Prolactina - rezultate. Despre ce e vorba si ce medicament trebuie sa iau?

10-12-2008
ghiompirica
Nu este medic/terapeut
ghiompirica
Am 25 de ai, sex M. Am facut analiza la prolactina si mi-a iesit urmatorul rezultat:
" Prolactina rezultat 11, 780 ng/ml.
Valori normale 1, 39 - 24, 20 ng/ml.
Tinta M: 5, 6 Interval 1, 61 - 18, 77
Tinta F: 7, 97 Interval 1, 39 - 24, 20 "

Si mai scrie undeva pe bilet " Valori in afara limitelor admise pentru varsta si sexul respectiv "

Despre ce e vorba si ce medicament trebuie sa iau ?

Va multumesc !
6 comentarii
0
11-12-2008, ora 16:46
Dr. Bociu Crina
Obstetrica-ginecologie, Londra
Dr. Bociu Crina
mai fă analize, pentru că valorile nu sunt foarte mari, trebuie investigat. fă eventual CT şi RMN la cap pentru a vedea prezenţa unui prolactinom. dacă există ţi se va da bromocriptină sau ceva de genu...
0
11-12-2008, ora 19:06
ghiompirica
Nu este medic/terapeut
ghiompirica
Dar e in valoare normala analiza ? Pentru CT si RMN se poate cu trimitere de la medicul de familie sau de la alt medic ?
0
12-12-2008, ora 09:48
Terapeut Holistic Niculae Nicuşor (Mr. Nick)
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Holistic Niculae Nicuşor (Mr. Nick)
Dupa cate vad, valoarea prolactinei se incadreaza in limite normale.
Nu aveti nevoie de nici un derivat de ergot care sa va trateze o eventuala hiperprolactinemie, precum Bromocriptina (Brocriptin), Cabergolina (Dostinex) etc.
Cel mai probabil durerile de la nivelul sanilor se datoreaza mastitei dsp care mi-ati spus ca medicul a ajut grija sa va dea tratament, nu din cauza unui "inceput" de ginecomastie!

Mula sanatate si Sarbatori fericite!
0
07-05-2012, ora 15:08
nadiusa
Nu este medic/terapeut
nadiusa
salut am 20 de ani am sesizat cu jumate de an in urma ca ma dor ingrozitor sinii, am fost la mamolog si am fost diagnosticata cu dereglari hormonale.Am facut analize la hormoni si mi sa depistat prolactina crescuta.Am urmat 5 luni bromcreptina si acum am facut putina pauza dar ea a crescut enorm de mult.Am facut deasemenea control la saua turceasca acolo miAU zis ca am prolactinom, Sunt casatorita, dorim un copil dar stiu ca e cam riscant sa incerc.Dar pe viitor am sanse sa ma tratez mie frica sa nu ajung sa fiu fertila sau cum ma pot trata? bromcreptina nu-mi ajuta. mersi.Desi nu am dereglari de menstruatie.nu am scurgeri din sin.
0
09-05-2012, ora 04:55
Terapeut Holistic Niculae Nicuşor (Mr. Nick)
Medicina naturista, complementara, alternativa
Terapeut Holistic Niculae Nicuşor (Mr. Nick)
Hristos a înviat!

Stimată dnă nadiusa, prolactina este sintetizată de către celulele lactotrope din hipofiza anterioară atât la bărbat cât şi la femeie; ea este produsă şi de alte ţesuturi, inclusiv mamela şi decidua. La nivelul hipofizei, concentraţia sa este în jur de 200 μg, iar timpul de înjumătăţire plasmatică este de 30-40 de minute; totuşi prezenţa sa persistă foarte mult timp deoarece hormonul se leagă de receptorii lactogenici. La nivelul acestor receptori prolactina poate fi detectată şi la 2 zile.
Secreţia de prolactină este reglată la nivelul hipotalamusului de neuronii cu proprietăţi neurosecretorii, cei mai importanţi fiind neuronii dopaminergici din nucleul arcuat care secretă PIF (Prolactin inhibiting factor); acesta ajunge prin sistemul port hipotalamo-hipofizar la nivelul hipofizei anterioare şi inhibă secreţia de prolactină. Dacă scade secreţia de PIF se eliberează prolactină; dacă are loc creşterea de PIF, secreţia de prolactină scade sau este inhibată.
Concentraţia normală de prolactină variază la femeie după fiecare fază a ciclului, încadrându-se între valorile 5-20 ng/ml. Concentraţiile serice cele mai mari sunt în faza luteală a ciclului menstrual; de asemenea, concentraţiile mai mici sunt înainte de menarhă decât în timpul fazei reproductive.

Hiperprolactinemia dv. este determinată de:

1. Stările de stres (dureri de diferite cauze, stări conflictuale psihologice, emoţii negative de lungă durată etc.) care determină secreţia de substanţe opioide la nivelul encefalului ca o măsură de protecţie. Substanţele opioide la rândul lor au efect inhibitor asupra dopaminei şi astfel se stimulează hipersecreţia de prolactină (dopamina inhibă secreţia de prolactină; dacă dopamina este inhibată la rândul ei, sau este scăzută, creşte secreţia de prolactină).
2. Prolactinomul hipofizar.
_

Vitex Agnus Castus (Mielăreaua) este o plantă medicinală ale cărei fructe vă pot ajuta!
Substanţele active din fructele de vitex, şi anume glicozidele iridoide (agnuside, aucubine), uleiurile volatile (cineol), alcaloizi (viticine), flavonoidele (casticine, izovitexine, apigenine), acizii graşi esenţiali (acid oleic, linolenic, palmitic, stearic) - reglează nivelul hormonilor feminini din sânge, prin echilibrarea funcţionalităţii glandei pituitare/hipofizei şi reduc secreţia de prolactină prin legarea de receptorii dopaminergici şi inhibarea celulelor lactotrope (dopamina este factorul major hipotalamic inhibitor al secreţiei de prolactină, tocmai de aceea mai este denumită şi factor inhibitor de dopamină (PIF - prolactin inhibitor factor)).
Studii efectuate in vitro au arătat că extractul de Vitex agnus castus inhibă secreţia de prolactină de la nivelul celulelor hipofizare. Studii in vivo efectuate pe populaţii de şobolani la care s-au indus stări de stres au arătat creşteri importante ale secreţiei de prolactină; după adminstrarea extractului de Vitex agnus castus creşterea prolactinei la stress a fost nesemnificativă. Acest fapt este explicat prin mecanismul agonist-dopaminergic al principiilor active din Vitex agnus castus.
Administrarea extractului de Vitex agnus castus la femele de şobolan aflate in perioada de alăptare a determinat inhibarea lactaţiei ca urmare a inhibării secreţiei de prolactină.
La femeile cu hiperprolactinemie, extractul inhibă eliberarea prolactinei şi normalizează deficienţele de fază luteală.

Vă sfătuiesc să consultaţi un medic fitoterapeut.
Cu ACORDUL unui medic fitoterapeut, vă puteţi administra vitex agnus castus în combinaţie cu brânca ursului, pentru a vă trata hiperprolactinemia, astfel, de pildă:
- Vitex Fruit, capsule - se administrează 1 capsulă de 2 ori/zi (dimineaţa şi la prânz), timp de 2-3 luni, apoi 1 capsulă/zi, pe parcursul a mai multe luni;
- Brânca ursului, tinctură - o linguriţă de tinctură diluată în 100ml de apă o dată pe zi, pe stomacul gol, cu 15 minute înainte de cină, timp de 2-3 luni de zile.

Puteţi folosi, de asemenea, tot cu ACORDUL medicului, produsul Mameldin, cremă.
Mameldin - cremă care conţine vitex agnus castus + Heracleum Sphondylium (brânca ursului), ca şi plante cu substanţe active (principiile active din Heracleum Sphondylium şi Vitex agnus Castus au acţiune antiprolactinică locală şi corectează dezordinile hormonale între estrogeni şi progesteron de la nivelul glandei mamare în care prolactina intervine ca verigă finală în exercitarea acţiunii steroizilor ovarieni. Prin blocarea acţiunii estrogenilor la nivelul receptorilor mamari se reduce efectul acestora asupra canalelor galactofore şi asupra permiabilităţii capilare); Doza recomandată este de 2, 5-3 ml de cremă care se aplică în strat subţire pe pielea de la nivelul sânilor de 2-3 ori pe zi şi se masează până la pătrunderea acestuia în piele. Se pot face 2-3 aplicaţii pe zi fie discontinuu (între ziua a 10 şi a 25-a a ciclului) în toate zilele lunii, inclusiv în perioada ciclului, în cazul mastodiniei; durata tratamentului poate fi de 3-4 luni sau mai mult în funcţie de modul de remitere a simptomatologiei sau poate fi prelungit la nevoie). Mameldin este indicat în mastodinii secundare dezechilibrelor hormonale estroprogestative (mastodinia sau malstalgia reprezintă durerea apărută la nivelul sânilor!), contracepţiei orale, din primul trimestru de sarcină, din perioada peripubertară şi perimenopauzală, din sindromul premenstrual sau din mastopatiile benigne.

Citiţi mai multe despre vitex agnus castus accesând link-ul de mai jos:
http://forum.romedic.ro/prod/Vitex_Agnus_Castus, _un_miracol_pentru_sistemul
_hormonal_feminin, _dar_nu_numai_066672.html


Însănătoşire grabnică!
Dumnezeu să vă binecuvânteze.
Toate cele bune, cu iubire creştină şi respect,
Mr. Nick
0
11-05-2013, ora 23:19
Vera_33
Nu este medic/terapeut
Vera_33
Buna seara. Recent mi-am facut analize de sange pentru a descoperi cauza infertilitatii si mi s-a descoperit prolactina crescuta, dublu fata de limita normala. Am primit un tratament medicamentos dar tooooot citind despre ceea ce se cheama hiperprolactinemie, am inteles ca ar fi prudent din partea mea sa imi fac o analiza RMN cervicala, doar ca nu prea am inteles la ce sectie medicala sa ma indrept: neurologie, neurochirurgie sau radiologie si imagistica. M-am uitat pe site-urile clinicilor medicale si nicaieri nu e trecut RMN cervical, ca atare. Va rog sa ma lamuriti si pe mine incotro sa ma indrept si daca este neaparat necesara o trimitere pentru aceasta analiza. Cu respect, V
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Principiul care stă la baza reglării secreției de hormoni
  •