Omega 3
Salutare !
Dupa cum probabil stiti, majoritatea oamenilor au o dieta saraca in Omega 3. As vrea sa postam pe acest topic informatii despre cum sa facem sa crestem raportul de Omega 3. Exista 2 tipuri de Omega 3: ALA (care se gaseste doar in plante) si EPA/DHA (care se gaseste in peste si alge).
In primul rand as vrea sa va intreb urmatorul lucru...
Se spune ca ALA este un nutrient esential, are un RDA stabilit (gresit dupa parerea mea) dar nu se spune la ce ajuta efectiv in corp. In schimb, EPA/DHA nu este esential, nu are RDA, dar peste tot se spune ca el este forma principala de Omega 3 pe care o foloseste corpul nostru. Deci se cam contrazic. As vrea sa stabilim o data pentru totdeauna, ALA ajuta la ceva in corp sau el a fost facut esential DOAR pentru faptul ca se transforma intr-o mica parte in EPADHA ?
A doua chestiune...
Se pare ca toata lumea e de acord ca un raport sanatos de Omega6/3 este intre 1:1 si 4:1.
Ok, dar doza zilnica recomandata (RDA) pentru Omega 6 este 17g si pentru Omega 3 de 1.6g. De aici rezulta un raport de 10:1 ! Ceea ce nu este in regula. Iar se contrazic.
Din ce am mai discutat eu cu oameni care se mai pricep, mi-am facut un nou RDA: 9g Omega 6 si 3g Omega3, cu o ratie de 3:1. Cum vi se pare ? Credeti ca e mai bine asa ?
Eu am o dieta cat de cat ok. Pentru ALA mananc nuci, seminte de chia, seminte de canepa, iar pentru EPA/DHA peste, dar cam rar.
Am gasit la un magazin de alimentatie sanatoasa ulei de in presat la rece si ma gandeam daca o fi bine ca in loc de o lingura de ulei de masline pe care o adaug la salata sa adaug doar o lingurita de ulei de masline si o lingurita de ulei de in, acesta fiind bogat in Omega 3. Ce ziceti ? Eu inteleg ca e mai bine sa mananci alimente intregi dar nu pot sa mananc toata ziua numai nuci.
Dupa cum probabil stiti, majoritatea oamenilor au o dieta saraca in Omega 3. As vrea sa postam pe acest topic informatii despre cum sa facem sa crestem raportul de Omega 3. Exista 2 tipuri de Omega 3: ALA (care se gaseste doar in plante) si EPA/DHA (care se gaseste in peste si alge).
In primul rand as vrea sa va intreb urmatorul lucru...
Se spune ca ALA este un nutrient esential, are un RDA stabilit (gresit dupa parerea mea) dar nu se spune la ce ajuta efectiv in corp. In schimb, EPA/DHA nu este esential, nu are RDA, dar peste tot se spune ca el este forma principala de Omega 3 pe care o foloseste corpul nostru. Deci se cam contrazic. As vrea sa stabilim o data pentru totdeauna, ALA ajuta la ceva in corp sau el a fost facut esential DOAR pentru faptul ca se transforma intr-o mica parte in EPADHA ?
A doua chestiune...
Se pare ca toata lumea e de acord ca un raport sanatos de Omega6/3 este intre 1:1 si 4:1.
Ok, dar doza zilnica recomandata (RDA) pentru Omega 6 este 17g si pentru Omega 3 de 1.6g. De aici rezulta un raport de 10:1 ! Ceea ce nu este in regula. Iar se contrazic.
Din ce am mai discutat eu cu oameni care se mai pricep, mi-am facut un nou RDA: 9g Omega 6 si 3g Omega3, cu o ratie de 3:1. Cum vi se pare ? Credeti ca e mai bine asa ?
Eu am o dieta cat de cat ok. Pentru ALA mananc nuci, seminte de chia, seminte de canepa, iar pentru EPA/DHA peste, dar cam rar.
Am gasit la un magazin de alimentatie sanatoasa ulei de in presat la rece si ma gandeam daca o fi bine ca in loc de o lingura de ulei de masline pe care o adaug la salata sa adaug doar o lingurita de ulei de masline si o lingurita de ulei de in, acesta fiind bogat in Omega 3. Ce ziceti ? Eu inteleg ca e mai bine sa mananci alimente intregi dar nu pot sa mananc toata ziua numai nuci.
15 comentarii
Sa stabilim ce este mai important intai: Grasimile SUNT ESENTIALE pentru o dieta sanatoasa.
Se poate trai fara carbohidrati (carbohidratii nu sunt esentiali) dar nu se poate trai fara ANUMITE grasimi.
Corpul daca e sanatos (ficat bun si nutrienti) poate produce glucoza din grasimi si din proteine.
Grasimile folosite de organism sunt destule de complicat de categorisit.
Grasimile in mancare sunt din punct de vedere chimic un lant format din Carbon si Hidrogen.
Se cunosc doua tipuri majore de grasimi care le mancam: saturate si nesaturate.
Topicul e complex si nu voi vorbi azi de grasimile saturate si nici de tras fats care de fapt sunt tehnic niste grasimi nesaturate. Azi vorbim numai de cele nesaturate.
Grasimile nesaturate au cel putin o legatura dubla intre atomii de carbon.
Aceste legaturi le fac sa aiba o forma indoiata si sa nu aiba numarul maxim de atomi de hidrogen cat ar putea avea cand ar fi saturate.
Cele care au o singura legatura dubla de carbon sunt grasimi nesaturate simple (monosaturate - MUFA).
Cele care au mai mult elegaturi duble de carbon sunt poli (polisaturate - PUFA)
Omega-7 si Omega-9 sunt MUFA
Omega-3 si Omega-6 sunt PUFA
Omega-3 sunt cunoscute pentru benefiicile de sanatate si se gasesc in alimente de natura vegetala si animala.
Alpha-linolenic acid (ALA) este o forma vegetala de Omega-3. Este gasit in seminte de in, chia, nuci, canola oil, soya.
ALA e important pentru ca se poate obtine numai prin dieta, nu poate fi fabricat de corp deloc, din aceasa cauza este o grasime esentiala.
Eicosapentaenoic acid (EPA) si docosahexaenoic acid (DHA) fac parte tot din categoria Omega-3 dar sunt forma marina de Omega 3 si se gasesc in pestii si crustaceeii de apa rece: salmon, hering, sardine, macrou, krill (De fap pestii manaca krillul).
EPA si DHA pot fi produse din ALA dar conversia este foarte mica, de asta e bine sa le mancam direct, copul nu le va produce usor in cantitati suficiente.
Omega-6 (arachidonic si linoleic acid) se gasesc in: uleiuri vegetale, nuci, seminte, carne, oua.
ALA (Omega-3 vegetal), DHA si EPA (Omega-3 marin) si linoleic acid (un tip de Omega-6) sunt grasimi esentiale, nu se pot produce in corpul uman, deci trebuie sa le mancam.
Omega-7 si Omega-9 se pot produce in corp in cantitati mici dar si asta sunt bune daca avem un aport extern.
Surse de Omega-7 si Omega-9: masline, almonds/migdale.
Omega-3 si Omega-6 sunt considerate parteneri buni impreuna pentru o sanatate buna.
Omega-3 este antiinflamator, Omega-6 este inflamator, ele lucreaza in tandem la repararea celulelor.
Celula (membrana) este reparata/formata initial de Omega-6 si semnaleaza inflamatia, dupa care vine Omega-3 si stige inflamatia (inlocuieste Omega-6).
Omega-6 este din belsug in alimentatia curenta (uleiuri vegetale), nu e nevoie sa suplimentam cu ele, sunt esentiale dar le avem din belsug.
Omega-3 (EPA si DHA - de origine marina/animala) nu prea sunt in alimentatia standard de alimentara, majoritatea popilatie este deficienta in ele, aici este nevoie sa le suplimentam prin: peste gras, krill, ulei de cod, ficat de cod.
Atunci can mancam ceva gras se intelege gresit de obicei sa mancam numai un amumit tip de grasime (FALS).
Toate mancarurile cu grasim contin un amestec de grasimi, unele sunt mai multe, altele mai putine.
Cu industia alimentara de azi care produce tone de uleirui vegetale (Omega-6) dieta noasta zilnica este complete dezechilibrata se presupune ca raportul este de 30 la 1 (Omega 6 / Omega 3 (ALA, EPA, DHA)).
De asta este atat de multa inflamatie (Omega 6 este pro inflamator dar e nevoie de el pentru alarma).
Un raport ideal ar fi 1:1.
Lumea nu are trebui sa se uita ca manca grasime ci sa se uite la ce tipuri de grasime mananca.
Grasimile sunt mai bune ca si combustibil decat carbohidratii daca sunt mancate corect (fara carbohidrati si proteina din belsug langa ele).
Sa raspund la intrebarile tale:
1) ALA este esentila pentru ca nu este produsa de corp, este folosit de corp pentru reparatii si este un combustil perfect (de inalta calitate) pentru corpul care este adapatat metabolic sa arda grasimi (majoritatea persoanelor care sunt grase/obeze si manaca din belsug carbohidrati si proteina nu ard grasimi deloc, de asta se si ingrasa si sunt bolnavi: diabet, cancer, parkinson, Alheimer, boli cardiovasculare si multe altele)
2) cu cat te apropii de o balanta 1:1 la Omega-6/Omega-3(ALA, EPA, DHA))cu atat e mai bine. Este greu sa ajungi la 1:1 din cauza ca mancarea buna cu Omega 3 de origine animala este scumpa si se degradeaza usor repede. Alimentele procesate nu pot contine asa ceva, ca se strica repede pe raft. Uleiul de in si pestele se strica foarte usor. Omega 3 este circulat in limfa zile intregi pana ce este alocat la tesutul inflamat, coprul il pretuieste foarte mult.
3) Nu e nevoie sa iei ulei de in daca mamnaci samanta macinata de in, dar e foarte important sa mananci EPA, DHA (Omega 3 - animal/marin)
4) Eu mamanc zilnic nuci si seminte in blender, e greu sa mesteci ca o capra toata ziua. Dar un blender bun le macina imediat. Nucile si semintele sunt foarte valoroase pentru o alimentatie sanatoasa pentru continultul de: potasiu, magnesiu, zinc, vitaminele E, C, K, B(uri) si altele. Nu exista sanatate fara acesti nutrienti.
Se poate trai fara carbohidrati (carbohidratii nu sunt esentiali) dar nu se poate trai fara ANUMITE grasimi.
Corpul daca e sanatos (ficat bun si nutrienti) poate produce glucoza din grasimi si din proteine.
Grasimile folosite de organism sunt destule de complicat de categorisit.
Grasimile in mancare sunt din punct de vedere chimic un lant format din Carbon si Hidrogen.
Se cunosc doua tipuri majore de grasimi care le mancam: saturate si nesaturate.
Topicul e complex si nu voi vorbi azi de grasimile saturate si nici de tras fats care de fapt sunt tehnic niste grasimi nesaturate. Azi vorbim numai de cele nesaturate.
Grasimile nesaturate au cel putin o legatura dubla intre atomii de carbon.
Aceste legaturi le fac sa aiba o forma indoiata si sa nu aiba numarul maxim de atomi de hidrogen cat ar putea avea cand ar fi saturate.
Cele care au o singura legatura dubla de carbon sunt grasimi nesaturate simple (monosaturate - MUFA).
Cele care au mai mult elegaturi duble de carbon sunt poli (polisaturate - PUFA)
Omega-7 si Omega-9 sunt MUFA
Omega-3 si Omega-6 sunt PUFA
Omega-3 sunt cunoscute pentru benefiicile de sanatate si se gasesc in alimente de natura vegetala si animala.
Alpha-linolenic acid (ALA) este o forma vegetala de Omega-3. Este gasit in seminte de in, chia, nuci, canola oil, soya.
ALA e important pentru ca se poate obtine numai prin dieta, nu poate fi fabricat de corp deloc, din aceasa cauza este o grasime esentiala.
Eicosapentaenoic acid (EPA) si docosahexaenoic acid (DHA) fac parte tot din categoria Omega-3 dar sunt forma marina de Omega 3 si se gasesc in pestii si crustaceeii de apa rece: salmon, hering, sardine, macrou, krill (De fap pestii manaca krillul).
EPA si DHA pot fi produse din ALA dar conversia este foarte mica, de asta e bine sa le mancam direct, copul nu le va produce usor in cantitati suficiente.
Omega-6 (arachidonic si linoleic acid) se gasesc in: uleiuri vegetale, nuci, seminte, carne, oua.
ALA (Omega-3 vegetal), DHA si EPA (Omega-3 marin) si linoleic acid (un tip de Omega-6) sunt grasimi esentiale, nu se pot produce in corpul uman, deci trebuie sa le mancam.
Omega-7 si Omega-9 se pot produce in corp in cantitati mici dar si asta sunt bune daca avem un aport extern.
Surse de Omega-7 si Omega-9: masline, almonds/migdale.
Omega-3 si Omega-6 sunt considerate parteneri buni impreuna pentru o sanatate buna.
Omega-3 este antiinflamator, Omega-6 este inflamator, ele lucreaza in tandem la repararea celulelor.
Celula (membrana) este reparata/formata initial de Omega-6 si semnaleaza inflamatia, dupa care vine Omega-3 si stige inflamatia (inlocuieste Omega-6).
Omega-6 este din belsug in alimentatia curenta (uleiuri vegetale), nu e nevoie sa suplimentam cu ele, sunt esentiale dar le avem din belsug.
Omega-3 (EPA si DHA - de origine marina/animala) nu prea sunt in alimentatia standard de alimentara, majoritatea popilatie este deficienta in ele, aici este nevoie sa le suplimentam prin: peste gras, krill, ulei de cod, ficat de cod.
Atunci can mancam ceva gras se intelege gresit de obicei sa mancam numai un amumit tip de grasime (FALS).
Toate mancarurile cu grasim contin un amestec de grasimi, unele sunt mai multe, altele mai putine.
Cu industia alimentara de azi care produce tone de uleirui vegetale (Omega-6) dieta noasta zilnica este complete dezechilibrata se presupune ca raportul este de 30 la 1 (Omega 6 / Omega 3 (ALA, EPA, DHA)).
De asta este atat de multa inflamatie (Omega 6 este pro inflamator dar e nevoie de el pentru alarma).
Un raport ideal ar fi 1:1.
Lumea nu are trebui sa se uita ca manca grasime ci sa se uite la ce tipuri de grasime mananca.
Grasimile sunt mai bune ca si combustibil decat carbohidratii daca sunt mancate corect (fara carbohidrati si proteina din belsug langa ele).
Sa raspund la intrebarile tale:
1) ALA este esentila pentru ca nu este produsa de corp, este folosit de corp pentru reparatii si este un combustil perfect (de inalta calitate) pentru corpul care este adapatat metabolic sa arda grasimi (majoritatea persoanelor care sunt grase/obeze si manaca din belsug carbohidrati si proteina nu ard grasimi deloc, de asta se si ingrasa si sunt bolnavi: diabet, cancer, parkinson, Alheimer, boli cardiovasculare si multe altele)
2) cu cat te apropii de o balanta 1:1 la Omega-6/Omega-3(ALA, EPA, DHA))cu atat e mai bine. Este greu sa ajungi la 1:1 din cauza ca mancarea buna cu Omega 3 de origine animala este scumpa si se degradeaza usor repede. Alimentele procesate nu pot contine asa ceva, ca se strica repede pe raft. Uleiul de in si pestele se strica foarte usor. Omega 3 este circulat in limfa zile intregi pana ce este alocat la tesutul inflamat, coprul il pretuieste foarte mult.
3) Nu e nevoie sa iei ulei de in daca mamnaci samanta macinata de in, dar e foarte important sa mananci EPA, DHA (Omega 3 - animal/marin)
4) Eu mamanc zilnic nuci si seminte in blender, e greu sa mesteci ca o capra toata ziua. Dar un blender bun le macina imediat. Nucile si semintele sunt foarte valoroase pentru o alimentatie sanatoasa pentru continultul de: potasiu, magnesiu, zinc, vitaminele E, C, K, B(uri) si altele. Nu exista sanatate fara acesti nutrienti.
Ok, ramane stabilit. Pastrez uleiul de masline in continuare pt salate. :)
Deci cu alte cuvinte, daca ar exista EPA/DHA in rosii si castraveti si as manca numai astea, si nu as manca absolut deloc nici un pic de ALA ar fi in regula ?
Uite o alta chestie pe care nu o inteleg. Uleiul de in este polinesaturat, se rancezeste repede si este vandut in sticle inchise la culoare. In schimb uleiul de floarea soarelui care este la fel de polinesaturat nu are nici o treaba cu rancezirea, n-am auzit pe nimeni sa vorbeasca despre rancezirea lui, si este vandut in sticle obisnuite transparente. Deci daca ambele sint polinesaturate, de ce doar cel de in se strica repede si cel de floarea soarelui n-are nici pe dracu... ?
Deci cu alte cuvinte, daca ar exista EPA/DHA in rosii si castraveti si as manca numai astea, si nu as manca absolut deloc nici un pic de ALA ar fi in regula ?
Uite o alta chestie pe care nu o inteleg. Uleiul de in este polinesaturat, se rancezeste repede si este vandut in sticle inchise la culoare. In schimb uleiul de floarea soarelui care este la fel de polinesaturat nu are nici o treaba cu rancezirea, n-am auzit pe nimeni sa vorbeasca despre rancezirea lui, si este vandut in sticle obisnuite transparente. Deci daca ambele sint polinesaturate, de ce doar cel de in se strica repede si cel de floarea soarelui n-are nici pe dracu... ?
Intrebare: Deci cu alte cuvinte, daca ar exista EPA/DHA in rosii si castraveti si as manca numai astea, si nu as manca absolut deloc nici un pic de ALA ar fi
in regula ?
Raspuns: Da, in mare da, dar nu uita ALA are locul lui specific, e bine sa ai de toate Omega 3: ALA, EPA si DHA.
Intrebare: Uite o alta chestie pe care nu o inteleg. Uleiul de in este polinesaturat, se rancezeste repede si este vandut in sticle inchise la culoare. In schimb uleiul de floarea soarelui care este la fel de polinesaturat nu are nici o treaba cu rancezirea, n-am auzit pe nimeni sa vorbeasca despre rancezirea lui, si este vandut in sticle obisnuite transparente. Deci daca ambele sint polinesaturate, de ce doar cel de in se strica repede si cel de floarea soarelui n-are nici pe dracu... ?
Raspuns:
Uleiul de in se rancezeste mai repede (sapatamani, o luna) decat cel de floarea soarelui, dar si cel de floarea soarelui se racezeste dar mai incet (luni de zile).
Grasimile rancezite sunt foarte grele/toxice pentru organism daca sunt mancate.
Uleiul cel mai stabil la rancezire este cel de cocos. Pe locul doi este cel de avocado daca vorbim de uleiuri vegetale.
Grasime animala care rancezeste greu este grasimea de porc, seu de oaie locul I.
Locul II este cea de pui/gaina.
Locul III cea mai perisabila este cea de peste.
Cele mai sanatoase grasimi de mancat sunt si cele mai perisabile. Dupa cum vezi regula generala se confirma.
Mancarea cea mai buna de mancat este cea care se altereaza prima si trebuie mancata proaspata.
Chiar daca grasimile sunt tinute la intuneric si rece in timp tot rancezesc in timp, fiecare cu viteza ei de rancezire.
Zaharul nu rancezeste niciodata, usor de stocat, trasportat, vandut => bun pentru comertz.
Grasimile bune, necesare, critice racezesc repede, nu sunt bune la comert, de aici si deficienta, lipsa lor din magazine.
Grasimile bune mancate te tin hranit o perioda mai lunga decat carbohidratii, dar nu fac volum de vanzari mare la comercianti.
Covriigii, painea, biscuitii si acadelele se vand si se produc mai usor.
in regula ?
Raspuns: Da, in mare da, dar nu uita ALA are locul lui specific, e bine sa ai de toate Omega 3: ALA, EPA si DHA.
Intrebare: Uite o alta chestie pe care nu o inteleg. Uleiul de in este polinesaturat, se rancezeste repede si este vandut in sticle inchise la culoare. In schimb uleiul de floarea soarelui care este la fel de polinesaturat nu are nici o treaba cu rancezirea, n-am auzit pe nimeni sa vorbeasca despre rancezirea lui, si este vandut in sticle obisnuite transparente. Deci daca ambele sint polinesaturate, de ce doar cel de in se strica repede si cel de floarea soarelui n-are nici pe dracu... ?
Raspuns:
Uleiul de in se rancezeste mai repede (sapatamani, o luna) decat cel de floarea soarelui, dar si cel de floarea soarelui se racezeste dar mai incet (luni de zile).
Grasimile rancezite sunt foarte grele/toxice pentru organism daca sunt mancate.
Uleiul cel mai stabil la rancezire este cel de cocos. Pe locul doi este cel de avocado daca vorbim de uleiuri vegetale.
Grasime animala care rancezeste greu este grasimea de porc, seu de oaie locul I.
Locul II este cea de pui/gaina.
Locul III cea mai perisabila este cea de peste.
Cele mai sanatoase grasimi de mancat sunt si cele mai perisabile. Dupa cum vezi regula generala se confirma.
Mancarea cea mai buna de mancat este cea care se altereaza prima si trebuie mancata proaspata.
Chiar daca grasimile sunt tinute la intuneric si rece in timp tot rancezesc in timp, fiecare cu viteza ei de rancezire.
Zaharul nu rancezeste niciodata, usor de stocat, trasportat, vandut => bun pentru comertz.
Grasimile bune, necesare, critice racezesc repede, nu sunt bune la comert, de aici si deficienta, lipsa lor din magazine.
Grasimile bune mancate te tin hranit o perioda mai lunga decat carbohidratii, dar nu fac volum de vanzari mare la comercianti.
Covriigii, painea, biscuitii si acadelele se vand si se produc mai usor.
O sursa buna (potenta) de Omega 3 animal sunt icrele de peste, inclusive cele de crap din Romania.
Caviar este cel mai bun.
Caviar este cel mai bun.
Ai grija ce cumperi mai bine fa-le tu.
De obicei comerciantii pun mult ulei cu Omega6 in ele.
Fa-le tu cu ulei de masline
Eu prind pestele (pastav, salmon, crap) si le pun cu sare in borcan la frigider.
Le mananc cu lingurita cateva zilnic.
Este bine de retinut daca poti controla sursa sa fie dintr-o apa/lac/rau curat, cat mai curat.
De obicei comerciantii pun mult ulei cu Omega6 in ele.
Fa-le tu cu ulei de masline
Eu prind pestele (pastav, salmon, crap) si le pun cu sare in borcan la frigider.
Le mananc cu lingurita cateva zilnic.
Este bine de retinut daca poti controla sursa sa fie dintr-o apa/lac/rau curat, cat mai curat.
Iti dai seama ca nu pot controla nimic...
Sper ca nu le mananci crude, nu ?
Sper ca nu le mananci crude, nu ?
Crude sarate. Care a r fi problema?
Le tin in sare ceva timp inainte de a le manca.
Le tin in sare ceva timp inainte de a le manca.
Eu stiu ca produsele animale nu se mananca crude pentru ca pot sa contina anumite bacterii.
Da, ai dreptate in special cu carnea de pui de abator. Americanii o spala cu clorina inainte de impachetare.
Este carnea cu cele mai multe bacterii periculoase.
Pestii care ii prind sunt din apa rece curata. Crap nu prea prind mult. Le tin in sare inainte de a le manca.
Daca ai acid bun in stomac merge. Conteaza si ce system imunitar ai, sa mananci putine si ce populatii de bacterii ai in intestine.
Infectile cu bacterii explodeaza mult, mai repede la persoanle care manaca carbohidrati multi, nu e cazul meu.
Este carnea cu cele mai multe bacterii periculoase.
Pestii care ii prind sunt din apa rece curata. Crap nu prea prind mult. Le tin in sare inainte de a le manca.
Daca ai acid bun in stomac merge. Conteaza si ce system imunitar ai, sa mananci putine si ce populatii de bacterii ai in intestine.
Infectile cu bacterii explodeaza mult, mai repede la persoanle care manaca carbohidrati multi, nu e cazul meu.
O manifestare care arata deficienta in Omega3 este pielea uscata, care se crapa, matreatza in par, piele rosie uscata care se crapa usor.
Mamele care au deficienta de Omg3 nasc copii cu IQ redus, vedere slaba.
Mamele care au deficienta de Omg3 nasc copii cu IQ redus, vedere slaba.
Sa stii ca eu dupa ce ma spal pe maini trebuie sa dau neaparat cu crema de galbenele ca altfel am pielea uscata si ma ia si alergia daca stau asa. :(
Salut din nou, Turmeric !
Am inceput si eu sa ia supliment de Omega 3 (vegan, din alge) cu 250 mg DHA si 125 mg EPA pe pastila. Din ce am studiat eu pe net am ajuns la concluzia ca ar fi bine sa iau o pastila la 2 zile. Ce zici ? Cum ti se pare, e bine ? E mult, e putin... ?
Am inceput si eu sa ia supliment de Omega 3 (vegan, din alge) cu 250 mg DHA si 125 mg EPA pe pastila. Din ce am studiat eu pe net am ajuns la concluzia ca ar fi bine sa iau o pastila la 2 zile. Ce zici ? Cum ti se pare, e bine ? E mult, e putin... ?
E putin dar mai bine decat nimic.
Raportul Omega 3 / Omega 6 in dieta ar fi ideal al 1:1 pana la 1:4.
Corpul are nevoie de ambele dar in proportie buna.
Lumea mananca azi statistic cam in jur de 1:30 (Omega 3/Omega6)
Se manaca foarte mult Omega 6 din uleiuri vegetale procesate oxidate.
Daca o sa citesti cartea:
Superfuel: Ketogenic Keys to Unlock the Secrets of Good Fats, Bad Fats, and Great Health
Scrisa de Dr. James J. DiNicolantonio si Dr Mercola.
O sa vezi ca cu cat raportul este in favoarea Omega 6 cu atat Omega 3 nu se manifesta, nu-si face functia de support pentru membrana celulara. Mebrana celulara este majoritar facuta din Omega 3. Cand Omega 3 lipseste si este deficit mebranele sunt facute din Omega 6 care este pro inflamator. De aici incidenta crescuta in ultimele decenii de Alhzeimer, Parkinson, Diabet, Cancer, boli cardio vasculare, tensiune arteriala, inflamatie cronica, alergii, probleme respiratorii, mucus, boli imunitare. Acesta incidenta a crescut si este direct corelata cu promovarea uleiurilor procesate bagate la inaintare din anii 1920 (vezi crema Crisco in SUA) si anii 1950 cand un doctor satana cu functie mare si influenta in FDA in SUA a deschis razboiul importriva grasimilor saturate promovand grasimile vegetale din uleiuri procesate vegetale (ulei de porumb, canola/rapita, soia, bumbac, flaoarea soarelui). Aceste uleiuri sunt un dezastru in alimentatie. Nu au polifenoli cum are uleiul de masline virgin (nu cel diluat de italieni cu alte uleiuri). Aceste uleiuri se oxideaza repede si creaza(favorizeaza) placa inflamatoare in vasele de sange si in creier (placa amiloida). Alte grasimi diabolice sunt Trans-fats, grasimile hydrogenate din margarina si alte produse cu bun gust care stau pe raft ani intregi fara sa se strice. Abia in anul 2015 FDA a recunoscut ca trasfats nu sunt sanatoase cu jumatate de gura dupa ce Europa le-a scos mai devreme. Se estimeaza ca pe continetul America de cand tras-fats au fost promovate (1920) cam 150000 de oameni au murit din cauza lor annual, asta ar fi mai mult decat au murit americand in razboaie din 1980. Consumul de trans-fats, cloesterol oxidat este direct corelat cu incidenta de: de Alhzeimer, Parkinson, Diabet, Cancer, boli cardio vasculare, tensiune arteriala, inflamatie cronica, alergii.
Revenind la intrebarea ta:
• Inbunatateste raportul Omega 3 / Omega 6 cat mai mult (o sa ai mai o putina inflamatie, ami pruin risc de boli cronice
• Stai departe de tot ce este ulei vegetal procesat si tansfats.
• Grasimea de porc de la un porc crescut pe iaraba la soare are cantitati mici dar existente de: Vitamina D3 si Omega 3. Cu alte cuvinte cum au trait stramosii nostril era mai bine decat cu cacaturile artificialede iudele care se uita numai la profit.
• Grasimile saturate (grasimea de porc = untura de porc – lard in engleza) nu se oxideaza usor sunt mult mai stabile si nu creaza problemele care suntde uleiruirle vegetale si trans-fats acestea din urma au fost promovate pur strict cu character commercial. Alte grasimi saturate bune: coconut oil, untura de pui, vita, oaie, unt (sujnt mai bune de prajit decat uleiul vegetal) pentru ca nu se oxideaza usor la temperature de prajire.
• Uleiul de peste are mult omega 3 dar nu poate fi folosit la prajire, se oxideaza de asemenea usor. La fel uleiul de in are mult ALA (precursor de Omega 3) e bun de consumat dar nu de prajit. Omega 3 si Omega 6 sunt grasimi fragile la temperatura mare. Trebuiesc cunsumate din natura cat mai nealterate impreuna cu polifenoli.
• Nu manca carbohiodrati multi cand mananci gras ca o sa le diminuezi mult eficienta grasimilor (Omega). Poti sa manaci cat poti carbohidrati care sunt rezistenti la digerarea in stomac (fibrele vegetale sau amidon rezistent – resistent starch). Cartofii prajiti calzi au indice glycemic mare dar daca sunt raciti in frigider si mancati mai tarziu au indice glycemic scazut (salata boeuf). Carbohidratii din ei devin rezistenti la digestia din stomac, si sunt mancarea ideala pentru microbiomul din intestinal mare. Acest microbiome iubeste fibra si amidonul rezistent productand din el: acizi grasi scurti (combustibil ideal pentru miocardul inimii si pentru neuroni), vitaminele B, vitaminele K1, K2 si vitamina D. Daca hranesti prietenii din intestinal gros cu carbohidrati adecvati o sa ia o sananate de fier. Carbohidrati buni: faina de in (samanata de in macinata), orice tubercul comestibil fiert putin (cei mai buni: cartoful dulce, banana verde numita plantain), varza fiarta, varza murata, gogonele, broccoli, conopida, legume in forma de frunze verzi.
• O modalitate desteapta de a introduce in dieta carbohidratii buni (furajul pentru prietenii din intestinal gros) este folosirea oalei sub presiune (oala minune). In present o sa gasesti in magazine aceste oale sub denumirea de IP (instant pot = oala instantanee). Un cartof poate fi copt in cateva minute in ea. Ceapa fiarta 1 minut in IP este medicament curat. Un alt beneficiu al aceste oale este faptul ca lectinele (proteinele toxice din plante) sunt reduce masiv in oala minune. De asta fasolea/varza cruda trebuie fiarta bine. Ce se face in oala regulate in 4 ore poti face in oala minune in 30 de minute. Pe vremuri aceste oale erau periculoase ca nu aveau system de siguranta. Acum au cate 5-6 sisteme, este imposibil s-o deschizi pana cand nu este safe (sigura/nu te oparesti).
Sanatate!
Raportul Omega 3 / Omega 6 in dieta ar fi ideal al 1:1 pana la 1:4.
Corpul are nevoie de ambele dar in proportie buna.
Lumea mananca azi statistic cam in jur de 1:30 (Omega 3/Omega6)
Se manaca foarte mult Omega 6 din uleiuri vegetale procesate oxidate.
Daca o sa citesti cartea:
Superfuel: Ketogenic Keys to Unlock the Secrets of Good Fats, Bad Fats, and Great Health
Scrisa de Dr. James J. DiNicolantonio si Dr Mercola.
O sa vezi ca cu cat raportul este in favoarea Omega 6 cu atat Omega 3 nu se manifesta, nu-si face functia de support pentru membrana celulara. Mebrana celulara este majoritar facuta din Omega 3. Cand Omega 3 lipseste si este deficit mebranele sunt facute din Omega 6 care este pro inflamator. De aici incidenta crescuta in ultimele decenii de Alhzeimer, Parkinson, Diabet, Cancer, boli cardio vasculare, tensiune arteriala, inflamatie cronica, alergii, probleme respiratorii, mucus, boli imunitare. Acesta incidenta a crescut si este direct corelata cu promovarea uleiurilor procesate bagate la inaintare din anii 1920 (vezi crema Crisco in SUA) si anii 1950 cand un doctor satana cu functie mare si influenta in FDA in SUA a deschis razboiul importriva grasimilor saturate promovand grasimile vegetale din uleiuri procesate vegetale (ulei de porumb, canola/rapita, soia, bumbac, flaoarea soarelui). Aceste uleiuri sunt un dezastru in alimentatie. Nu au polifenoli cum are uleiul de masline virgin (nu cel diluat de italieni cu alte uleiuri). Aceste uleiuri se oxideaza repede si creaza(favorizeaza) placa inflamatoare in vasele de sange si in creier (placa amiloida). Alte grasimi diabolice sunt Trans-fats, grasimile hydrogenate din margarina si alte produse cu bun gust care stau pe raft ani intregi fara sa se strice. Abia in anul 2015 FDA a recunoscut ca trasfats nu sunt sanatoase cu jumatate de gura dupa ce Europa le-a scos mai devreme. Se estimeaza ca pe continetul America de cand tras-fats au fost promovate (1920) cam 150000 de oameni au murit din cauza lor annual, asta ar fi mai mult decat au murit americand in razboaie din 1980. Consumul de trans-fats, cloesterol oxidat este direct corelat cu incidenta de: de Alhzeimer, Parkinson, Diabet, Cancer, boli cardio vasculare, tensiune arteriala, inflamatie cronica, alergii.
Revenind la intrebarea ta:
• Inbunatateste raportul Omega 3 / Omega 6 cat mai mult (o sa ai mai o putina inflamatie, ami pruin risc de boli cronice
• Stai departe de tot ce este ulei vegetal procesat si tansfats.
• Grasimea de porc de la un porc crescut pe iaraba la soare are cantitati mici dar existente de: Vitamina D3 si Omega 3. Cu alte cuvinte cum au trait stramosii nostril era mai bine decat cu cacaturile artificialede iudele care se uita numai la profit.
• Grasimile saturate (grasimea de porc = untura de porc – lard in engleza) nu se oxideaza usor sunt mult mai stabile si nu creaza problemele care suntde uleiruirle vegetale si trans-fats acestea din urma au fost promovate pur strict cu character commercial. Alte grasimi saturate bune: coconut oil, untura de pui, vita, oaie, unt (sujnt mai bune de prajit decat uleiul vegetal) pentru ca nu se oxideaza usor la temperature de prajire.
• Uleiul de peste are mult omega 3 dar nu poate fi folosit la prajire, se oxideaza de asemenea usor. La fel uleiul de in are mult ALA (precursor de Omega 3) e bun de consumat dar nu de prajit. Omega 3 si Omega 6 sunt grasimi fragile la temperatura mare. Trebuiesc cunsumate din natura cat mai nealterate impreuna cu polifenoli.
• Nu manca carbohiodrati multi cand mananci gras ca o sa le diminuezi mult eficienta grasimilor (Omega). Poti sa manaci cat poti carbohidrati care sunt rezistenti la digerarea in stomac (fibrele vegetale sau amidon rezistent – resistent starch). Cartofii prajiti calzi au indice glycemic mare dar daca sunt raciti in frigider si mancati mai tarziu au indice glycemic scazut (salata boeuf). Carbohidratii din ei devin rezistenti la digestia din stomac, si sunt mancarea ideala pentru microbiomul din intestinal mare. Acest microbiome iubeste fibra si amidonul rezistent productand din el: acizi grasi scurti (combustibil ideal pentru miocardul inimii si pentru neuroni), vitaminele B, vitaminele K1, K2 si vitamina D. Daca hranesti prietenii din intestinal gros cu carbohidrati adecvati o sa ia o sananate de fier. Carbohidrati buni: faina de in (samanata de in macinata), orice tubercul comestibil fiert putin (cei mai buni: cartoful dulce, banana verde numita plantain), varza fiarta, varza murata, gogonele, broccoli, conopida, legume in forma de frunze verzi.
• O modalitate desteapta de a introduce in dieta carbohidratii buni (furajul pentru prietenii din intestinal gros) este folosirea oalei sub presiune (oala minune). In present o sa gasesti in magazine aceste oale sub denumirea de IP (instant pot = oala instantanee). Un cartof poate fi copt in cateva minute in ea. Ceapa fiarta 1 minut in IP este medicament curat. Un alt beneficiu al aceste oale este faptul ca lectinele (proteinele toxice din plante) sunt reduce masiv in oala minune. De asta fasolea/varza cruda trebuie fiarta bine. Ce se face in oala regulate in 4 ore poti face in oala minune in 30 de minute. Pe vremuri aceste oale erau periculoase ca nu aveau system de siguranta. Acum au cate 5-6 sisteme, este imposibil s-o deschizi pana cand nu este safe (sigura/nu te oparesti).
Sanatate!
Trei componente dietetice care demonstrează că promovează demența și boala Alzheimer sunt zahărul (în special fructoza procesată), granele și grăsimile trans
Cercetările publicate în numărul de octombrie 2019 despre Neurologie au descoperit o legătură puternică între consumul de grăsimi trans și incidența demenței și diversele subtipuri ale acesteia, inclusiv boala Alzheimer
Persoanele din cel mai mare pătrat de niveluri de grăsimi trans erau cu șanse mai mari de 74% să dezvolte demență. Cei din al doilea cvartal cel mai mare aveau un risc cu 52% mai mare
Dietele bogate în carbohidrați sunt asociate cu un risc crescut cu 89% pentru demență, în timp ce dietele bogate în grăsimi sănătoase sunt asociate cu un risc redus de 44%
Până la jumătate din toate cazurile de Alzheimer ar putea fi, de asemenea, prevenite prin abordarea altor factori de viață modificabili, cum ar fi inactivitatea fizică, depresia, fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea mediului înconjurător și diabetul.
Așa cum a menționat neurologul Dr. David Perlmutter, autorul „Creierului cerealelor” și „Creatorul creierului”, dieta dvs. și alți factori de stil de viață au implicații majore asupra riscului Alzheimer.
Într-adevăr, potrivit cercetării1, 2 publicată în revista Lancet Neurology în 2011, până la jumătate din toate cazurile de Alzheimer ar putea fi prevenite prin abordarea unor factori de viață modificabili, cum ar fi inactivitatea fizică, depresia, fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea mediului înconjurător și diabetul.
Trei componente alimentare arătate pentru a promova această degenerare neurologică sunt zahărul (în special fructoza prelucrată), granele și grăsimile trans. Cercetarea 3, 4 din Clinica Mayo, publicată în Jurnalul de Alzheimer’s Disease în 2012, a descoperit că dietele bogate în carbohidrați sunt asociate cu un risc crescut cu 89% pentru demență, în timp ce dietele bogate în grăsimi sănătoase sunt asociate cu un risc redus de 44%.
După cum au menționat autorii, 5 „Un model alimentar cu un aport caloric relativ mare din carbohidrați și un aport caloric scăzut din grăsimi și proteine poate crește riscul de MCI [deficiență cognitivă ușoară] sau demență la persoanele în vârstă.” În mod similar, un studiu din 20136 în revista BioMed Research International a raportat că:
„Studii epidemiologice în creștere sugerează că dieta și nutriția ar putea fi factori de risc modificabili importanți pentru AD [boala Alzheimer].
Ce este grasimea trans?
Așa cum explică CNN: 12
„… Grăsimile trans artificiale suntprintr-un proces industrializat care adaugă hidrogen în uleiurile vegetale lichide, pentru a le face mai solide (gândiți-vă la margarină semi-moale și la scurtare).
Industria alimentară adoră grăsimile trans, deoarece sunt ieftine pentru a produce, durează mult timp și oferă alimentelor un gust și o textură deosebită. Pe lângă mâncarea prăjită, grăsimile trans se găsesc în crema de cafea, prăjituri, cruste de plăcintă, pizza congelată, fursecuri, biscuite, biscuiți și zeci de alte alimente procesate. ”
Grăsimile trans sunt diferite de o grăsime nesaturată de o singură moleculă de hidrogen din partea opusă a unei legături de carbon.13 Această schimbare pozițională este responsabilă pentru diferența de caracteristici a grăsimii și pericolul crescut pentru sănătatea ta.
În afară de demență, dovezi puternice leagă și grăsimile trans cu inflamația și dezvoltarea rezistenței la insulină și a bolilor de inimă (toate acestea fiind de asemenea factori de risc pentru Alzheimer).
Față de dovezi copleșitoare de daune, Administrația americană pentru produse alimentare și droguri a eliminat uleiurile parțial hidrogenate (o sursă primară de grăsimi trans) din lista de ingrediente alimentare „recunoscute în general ca sigure” (GRAS) în 2015 și începând cu 18 iunie., 2019, producătorii de produse alimentare nu mai au voie să utilizeze uleiuri parțial hidrogenate în alimente14 din cauza riscurilor lor pentru sănătate.
Cu toate acestea, alimentele prelucrate fabricate înainte de această dată sunt autorizate să rămână pe piață până la 1 ianuarie 2021.15 (Datele de conformitate variază în funcție de dacă producătorii au permisiunile de „utilizare limitată” pentru uleiuri parțial hidrogenate, dar acestea sunt datele finale în care toată utilizarea trebuie înceta.)
Cu toate acestea, asta nu înseamnă că grăsimile trans au fost eliminate în totalitate și nu reprezintă o altă îngrijorare. Ce este mai mult, atât timp cât un aliment conține mai puțin de 0, 5 grame de grăsime trans pe porție, producătorii de produse alimentare au dreptul să-l eticheteze drept fără grăsime trans.
Problema este că mulți experți sunt de acord că nu există un prag sigur sub care grăsimile trans sunt sigure16. Pentru a determina dacă un produs poate conține încă grăsimi trans, citiți cu atenție lista ingredientelor.
Orice articol care conține ulei vegetal parțial hidrogenat trebuie să conțină grăsimi trans, chiar dacă eticheta spune „0 Grasimi trans.” Mâncarea prăjită și produsele coapte în general sunt de asemenea suspecte.17, 18 În calitate de autor principal al studiului Dr. Toshiharu Ninomiya, profesor la Universitatea Kyushu din Fukuoka, Japonia, a notat într-un comunicat de presă: 19
"În Statele Unite, cantitățile mici încă admise în alimente se pot adăuga într-adevăr dacă oamenii mănâncă porții multiple ale acestor alimente, iar grăsimile trans sunt în continuare permise în multe alte țări."
Grăsimea trans a ucis milioane de oameni si inca mai afecteaza pe multi si azi.
Creșterea grăsimilor trans poate fi direct atribuită vilificării greșite a grăsimilor saturate și a colesterolului. Acum avem în valoare de zeci de ani care arată că grăsimile saturate și colesterolul alimentar nu au impact asupra bolilor de inimă și a mortalității. Între timp, studiile au relevat trecerea de la grăsimi saturate la uleiuri vegetale parțial hidrogenate, bogate în grăsimi trans, care au dus la moartea prematură a milioane.
Atunci când New York a limitat sever cantitatea de grăsime trans permisă să fie servită la restaurante, a oferit cercetătorilor o oportunitate unică de a studia efectele asupra rezidenților și de a compara ratele de atac de cord și accident vascular cerebral înainte și după restricție.
La trei sau mai mulți ani de la impunerea restricțiilor asupra unor județe specifice din New York, cercetătorii au descoperit o reducere de 6, 2% a atacurilor de cord și a AVC în acele județe, comparativ cu zonele orașului în care restricțiile privind grăsimea trans nu au fost impuse.
Având în vedere că grăsimea trans a proliferat în dieta americană de la sfârșitul anilor '50, numărul mortal inutil atribuit numărului probabil de grăsimi trans în milioane în fiecare an, la nivel național. Cercetări similare au fost raportate de cercetătorii danezi. Danemarca a fost prima țară care a acționat în urma unor cercetări care demonstrează efectele periculoase asupra sănătății ale grăsimilor trans.
Studiul, publicat în 2016, a constatat că în cei trei ani de la reglementarea grăsimilor trans, ceea ce aproape a eliminat-o din alimentația daneză, numărul mediu anual de decese cauzate de bolile cardiovasculare a fost redus cu o medie de 14, 2 decese la 100.000 de persoane pe an.
Suntem cunoscuți că grăsimea trans are un impact asupra conștiinței de ani de zile
Se poate ghici doar câți oameni și-au pierdut mințile datorită grăsimilor trans în ultimele decenii. Studiul de neurologie din 2019, cu siguranță, nu a fost primul care a demonstrat o legătură clară între consumul de grăsimi trans și riscul de demență.
De exemplu, într-un studiu din 2012, 22 Dr. Gene Bowman, profesor asistent de neurologie la Oregon Health and Science University, a raportat o corelație puternică între grăsimea trans și performanța cognitivă.
Persoanele cu un nivel ridicat de grăsimi trans în sângele lor s-au comportat semnificativ mai rău în testarea cognitivă și au redus volumul creierului. Bowman a comentat rezultatele la HuffPost: 23
"Este clar că grăsimile trans sunt rele - atât pentru inima ta, cât și acum, vedem, pentru creierul tău. Deci, aș recomanda oamenilor să stea departe de toate grăsimile trans.
Urmând planul meu de nutriție vă va reduce automat aportul modificat de grăsime, deoarece vă va învăța să vă concentrați pe alimente întregi sănătoase în loc de alimente procesate. De asemenea, puteți afla mai multe în interviul meu cu Dr. Cate Shanahan, autorul „Nutriției profunde: de ce genele dvs. au nevoie de mâncare tradițională”.
Dacă nu sunteți sigur dacă ceva le are, doar uitați-vă la ingrediente... dacă există o scurtare a legumelor, parțial hidrogenat... dați-le jos. Acesta este marele mesaj aici. "
În mod similar, un studiu din 2015 condus de dr. Beatrice Golomb a constatat că aportul de grăsimi trans a fost legat de deficiența de memorie la persoanele sub 45 de ani. Fiecare gram de grăsime trans consumat pe zi a fost legat de o scădere de 0, 76 cuvinte în reamintirea cuvintelor.
În grupul cu cea mai mare grăsime trans, participanții au putut să-și amintească, în medie, 11 mai puține cuvinte decât cele cu cel mai scăzut aport de grăsimi trans, care au avut o rechemare medie de 86 de cuvinte. Cercetările, deși nu pot stabili cauza și efectul, sugerează că grăsimile trans pot acționa ca un pro-oxidant, contribuind la stresul oxidativ care provoacă daune celulare.
Omega-6 oxidat - o altă grăsime dăunătoare de care trebuie să aveți grijă
Este clar important să evitați grăsimile trans, dar după cum veți afla anul viitor într-un interviu pe care îl fac cu dr. Chris Knobbe despre prezentarea sa din Ancestral Health Symposium, este vorba despre uleiuri procesate care sunt principalul vinovat pentru aproape toate bolile occidentale. Evitarea lor asiduă este cheia pentru a rămâne sănătos.
Aceasta este în mare parte legată de grăsimea oxidată de omega-6 găsită în multe alimente procesate, care pot fi de fapt chiar mai grave decât grăsimile trans. Acum, grăsimea omega-6 (acid linolenic) din ea însăși nu este problema. Acidul linoleic se găsește și în alimente precum nuci, semințe și ouă și este important pentru sănătate.
Problema este grasimea omega-6 oxidata si faptul ca majoritatea oamenilor mananca prea mult din ea. Aporturile de grăsimi omega 6 cu mai mult de un secol în urmă erau de obicei sub 5 până la 10 grame pe zi, iar majoritatea dintre noi mănâncă acum mult mai mult decât atât. De ani de zile, am subliniat importanța echilibrării aportului de omega-3 cu omega-6 pentru a vă proteja sănătatea.
Mâncarea prea multă grăsime omega-6 deteriorată (care se găsește în abundență în uleiuri vegetale procesate) și prea puțină omega-3 pe bază de apă marchează stadiul nu doar pentru Alzheimer, ci și pentru diabet, boli cardiovasculare, artrită reumatoidă, cancer și depresie - și asta este lista scurtă
Este foarte ușor să alimentați grăsimile omega-6. De curând am trecut de la nuci de macadamia la păcanele, care sunt și sărace în carbohidrați și proteine, dar nu mi-am dat seama că păcanele sunt încărcate cu grăsimi omega-6, în raport cu nuci de macadamie. Am descoperit acest lucru doar folosind trackerul de nutrienți extraordinar Cronometer.com. De atunci mi-am dat seama că nu este înțelept să mănânc mai mult decât o mână de nuci și nu în fiecare zi.
Discut despre unele dintre cele mai importante riscuri ale uleiurilor vegetale bogate în omega-6 din „Această grăsime este de fapt mai rău decât grăsimea trans”.
Raportul ideal dintre grăsimile omega-3 și omega-6 variază de la 1 la 1 la 1 până la 5, dar dieta tipică occidentală tinde să fie între 1 și 20 și 1 până la 50. Majoritatea oamenilor, în special americanii, sunt vinovați de acest raport omega-3 și omega-6, iar pentru a-l corecta, de obicei trebuie să faceți două lucruri:
1. Reduceți semnificativ aportul de omega-6 deteriorat, evitând alimentele procesate și alimentele gătite în ulei vegetal la temperaturi ridicate. Un număr de studii25, 26 au descoperit că persoanele care mănâncă regulat alimente prăjite adânc au un risc semnificativ crescut de accident vascular cerebral și deces.
Sursele comune de omega-6 nocive de evitat includ uleiul de porumb, uleiul de canola, uleiul de soia, grăsimile hidrogenate sau parțial hidrogenate, margarina și scurtarea.
2. Crește-ți aportul de grăsimi omega-3 pe bază de animale. Sursele ideale includ pești grași mici, precum sardine, hamsii și hering, împreună cu somonul alaskan prins sălbatic sau un supliment precum uleiul de krill.
Exemple de grăsimi sănătoase pentru a mânca mai multe
Când vine vorba de grăsimi dietetice, nu uitați de această regulă simplă: Natural este cel mai bine. Sfaturile care urmează vă pot ajuta să vă asigurați că mâncați grăsimile potrivite pentru sănătatea dvs.:
• Folosiți unt organic (de preferință din lapte crud alimentat cu iarbă organică) în loc de margarine și uleiuri vegetale se întinde - Untul este un aliment sănătos întreg, care a primit un rap rău nejustificat.
• Ghee este și mai bun, deoarece eliminați solidele din lapte cu care mulți au probleme. Ghee este grasă pură, fără carbohidrați și este ceea ce folosesc personal. Cea mai bună metodă de a face este să o așezați într-un recipient de sticlă într-un deshidrator și să nu îl încălziți mai mult de 100 de grade F. pentru a păstra calitatea.
Puteți aspira solidele din lapte cu un vas de sticlă. După ce ai ghee, nu trebuie nici măcar să-l refrigerezi, deoarece este stabil la temperatura camerei timp de mai multe săptămâni.
• Utilizați untură de porc organic pășunată pentru gătit și coacere - O analiză din 201527 a peste 1.000 de alimente crude clasificate grăsime de porc separată crudă, cunoscută și sub denumirea de untură de porc, ca cel de-al optulea aliment sănătos de pe o listă de 100, 28 de nutrienți valoroși găsiți în untură includ:
Vitamina D
Grăsimi Omega-3
Grăsimi monoasaturate (aceleași grăsimi găsite în avocado și ulei de măsline)
Grăsimi saturate
Colină
• Uleiul de nucă de cocos este un alt ulei de gătit excelent, încărcat cu beneficii pentru sănătate.
• Pentru a încheia aportul sănătos de grăsimi, asigurați-vă că mâncați grăsimi crude, precum cele din avocado, nuci crude, produse lactate crude și ulei de măsline. De asemenea, creșteți-vă aportul de grăsimi omega-3 pe animale, consumând mai multe sardine, hamsii, macrou, hering sau somon de Alaska prins sălbatic sau luați un supliment precum uleiul de krill.
Cercetările publicate în numărul de octombrie 2019 despre Neurologie au descoperit o legătură puternică între consumul de grăsimi trans și incidența demenței și diversele subtipuri ale acesteia, inclusiv boala Alzheimer
Persoanele din cel mai mare pătrat de niveluri de grăsimi trans erau cu șanse mai mari de 74% să dezvolte demență. Cei din al doilea cvartal cel mai mare aveau un risc cu 52% mai mare
Dietele bogate în carbohidrați sunt asociate cu un risc crescut cu 89% pentru demență, în timp ce dietele bogate în grăsimi sănătoase sunt asociate cu un risc redus de 44%
Până la jumătate din toate cazurile de Alzheimer ar putea fi, de asemenea, prevenite prin abordarea altor factori de viață modificabili, cum ar fi inactivitatea fizică, depresia, fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea mediului înconjurător și diabetul.
Așa cum a menționat neurologul Dr. David Perlmutter, autorul „Creierului cerealelor” și „Creatorul creierului”, dieta dvs. și alți factori de stil de viață au implicații majore asupra riscului Alzheimer.
Într-adevăr, potrivit cercetării1, 2 publicată în revista Lancet Neurology în 2011, până la jumătate din toate cazurile de Alzheimer ar putea fi prevenite prin abordarea unor factori de viață modificabili, cum ar fi inactivitatea fizică, depresia, fumatul, hipertensiunea arterială, obezitatea mediului înconjurător și diabetul.
Trei componente alimentare arătate pentru a promova această degenerare neurologică sunt zahărul (în special fructoza prelucrată), granele și grăsimile trans. Cercetarea 3, 4 din Clinica Mayo, publicată în Jurnalul de Alzheimer’s Disease în 2012, a descoperit că dietele bogate în carbohidrați sunt asociate cu un risc crescut cu 89% pentru demență, în timp ce dietele bogate în grăsimi sănătoase sunt asociate cu un risc redus de 44%.
După cum au menționat autorii, 5 „Un model alimentar cu un aport caloric relativ mare din carbohidrați și un aport caloric scăzut din grăsimi și proteine poate crește riscul de MCI [deficiență cognitivă ușoară] sau demență la persoanele în vârstă.” În mod similar, un studiu din 20136 în revista BioMed Research International a raportat că:
„Studii epidemiologice în creștere sugerează că dieta și nutriția ar putea fi factori de risc modificabili importanți pentru AD [boala Alzheimer].
Ce este grasimea trans?
Așa cum explică CNN: 12
„… Grăsimile trans artificiale suntprintr-un proces industrializat care adaugă hidrogen în uleiurile vegetale lichide, pentru a le face mai solide (gândiți-vă la margarină semi-moale și la scurtare).
Industria alimentară adoră grăsimile trans, deoarece sunt ieftine pentru a produce, durează mult timp și oferă alimentelor un gust și o textură deosebită. Pe lângă mâncarea prăjită, grăsimile trans se găsesc în crema de cafea, prăjituri, cruste de plăcintă, pizza congelată, fursecuri, biscuite, biscuiți și zeci de alte alimente procesate. ”
Grăsimile trans sunt diferite de o grăsime nesaturată de o singură moleculă de hidrogen din partea opusă a unei legături de carbon.13 Această schimbare pozițională este responsabilă pentru diferența de caracteristici a grăsimii și pericolul crescut pentru sănătatea ta.
În afară de demență, dovezi puternice leagă și grăsimile trans cu inflamația și dezvoltarea rezistenței la insulină și a bolilor de inimă (toate acestea fiind de asemenea factori de risc pentru Alzheimer).
Față de dovezi copleșitoare de daune, Administrația americană pentru produse alimentare și droguri a eliminat uleiurile parțial hidrogenate (o sursă primară de grăsimi trans) din lista de ingrediente alimentare „recunoscute în general ca sigure” (GRAS) în 2015 și începând cu 18 iunie., 2019, producătorii de produse alimentare nu mai au voie să utilizeze uleiuri parțial hidrogenate în alimente14 din cauza riscurilor lor pentru sănătate.
Cu toate acestea, alimentele prelucrate fabricate înainte de această dată sunt autorizate să rămână pe piață până la 1 ianuarie 2021.15 (Datele de conformitate variază în funcție de dacă producătorii au permisiunile de „utilizare limitată” pentru uleiuri parțial hidrogenate, dar acestea sunt datele finale în care toată utilizarea trebuie înceta.)
Cu toate acestea, asta nu înseamnă că grăsimile trans au fost eliminate în totalitate și nu reprezintă o altă îngrijorare. Ce este mai mult, atât timp cât un aliment conține mai puțin de 0, 5 grame de grăsime trans pe porție, producătorii de produse alimentare au dreptul să-l eticheteze drept fără grăsime trans.
Problema este că mulți experți sunt de acord că nu există un prag sigur sub care grăsimile trans sunt sigure16. Pentru a determina dacă un produs poate conține încă grăsimi trans, citiți cu atenție lista ingredientelor.
Orice articol care conține ulei vegetal parțial hidrogenat trebuie să conțină grăsimi trans, chiar dacă eticheta spune „0 Grasimi trans.” Mâncarea prăjită și produsele coapte în general sunt de asemenea suspecte.17, 18 În calitate de autor principal al studiului Dr. Toshiharu Ninomiya, profesor la Universitatea Kyushu din Fukuoka, Japonia, a notat într-un comunicat de presă: 19
"În Statele Unite, cantitățile mici încă admise în alimente se pot adăuga într-adevăr dacă oamenii mănâncă porții multiple ale acestor alimente, iar grăsimile trans sunt în continuare permise în multe alte țări."
Grăsimea trans a ucis milioane de oameni si inca mai afecteaza pe multi si azi.
Creșterea grăsimilor trans poate fi direct atribuită vilificării greșite a grăsimilor saturate și a colesterolului. Acum avem în valoare de zeci de ani care arată că grăsimile saturate și colesterolul alimentar nu au impact asupra bolilor de inimă și a mortalității. Între timp, studiile au relevat trecerea de la grăsimi saturate la uleiuri vegetale parțial hidrogenate, bogate în grăsimi trans, care au dus la moartea prematură a milioane.
Atunci când New York a limitat sever cantitatea de grăsime trans permisă să fie servită la restaurante, a oferit cercetătorilor o oportunitate unică de a studia efectele asupra rezidenților și de a compara ratele de atac de cord și accident vascular cerebral înainte și după restricție.
La trei sau mai mulți ani de la impunerea restricțiilor asupra unor județe specifice din New York, cercetătorii au descoperit o reducere de 6, 2% a atacurilor de cord și a AVC în acele județe, comparativ cu zonele orașului în care restricțiile privind grăsimea trans nu au fost impuse.
Având în vedere că grăsimea trans a proliferat în dieta americană de la sfârșitul anilor '50, numărul mortal inutil atribuit numărului probabil de grăsimi trans în milioane în fiecare an, la nivel național. Cercetări similare au fost raportate de cercetătorii danezi. Danemarca a fost prima țară care a acționat în urma unor cercetări care demonstrează efectele periculoase asupra sănătății ale grăsimilor trans.
Studiul, publicat în 2016, a constatat că în cei trei ani de la reglementarea grăsimilor trans, ceea ce aproape a eliminat-o din alimentația daneză, numărul mediu anual de decese cauzate de bolile cardiovasculare a fost redus cu o medie de 14, 2 decese la 100.000 de persoane pe an.
Suntem cunoscuți că grăsimea trans are un impact asupra conștiinței de ani de zile
Se poate ghici doar câți oameni și-au pierdut mințile datorită grăsimilor trans în ultimele decenii. Studiul de neurologie din 2019, cu siguranță, nu a fost primul care a demonstrat o legătură clară între consumul de grăsimi trans și riscul de demență.
De exemplu, într-un studiu din 2012, 22 Dr. Gene Bowman, profesor asistent de neurologie la Oregon Health and Science University, a raportat o corelație puternică între grăsimea trans și performanța cognitivă.
Persoanele cu un nivel ridicat de grăsimi trans în sângele lor s-au comportat semnificativ mai rău în testarea cognitivă și au redus volumul creierului. Bowman a comentat rezultatele la HuffPost: 23
"Este clar că grăsimile trans sunt rele - atât pentru inima ta, cât și acum, vedem, pentru creierul tău. Deci, aș recomanda oamenilor să stea departe de toate grăsimile trans.
Urmând planul meu de nutriție vă va reduce automat aportul modificat de grăsime, deoarece vă va învăța să vă concentrați pe alimente întregi sănătoase în loc de alimente procesate. De asemenea, puteți afla mai multe în interviul meu cu Dr. Cate Shanahan, autorul „Nutriției profunde: de ce genele dvs. au nevoie de mâncare tradițională”.
Dacă nu sunteți sigur dacă ceva le are, doar uitați-vă la ingrediente... dacă există o scurtare a legumelor, parțial hidrogenat... dați-le jos. Acesta este marele mesaj aici. "
În mod similar, un studiu din 2015 condus de dr. Beatrice Golomb a constatat că aportul de grăsimi trans a fost legat de deficiența de memorie la persoanele sub 45 de ani. Fiecare gram de grăsime trans consumat pe zi a fost legat de o scădere de 0, 76 cuvinte în reamintirea cuvintelor.
În grupul cu cea mai mare grăsime trans, participanții au putut să-și amintească, în medie, 11 mai puține cuvinte decât cele cu cel mai scăzut aport de grăsimi trans, care au avut o rechemare medie de 86 de cuvinte. Cercetările, deși nu pot stabili cauza și efectul, sugerează că grăsimile trans pot acționa ca un pro-oxidant, contribuind la stresul oxidativ care provoacă daune celulare.
Omega-6 oxidat - o altă grăsime dăunătoare de care trebuie să aveți grijă
Este clar important să evitați grăsimile trans, dar după cum veți afla anul viitor într-un interviu pe care îl fac cu dr. Chris Knobbe despre prezentarea sa din Ancestral Health Symposium, este vorba despre uleiuri procesate care sunt principalul vinovat pentru aproape toate bolile occidentale. Evitarea lor asiduă este cheia pentru a rămâne sănătos.
Aceasta este în mare parte legată de grăsimea oxidată de omega-6 găsită în multe alimente procesate, care pot fi de fapt chiar mai grave decât grăsimile trans. Acum, grăsimea omega-6 (acid linolenic) din ea însăși nu este problema. Acidul linoleic se găsește și în alimente precum nuci, semințe și ouă și este important pentru sănătate.
Problema este grasimea omega-6 oxidata si faptul ca majoritatea oamenilor mananca prea mult din ea. Aporturile de grăsimi omega 6 cu mai mult de un secol în urmă erau de obicei sub 5 până la 10 grame pe zi, iar majoritatea dintre noi mănâncă acum mult mai mult decât atât. De ani de zile, am subliniat importanța echilibrării aportului de omega-3 cu omega-6 pentru a vă proteja sănătatea.
Mâncarea prea multă grăsime omega-6 deteriorată (care se găsește în abundență în uleiuri vegetale procesate) și prea puțină omega-3 pe bază de apă marchează stadiul nu doar pentru Alzheimer, ci și pentru diabet, boli cardiovasculare, artrită reumatoidă, cancer și depresie - și asta este lista scurtă
Este foarte ușor să alimentați grăsimile omega-6. De curând am trecut de la nuci de macadamia la păcanele, care sunt și sărace în carbohidrați și proteine, dar nu mi-am dat seama că păcanele sunt încărcate cu grăsimi omega-6, în raport cu nuci de macadamie. Am descoperit acest lucru doar folosind trackerul de nutrienți extraordinar Cronometer.com. De atunci mi-am dat seama că nu este înțelept să mănânc mai mult decât o mână de nuci și nu în fiecare zi.
Discut despre unele dintre cele mai importante riscuri ale uleiurilor vegetale bogate în omega-6 din „Această grăsime este de fapt mai rău decât grăsimea trans”.
Raportul ideal dintre grăsimile omega-3 și omega-6 variază de la 1 la 1 la 1 până la 5, dar dieta tipică occidentală tinde să fie între 1 și 20 și 1 până la 50. Majoritatea oamenilor, în special americanii, sunt vinovați de acest raport omega-3 și omega-6, iar pentru a-l corecta, de obicei trebuie să faceți două lucruri:
1. Reduceți semnificativ aportul de omega-6 deteriorat, evitând alimentele procesate și alimentele gătite în ulei vegetal la temperaturi ridicate. Un număr de studii25, 26 au descoperit că persoanele care mănâncă regulat alimente prăjite adânc au un risc semnificativ crescut de accident vascular cerebral și deces.
Sursele comune de omega-6 nocive de evitat includ uleiul de porumb, uleiul de canola, uleiul de soia, grăsimile hidrogenate sau parțial hidrogenate, margarina și scurtarea.
2. Crește-ți aportul de grăsimi omega-3 pe bază de animale. Sursele ideale includ pești grași mici, precum sardine, hamsii și hering, împreună cu somonul alaskan prins sălbatic sau un supliment precum uleiul de krill.
Exemple de grăsimi sănătoase pentru a mânca mai multe
Când vine vorba de grăsimi dietetice, nu uitați de această regulă simplă: Natural este cel mai bine. Sfaturile care urmează vă pot ajuta să vă asigurați că mâncați grăsimile potrivite pentru sănătatea dvs.:
• Folosiți unt organic (de preferință din lapte crud alimentat cu iarbă organică) în loc de margarine și uleiuri vegetale se întinde - Untul este un aliment sănătos întreg, care a primit un rap rău nejustificat.
• Ghee este și mai bun, deoarece eliminați solidele din lapte cu care mulți au probleme. Ghee este grasă pură, fără carbohidrați și este ceea ce folosesc personal. Cea mai bună metodă de a face este să o așezați într-un recipient de sticlă într-un deshidrator și să nu îl încălziți mai mult de 100 de grade F. pentru a păstra calitatea.
Puteți aspira solidele din lapte cu un vas de sticlă. După ce ai ghee, nu trebuie nici măcar să-l refrigerezi, deoarece este stabil la temperatura camerei timp de mai multe săptămâni.
• Utilizați untură de porc organic pășunată pentru gătit și coacere - O analiză din 201527 a peste 1.000 de alimente crude clasificate grăsime de porc separată crudă, cunoscută și sub denumirea de untură de porc, ca cel de-al optulea aliment sănătos de pe o listă de 100, 28 de nutrienți valoroși găsiți în untură includ:
Vitamina D
Grăsimi Omega-3
Grăsimi monoasaturate (aceleași grăsimi găsite în avocado și ulei de măsline)
Grăsimi saturate
Colină
• Uleiul de nucă de cocos este un alt ulei de gătit excelent, încărcat cu beneficii pentru sănătate.
• Pentru a încheia aportul sănătos de grăsimi, asigurați-vă că mâncați grăsimi crude, precum cele din avocado, nuci crude, produse lactate crude și ulei de măsline. De asemenea, creșteți-vă aportul de grăsimi omega-3 pe animale, consumând mai multe sardine, hamsii, macrou, hering sau somon de Alaska prins sălbatic sau luați un supliment precum uleiul de krill.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 5Ulei de peste (omega 3) de la ce varsta?
- 5Suplimente alimentare din farmacii
- 3Omega 3 contin cupru?
- 8Omega 3 impotriva depresiei
- 2Omega 3 si alaptarea
- 1Omega 3 chiar ajuta la creier?
- 5Ulei de peste?
- 2Omega 3
- 3Omega 3.V-a ajutat?Ce doza?
- 3Omega 3(uleiul de peste)
- 2Omega 3 chiar ajuta la creier?
- 0Recomandare OMEGA3
- 1Un ulei de peste Omega 3 de calitate?
Mai multe informații despre: Omega 3 acizii grasi omega-3
Din Biblioteca medicală vă mai recomandăm:
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și: