul dv. Mergeti cu el de mana la doctor.
0
05-07-2014, ora 14:30
ladydi
Nu este medic/terapeut
ladydi
Multumesc pentru raspuns. Imi doresc din tot sufletul sa imi ajut sotul si sa il recuperez, dar nu stiu ce trebuie sa fac eu, am vb, mai demult cu el pe tema mersului la psiholog, zice ca ar vrea sa mearga, dar nu sunt bani... Din pacate, asa este, nu sunt bani pentru terapie. Ce putem face in acesta situatie?
0
05-07-2014, ora 17:20
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Pentru astfel de boala, cu trimitere de la medicul de familie, mergeti la un psihiatru, cu sotul de mana. Nu la psiholog.
Daca nu are asigurare medicala, pentru ca trimiterea si consultatia la psihiatru sa fie gratuite, se plateste undeva la 50 de lei consultatia la o policlinica de stat.
Psihologul vorbeste cu el. Psihiatrul ii prescrie medicatie.
Sotul dv. are nevoie de psihiatru.
0
05-07-2014, ora 22:07
ladydi
Nu este medic/terapeut
ladydi
Multumesc pentru raspuns. Dar pentru a cere trimitere de la medicul de familie, nu ar trebui mai intai diagnsticat? Sau cum se prcedeaza? Eu cred ca are acessta tulburare, deoarece in urma discutiei cu prietena psiholog si dupa ce am citit cate ceva despre asta, i se ptrivesc multe simptome, mai putin cele cu automutilarea si tentativele de suicid.
0
06-07-2014, ora 12:31
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
@ ladydi

Mergeti la medicul de familie. Ii explicati in mare situatia. El va scrie pe biletul de trimitere ca sotul dv. are nevoie de un consult la Psihiatrie in vederea stabilirii unui diagnostic.
Dar pentru ca si trimiterea si consultul sa fie gratuite, trebuie ca sotul dv. sa aiba asigurarea medicala platita la zi.
Daca nu are aceasta asigurare medicala platita la zi, mergeti direct la o Policlinica de stat, cu telefon prealabil pentru programare si platiti consultatia in jur de 50 de lei. Problema e ca daca nu are asigurare, medicul psihiatru nu ii poate da reteta compensata sau gratuita.
Sa ii faceti asigurare, in conditiile in care nu are nici un fel de venit, va costa in jur de 40 de lei pe luna + ultimele 6 luni platite la incheierea asigurarii. In jur de vreo 400 de lei va va costa initial sa ii faceti asigurare ca sa beneficieze de consultatii si tratament gratuite.
Sotul dv. trebuie sa mearga oricum lunar la psihiatru pentru ca acesta sa il evalueze si sa ii ajusteze in plus sau in minus tratamentul, in functie de cum evoleaza starea lui de sanatate.
Astfel de boli sunt boli pe termen lung, si care nu trec cu una cu doua dupa cateva zile de tratament.
Trebuie sa va inarmati cu rabdare, sa fiti alaturi de el. Multe familii sunt in aceasta situatie. Nu sunteti singura, cu incredere, cu sustinere din partea dv. si a familiei si MAI ALES cu tratament sotul isi va reveni.
0
06-07-2014, ora 17:43
ladydi
Nu este medic/terapeut
ladydi
Multumesc frumos! Sper sa reusesc sa il conving sa mergem macar la un consult. Chiar nu vreau sa renunt la el, imi doresc din tot sufletul sa il ajut.
0
08-07-2014, ora 13:32
ladydi
Nu este medic/terapeut
ladydi
Mitomania i se trage tot de la aceasta tulburare? Minte precum respira...
0
08-07-2014, ora 15:14
clara_p
Nu este medic/terapeut
clara_p
Nu am auzit de asa ceva. Nu cred.
E interesant sa il urmariti sub tratament, daca se mai comporta asa.
Adaugă un comentariu / răspuns
51 comentarii 1 2

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul