Schimbarea vocii

07-06-2010
roberttt
Nu este medic/terapeut
roberttt
Buna!
Am 14 ani si 4 luni si de vreun an am probleme cu vocea.Uneori aveam o voce groasa, alteori o voce ca de fetita.
De cateva luni am descoperit ca pot sa imi modific vocea, sa o am chiar ca un adolescent dar pot, , folosi" si vocea veche de copil si in ultimele saptamani am folosit vocea, , noua"...
Cand mi se va schimba vocea? E vreo problema daca imi folosesc vocea, , de adolescent", vocea groasa?
4 comentarii
0
08-06-2010, ora 00:03
Teodora M.
Nu este medic/terapeut
Teodora M.
Vorbeste firesc, fara sa te autocontrolezi. la varsta ta, datorita schimbarilor hormonale e si vocea in schimbare. Daca te fortezi, fortezi laringele si fii sigur ca se si observa, fii natural.
0
08-06-2010, ora 10:03
roberttt
Nu este medic/terapeut
roberttt
Multumesc pentru raspuns!
Cu vocea veche nu pot sa strig dupa cineva sau sa vorbesc mai tare, pur si simplu cand incerc, , raman mut".Imi spun si colegii uneori(cand imi folosesc vocea veche) sa vorbesc mai tare, chiar daca suntem fata in fata...
0
09-06-2010, ora 18:01
Terapeut Holistic Niculae Nicuşor (Mr. Nick)
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Holistic Niculae Nicuşor (Mr. Nick)
Hy!

Stimate d-rule Robert, sub acţiunea DHT-ului - metabolitul testosteronului, adică efectorul endocrin care face posibilă apariţia principalelor caractere sexuale secundare masculine - vocea se modifică pe tot parcursul pubertăţii (vocea se poate modifica chiar şi până la vârsta de 20 de ani!).
În tot acest timp al modificărilor vocale, vocea poate să devină disfonică (răguşită), fonastenică (obosită în timpul vorbirii), rezastenică (obosită în timpul cântării), rinolalică (nazonată) şi, bineînţeles, printre multe alte schimbări, poate să aibă diminuată amplitudinea constituţională, care, oricum, pe tot parcursul procesului, suferă modificări substanţiale (rangul vocal se consolidează pe tot parcursul pubertăţii). Toate modificările conduc, în final, la o voce nouă, dar, din păcate, până la vocea nouă veţi fi obligat să suportaţi stări specifice, aşa numitele stări de dezvoltare. Laringele, în unele momente, vă poate chiar durea destul de tare, ca de altfel şi faringele (din aceste motive, afonia, şi ea, se poate manifesta frecvent, deci...nu vă forţaţi în niciun fel, vorbiţi normal).

.
Sugestie: Consultaţi un medic foniatru - medic ORL supraspecializat în domeniul foniatriei - pentru a beneficia de o examinare specifică şi de sfaturi menite să vă uşureze trecerea de la vocea veche la cea nouă :-)
.

Toate cele bune!
Dumnezeu să vă binecuvânteze :-)

În speranţa că v-am putut fi de folos, cu plăcere şi deferenţă,
Mister Nick ;)

P.S. - Faceţi tot posibilul să vorbiţi doar în registrul modal, cel normal (nu folosiţi registrul grav sau falsetto).
0
03-01-2011, ora 11:18
Alter|Ops
Nu este medic/terapeut
Alter|Ops
Salut Robert si eu am 14 ani si 5 luni si de cam un an doi sufar de acelasi lucru, uneori, mai ales in perioada programului de scoala am vocea foarte groasa, probabil mai groasa decat toti colegii mei din clasele a opta, si pe parcurs se face ca de fetita.Acum ce-am observat, cand vorbesc la telefon nu stiu daca e acelasi lucru dar cand filmez ceva, sau inregistrez ceva, netinand cont de faptu cum vorbesc, gros, normal sau chiar subtire in bataie de joc, vocea mea tot suna de 14 ani adica spre maturitate cum ar trebui. ! am exact acelasi lucru ca tine, chiar ma intrebam daca sunt singurul sau e ceva normal. se pare ca e ceva normal, si cred ca o sa treaca pana la 16-17 ani cand vocea o sa fie deja mai matura si probabil nu o sa mai ai nevoie sa o faci groasa cand ai nevoie sa vorbesti cu cineva sau sa nu fii considerat probabil nedezvoltat la 14 ani. Eu mi-am facut si prostul obicei sa tusesc, crezand ca am flegma in gat si ca nu pot vorbii normal, credeam ca vocea groasa e cea normala, si deseori am fost luat la bataie de joc fiind imitat cu voce groasa, de colegi, profesori si rude. asa ca omule nu fa greseala mea si nu iti forta gatul inspre rau, ca totul va trece fara sa-ti dai seama, multa sanatate Robert si sper sa ne auzim cu voci mature haha! Salut!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Trăirile pozitive din adolescență pot influența sănătatea și starea de bine la maturitate
  •