picioare in x

04-01-2012
MihaEL@ T
Nu este medic/terapeut
MihaEL@ T
Buna ziua. am un baietel in varsta de 4 ani, cam de la 3 ani am observat ca are picioarele in x. de la caracal mi s-a recomandat sa merg la bucuresti cu el, eventual pt o operatie. nu are dureri absolut deloc, doar ca este inestetic. ce puteti sa-mi spuneti? este intradevar nevoie de operatie? are 22, 5 kg si 111cm. Multumesc
14 comentarii
0
05-01-2012, ora 15:52
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Operatia este indicata rarissim, mai ales in cazul unei deformatii asimetrice, produsa de afectarea asimetrica a cartilajului de crestere proximal tibial.
Situatia este reversibila la aceasta varsta, insa ceea ce trebuie sa va preocupe mai mult decat orice este pastrarea greutatii normale (supraponderabilitatea este cea mai frecventa cauza a acestei deformatii in copilarie).
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-Picior
0
05-01-2012, ora 22:01
MihaEL@ T
Nu este medic/terapeut
MihaEL@ T
Multumim
0
08-04-2012, ora 23:54
anamariateo
Nu este medic/terapeut
anamariateo
buna seara!am o fetita in varsta de 2 ani si 9 luni, 18 kg si 98 cm si am observat ca are picioarele in x.as vrea sa stiu daca isi vor reveni de la sine. am fost cu ea la medic de familie acum 3-4 luni si ni s-a spus sa asteptam pana va face 3 ani si daca piciorusele nu-si vor reveni ne va trimite la ortoped.nu e o problema sa stam sa asteptam fara sa facem nimic?va multumesc anticipat
0
31-07-2012, ora 00:22
Narcisa10
Nu este medic/terapeut
Narcisa10
buna seara ! am un baietel de 6 ani care a avut de doua ori piciorul in gips in cateva luni. prima data a fost pe 1 ianuarie cand a cazut pe scari si a avut dubla fractura la glezna.A stat o luna si o saptamana de zile cu el in gips dupa care 7 zile nu a calcat in e.Pe 14 febroarie a inceput sa mearga. iar pe 25 martie la o plimbare prin parc a intrat un copil cu rolele in el si ia rupt piciorul, acelasi picior dar de data asta mai sus chiar sub genunchi.
Am luato de la capat, stat in gips 21 zile dupa care la scos dar nu a calcat cam 10 zile in picior. Pe 11 mai a inceput sa mearga osul sa sudat bine numai ca copilul meu nu merge cum trebuie.Cum am spus picoirul arata drept numai ca el cand merge piciorul pleaca putin spre interior si la genunchi si la glezna. Am mers la doi medici unul mia spus ca nu e bine ca e nevoie de operatie dar nu acum pe la 10 ani si ca sar putea ca la pubertate sa se strambe si mai mult si mia dat 2 luni de fiziokinetoterapi sa ne vedem in septembrie.Iar celalat medic mia spus ca nu e adevarat sa stau linistita ca e normal sa mearga asa pt ca sau atrofiat muschii, mia recomandat kineto, masaj si foarte mult mers pe jos., si sa ne vedem tot la fel in luna septembrie. Acum eu sant foarte speriata si nu stiu ce sa fac. Sa mai merg si la alt medic? Dumneavoastra ce ma sfatuiti?
Va ROG FRUMOS SA MA AJUTATI SI PE MINE. VA MULTUMESC DIN SUFLET
0
31-07-2012, ora 09:19
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Cazul este unul complex si, fara a avea intreg dosarul radiologic spre studiu, este absolut imposibil orice aviz competent.
Este insa evident ca puteti cere avizul unui al treilea ortoped pediatru...
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg Ante-picior
0
19-11-2013, ora 14:09
ane703
Nu este medic/terapeut
ane703
Buna ziua! Am si eu problema picioarelor in x. Pana acum cativa ani eram supraponderala, asta insemnand la 1.70m o greutate de 75 kg. De mica am fost grasuta. Si am avut intotdeauna picioarele in X.De 2 ani am slabit si imi mentin greutatea. Acum nu mai este atat de evidenta forma in x a picioarelor, dar se vede. Nu ma deranjeaza atat de tare aspectul inestetic pentru ca nu este foarte proeminent, dar uneori ma deranjeaza. Si cred ca este posibil sa am si platfus. Datorita apropierii genunchilor, in diferite pozitii, simt cum talpa piciorului atinge in totalitate solul, stand perfect dreapta. Am probleme si cu mersul pe tocuri. Chiar daca folosesc incaltaminte de calitate cu toc stabil si gros si nu foarte inalt, ma dor picioarele in zona gleznelor, si a oaselor labei piorului. As vrea sa stiu, daca toate aceste lucruri pot evolua in rau mai tarziu. Intreb asta pentru ca tatal meu are platfus, fara sa aiba picioarele in X. Si din cauza platfusului, acum, la varsta de 74 de ani are mari probleme, s-au deformat oasele labei piciorului si sunt foarte foarte umflate, incat nu se poate incalta cu aproape nimic. Il dor foarte tare si nu poate merge decat distante foarte scurte. Dupa 100m il dor foarte tare. Nu vreau sa ajung sa am si eu astfel de probleme peste mai multi ani si vreau sa stiu daca se pot deforma si la mine picioarele si ce pot face pentru a preveni acest lucru.
0
19-11-2013, ora 19:36
Dr. Adam Span
Ortopedie si traumatologie, Koblenz
Dr. Adam Span
pentru narcisa10
pentru o fractura de metafiza proximala de tibei (sub genunchi) o imobilizare de 3 saptamani este total insuficienta la aceasta varsta. daca se alege metoda conzervativa, fractura trebuie repusa perfect altfel chiar ce mai mica deviatie initiala de axa are tendinta de a creste semnificatic cu timpul, mai ales daca fractura nu este inca vindecata si pacientul incarca cu greutatea totala membrul inferior afectat.
problema nu este una rara, scrieti in google: "VALGUS DEFORMITY AFTER FRACTURE OF THE PROXIMAL TIBIAL METAPHYSIS IN CHILDHOOD "
ar fi bine de clarificat problema pentru ca, daca acesta exista, sa fie tratata cat mai rapid.
trebuie examinata exact genunchiul si mersul in dinamica a copilului si daca exista o suspiciune ca cele doua membre inferioare nu sunt simetrice atunci trebuie efectuata o pangonograma, ceea ce inseamna ca se radiografiaza tot membrul inferior (pe un singur film de la sold pana la picior) in incarcare (cu pacientul in picioare) si se calculeaza axul mecanic si cel anatomic al membrului, identificandu-se gradul de deformare de la nivelul genunchiului astfel putandu-se identifica daca mebrul inferior are o deviatie in valgus sau este numai o iluzie optica
0
05-02-2014, ora 08:25
andreiaandy
Nu este medic/terapeut
andreiaandy
buna ziua, am un baietel in varsta de 4 ani jumate, care are piciorusele in X, am fost doar la pediatru, unde mi s-a spus ca are o usoara anemie, de aceea ar fi asa picioarele, sa merg la ortoped ca ar trebui sa poarte talpici sa i se indrepte, nu am ajuns inca la ortoped, dar mai am o problema, ii place foarte mult sa joace fotbal, si de cate ori se joaca, mai ales cu o minge mai grea, noaptea plange ca il doare genunchiul drept si tot piciorul, aseara a fost una din noptile in care a plans toata noaptea, si spre dimineata simteam ca ii scartaie genunchiul, va rog frumos daca ma puteti ajuta cu un sfat, multumesc
0
05-02-2014, ora 21:19
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Genu-valgum este tranzitor, insa suferinta se la nivelul genunchilor se datoreaza supra-solicitarii sportive (foot-ball-ul este un sport fabulos de agresiv pentru genunchi).
Talonetele nu au nici o utilitate, ci agraveaza mai mult problema.
Suferinta poate fi evitata numai evitand foot-ball-ul si alte sporturi agresive pentru genunchi.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
06-02-2014, ora 01:02
andreiaandy
Nu este medic/terapeut
andreiaandy
buna seara, va multumesc frumos pentru raspuns, sper doar sa nu fie nimic grav, o sa am mai mare grija cu fotbalul, este pasiunea lui, cred ca greseste si pentru ca se arunca mereu pe jos sa apere mingea, probabil asa se mai si loveste, acum ii dau osteocare si ibalgin, asa mi-a spus doctorita, acum nu il mai doare, sper sa fie bine, iar in legatura cu talonetele imi puteti explica va rog de ce nu ar fi bine?si azi mi-a spus doctorita de familie ca ar trebui sa merg la un dr ortoped sa il vada si sa ii dea sa foloseasca ca este in crestere si l-ar ajuta sa i se indrepte piciorusele, imi cer scuze de deranj.
stima
0
06-02-2014, ora 20:05
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Talonetele nu au nici o logica si nicio utlitate, deoarece problema nu se afla la nivelul piciorului, ci la nivelul genunchiului.
Piciorul plat este numai unul de tip adaptativ, care incearca sa compenseze genu-valgus-ul, iar incercarea de a corecta genu valgus-ul cu talonete va agrava, evident, genu valgus-ul...
Numai evitarea sporturilor agresive (cum este foot-ball-ul) poate elimina suferinta.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
11-04-2014, ora 13:53
dimitriubogdan
Identitate neconfirmată
dimitriubogdan
Problema este cat se poate de simpla biomecanic. Piciorul in X poate fi rezultatul insuficientei musculare pe muschiul sartoriu care determina o rotatie interna femurala si permite valgizare genunchi. Este suficient ca acesti copii sa faca exercitii de tipul lovirii mingii cu interiorul piciorului, exercitii cu banda elastica pentru intarire sartorius si totul revine la normal. Cazuistica este mai mare la fete decat la baieti. La baieti in general se evaluaeaza si integritatea psoasiliac si abdominali in aceste cazuri.

Cu respect,
Prof. biomecanica si tehnici de protezare
Dimitriu Bogdan
0
13-04-2014, ora 22:19
Dr. Marius Uscatu
Dr. Marius Uscatu
Buna seara!
Aveti perfecta dreptate.
La varsta copilariei genu-valgum este, in proportie covarsitoare, urmarea obezitatii sau supra-solicitarii sportive.
Cu stima,
Marius Uscatu
Chirurg ante-picior
0
08-11-2017, ora 08:51
Eu, omul
Nu este medic/terapeut
Eu, omul
Buna ziua! Unde, la ce clinica privata, s-ar putea face in Bucuresti o PANGONOGRAMA? Multumesc!
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul