Reflux biliar cronic
Buna! De 4 ani de zile ma tot confrunt cu probleme la sistemul digestiv, si din pacate, dupa multe tratamente si diete, lucrurile nu s-au imbunatatit. Am deseori eructatii, senzatie de plin in stomac, greturi ocazional, disconfort la stomac, dar mai ales, un gust foarte amar in gura. Am urmat mai multe tratamente, in special cu inhibitori ai pompei de protoni, si anume Pantoprazol si Rabeprazol. Totusi, efectul acestora dura doar temporar. Adesea, simtpomele reveneau primavara sau toamna. Am efectuat recent fibrogastroscopie si medicul endoscop a spus ca sufar de reflux biliar pronuntat, care provoaca refluxul gastric si inflameaza mucoasa stomacului. A spus ca PH din stomac e foarte mare, 6.8. Am primit deja un alt tratament cu Itoprida pe o luna de 2 ori pe zi, Ursosan de 3 ori pe zi, Creon si Gel Pepsane. Simptomele s-au mai redus, dar oricum, inca persista, si daca incetez sa mai iau medicamentele, e si mai rau. Am fost deja la 3 medici gastrologi, am urmat o gramada de tratamente si diete, si niciunul dintre el nu m-a ajutat, sau daca si ajuta, doar pe cateva luni. Nu am mai mancat prajit, gras, acru si nici nu am baut alcool, cafea de ani de zile deja. Mananc de 4 ori pe zi, si iau mese mai mici in volum, dar mai des. Fac sport regulat, si totusi, nu reusesc sa scap de refluxul biliar. Coprograma a indicat multe resturi nedigerate. Am si inflexiune la vezica biliara. Am facut si 3 teste pentru helicobacter si alti paraziti, si toate negative. Deja nu mai am idee ce sa fac sau care ar putea fi cauza. Mentionez ca ani la rand am suferit de depresie si anxietate destul de severa, si abea cateva luni in urma am terminat tratamentul, dupa ce 3 ani am primit Venlafaxina si am reusit sa ma vindec. Medicii dau vina pe depresie si anxietate si afirma ca aceste afectiuni sunt cele care au cauzat aceste probleme sau cel putin le-au agravat si ca sistemul nervos ar putea fi cauza. Ce as mai putea face? Care ar mai putea fi cauza?
2 comentarii
Daca nu ai luat pana acum, incearca Sucralfat(Gastrofait) de 3 ori pe zi cu 30 min inainte de mese.
Bună ziua,
Ca să reduceți refluxul, ar trebui să stați în picioare sau șezând (NU culcat) două ore după masă, să nu mâncați imediat înainte de culcare, și să dormiți cu capul patului mai ridicat (împiedică reflluxul).
Într-adevăr, Sucralfatul poate să ajute, indiferent dacă refluxul este alcalin (bilă) sau acid.
Pentru monitorizare, se poate monta o sondă subțire, care stă în esofag 24 de ore și măsoară pH-ul, presiunea și refluxul din esofag. În cele 24 de ore, țineți un jurnal al simptomelor (ce ați simțit la ce oră), și astfel se vede dacă simptomele se corelează sau nu cu refluxul. Este posibil ca o parte din simptome să NU fie de la reflux.
Există și chirurgie antireflux. Se poate face ca bila să se verse în intestin undeva mai jos, mai departe de stomac, și atunci nu mai poate să urce înapoi până în stomac. Sau se poate construi o valvă acolo unde intră esofagul în stomac, ca să nu mai urce bila din stomac în esofag (rămâne bilă în stomac, dar nu mai apare gust amar). Însă aceste metode s-ar indica doar dacă simptomele ar fi severe, probabil că NU este cazul dumneavoastră.
Anxietatea poate să dea ea însăși boală de reflux. Există medicamente care pot produce reflux - de exemplu Doxepin (un antidepresiv mai vechi), Nifedipin (pentru hipertensiune) și multe altele - gastroenterologul trebuie să vadă toate medicamentele pe care le luați.
Multă sănătate!
Cu stimă,
Haplea Ioan Ștefan.
Ca să reduceți refluxul, ar trebui să stați în picioare sau șezând (NU culcat) două ore după masă, să nu mâncați imediat înainte de culcare, și să dormiți cu capul patului mai ridicat (împiedică reflluxul).
Într-adevăr, Sucralfatul poate să ajute, indiferent dacă refluxul este alcalin (bilă) sau acid.
Pentru monitorizare, se poate monta o sondă subțire, care stă în esofag 24 de ore și măsoară pH-ul, presiunea și refluxul din esofag. În cele 24 de ore, țineți un jurnal al simptomelor (ce ați simțit la ce oră), și astfel se vede dacă simptomele se corelează sau nu cu refluxul. Este posibil ca o parte din simptome să NU fie de la reflux.
Există și chirurgie antireflux. Se poate face ca bila să se verse în intestin undeva mai jos, mai departe de stomac, și atunci nu mai poate să urce înapoi până în stomac. Sau se poate construi o valvă acolo unde intră esofagul în stomac, ca să nu mai urce bila din stomac în esofag (rămâne bilă în stomac, dar nu mai apare gust amar). Însă aceste metode s-ar indica doar dacă simptomele ar fi severe, probabil că NU este cazul dumneavoastră.
Anxietatea poate să dea ea însăși boală de reflux. Există medicamente care pot produce reflux - de exemplu Doxepin (un antidepresiv mai vechi), Nifedipin (pentru hipertensiune) și multe altele - gastroenterologul trebuie să vadă toate medicamentele pe care le luați.
Multă sănătate!
Cu stimă,
Haplea Ioan Ștefan.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 2gust amar si iute in gura
- 5Gastrita de reflux biliar
- 1gust amar in gura!
- 3Gustul amar in gura
- 0GUST AMAR IN GURA
- 3Gust amar
- 1Gust amar în gură
- 1Recomandare medic gastroenterolog bun in Bucuresti va rog
- 3Gust sarat/acru/amar
- 2Gust amar, gatul uscat și amar, buzele de parca a mâncat ardei iute
- 0Hernei hiatala axiala, reflux gastric si biliar!
- 1Gust amar cand mananc ceva dimineata prima data
- 0Am nevoie de ajutor legat de nutritie alimentara
- 1Expectoratie cu sange fara tuse am acid gástric si biliar!
- 1Reflux biliar
Mai multe informații despre: gust amar reflux biliar
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: