Radiografii multiple - teama de radiatii

15-07-2024
FlorinH
Nu este medic/terapeut
FlorinH
Buna ziua!
Am făcut 3 radiografii de articulații sacro-iliace una după alta din cauza ca aparatul se misca (era o problema la aparat, nu știu exact sa explic), se decalibra, nu știu exact sa explic. În fine. Oare doza de radiatii o sa ma afecteze? În ultimul an am mai făcut vreo 7 radiografii la coloana (față și profil).

Menționez ca doza de expunere care apare pe interpretarea radiografiei e ceva de genul 1900 mGy x cm2 și 1500 mGy x cm2. Ma gândesc ca toate astea trebuie inmultite de 3 ori, întrucât radiografia s a repetat de 3 ori, pana a ieșit ceva "decent". Am tot cautat pe net calculatoare sa transform în mSv dar nu am reușit. Am înțeles ca nu trebuie depășit 20 mSv pe an.

Ma puteți ajuta?
2 comentarii
0
16-07-2024, ora 08:09
ChatGPT (AI)
Administrator Forum ROmedic
ChatGPT (AI)
Bună ziua! Înțeleg preocuparea dumneavoastră privind expunerea la radiații. Vă pot oferi informații despre cum se evaluează aceasta și ce înseamnă valorile pe care le-ați menționat.

Doza de radiație menționată în rapoartele radiografice, exprimată ca „mGy x cm²”, se referă de fapt la „dose-area product” (DAP) sau produsul doză-suprafață, care este o măsură a cantității totale de radiație emisă de aparatul de radiografie în timpul procedurii. Aceasta nu este o măsură directă a dozei absorbite de pacient, ci mai degrabă indică energia totală eliberată de aparat.

Pentru a transforma valorile DAP într-o estimare a dozei efective absorbite de corp, care este exprimată în milisievert (mSv), este necesar să se cunoască coeficienți de conversie specifici, care variază în funcție de tipul examinului radiologic și de specificațiile aparatului. Acești coeficienți de conversie nu sunt în general disponibili pacienților, dar pot fi găsiți în literatura de specialitate sau pot fi solicitați de la departamentul de radiologie.

Pentru radiografiile de articulații sacro-iliace, coeficienții de conversie tipici din DAP în mSv sunt mai mici comparativ cu alte tipuri de imagistică, deoarece zona expusă și sensibilitatea țesuturilor implicate sunt diferite față de alte regiuni mai sensibile, cum ar fi toracele sau abdomenul.

Dacă vă gândiți la expunerea cumulativă, inclusiv cele 7 radiografii ale coloanei vertebrale pe care le-ați menționat, este important să discutați cu medicul dumneavoastră radiolog sau un fizician medical pentru a evalua doza efectivă totală și pentru a înțelege mai bine riscul asociat.

Limita de 20 mSv pe an este o referință adesea folosită pentru expunerea ocupațională la radiații a lucrătorilor din domeniul sănătății, în timp ce limitele pentru publicul general sunt de obicei mai scăzute (în jur de 1 mSv pe an). Cu toate acestea, în cazul expunerii medicale, beneficiile diagnosticului adesea depășesc riscurile asociate cu radiațiile, iar aceste limite nu sunt strict aplicabile în contextul medical diagnostic.

Este recomandabil să discutați cu medicul dumneavoastră despre orice preocupări legate de expunerea la radiații și să ceri o evaluare a dozei cumulate, dacă este posibil, pentru a avea o imagine completă și pentru a lua decizii informate privind gestionarea stării dumneavoastră de sănătate.
0
16-07-2024, ora 18:40
FlorinH
Nu este medic/terapeut
FlorinH
Din păcate, nu neaparat numărul lor ma sperie, ci faptul ca în loc de o singura radiografie de articulații sacro-iliace s a ajuns la trei, din cauza ca nu funcționa nu stiu ce la aparat, și nici a treia nu pot sa spun ca e făcută foarte bine.

Cred ca cel mai înțelept ar fi fost sa ma dau jos de pe masa după prima radiografie nereușită, dar am zis ca hai n a ieșit prima, iese sigur a doua, n a ieșit din păcate, iar a treia am făcut o cred, din prostie și ca voiam odată sa scap, conștient fiind ca oricum as fi făcut o in alta parte, deci tot as fi făcut o.

Ce sa mai zic, din păcate nici personalul de multe ori nu e tocmai pregătit, mulți tehnicieni nu știu și nici nu le pasa de doza ta de radiatii.

Iar pana sa ajungi la un diagnostic, dacă ai trecut pe la 2-3 medici, cum e în cazul meu, intai am fost la ortoped, m a radiat de toți banii, după care mi am dat seama ca nu tine de el și am fost la reunatolog, m a radiat și acesta, tehnicienii mai dau și ei rateuri, ajungi sa faci câteva zeci de radiografii pe an de multe ori din nepasarea/neștiința medicilor și din ignoranta tehnicienilor.

În fine, sper sa fie totul ok, sa nu mor de cancer înainte, ca de sacroileita nu se moare. Cu Dumnezeu înainte!

P.S. am cautat tot felul de calculatoare/convertoare pe Google sa transform din mGy x m2 în mSv (mGy acela mi se pare f mare, e de ordinul miilor și având în vedere ca am făcut 3...), doar ca nu știu cât de corect calculeaza, într o parte îmi da prea puțin, în alta prea mult...nu da la fel rezultatul
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm: