Nu stiu ce sa fac am retentie de apa

17-08-2017
Stefs
Nu este medic/terapeut
Stefs
Salut am 15 ani si 118kg nu e norma am obezitate de gradul 2 si in iarna prin februarie am facut toate analizele cap coada nu a iesit nimic ne inregula decat glicemia 101. Dar eu tot ma ingras fac miscare mananc regulat dar ma ingras nu am probleme cu tiroida am facut doua analize la glanda una la un spital de stat si una la un spital privat. Dar am fost la cineva care se face tratamente naturistice si mi sa spus ca am retentie de apa si ca is plin de apa in tesuturi iar eu consum foarte multa apa iar in ultimele 10 zile beau apa numai de la sticla nu de la robinet si am pus 3kg in 4 zile de la 115kg la 118kg. Marti ma duc la medic dar acum ce pot face?
3 comentarii
0
18-08-2017, ora 14:10
Dietetician Acasandrei Mihaela
Nutritie si dietetica, Iași
Dietetician Acasandrei Mihaela
Buna, Stefs,

Ai dreptate, prezenta obezitatii de gradul 2 nu este in niciun caz un lucru sanatos, de aceea trebuie investigata in primul rand evolutia ponderala (de cand ai inceput sa cresti in greutate, in ce a constat alimentatia, ce schimbari ai facut pentru a reduce din surplusul de greutate etc).

Este irelevant sa spui „ fac miscare”: cata, de care, cat timp, cum faci, esti sedentar, cat timp petreci pe scaun/in pat intr-o zi sau „mananc regulat”: ce mananci, cat mananci, cum e gatit, cu cat ulei/zahar, ce mananci, cat adaos de sare, grasimi, zahar exista in ele, mananci gatit/in oras/junk-food, dulciuri, ce bauturi consumi pe langa apa, cata apa bei de fapt, si o multitudine de alte intrebari care tin de analiza dietei. Fac o paranteza aici deoarece ai mentionat ca ai inceput sa bei apa imbuteliata si nu de la robinet: apa imbuteliata are o concentratie mult mai crescuta de saruri (sodiu) care ar putea accentua retinerea apei.

Pentru a fi relevanta variatia de greutate, cantarirea trebuie sa aiba loc cu anumite conditii: la 1-2 saptamani, in aceeasi zi, aproximativ la aceeasi ora, de preferat de dimineata, fara haine, dupa ce ai fost la toaleta. Diferenta de 3 kg poate fi usor justificata de ceea ce ai mancat, daca ai eliminat sau nu scaunul, cata apa ai baut, cum si cat ai dormit, nu ai „retinut” 3 litri de apa in 4 zile.

Retentia de apa este cu adevarat o problema mai ales la persoanele foarte sedentare, care manaca alimente foarte sarate si/sau foarte dulci, daca este preexistenta si o afectiune cardiovasculara, dar nu explica gradul de obezitate, doar retentia de apa exclusiv si nici macar predominant.

Mergi marti la medic si poti apela in paralel la un nutritionist care sa te ajute sa identifici care este si cauza alimentara pentru care tot cresti in greutate in ciuda eforturilor pe care le depui. Obezitatea este o boala la fel cum e si hipertensiunea, diabetul. Esti micut, nu stiu cat de familiarizat esti cu termenii, dar incerc sa iti spun ca exista tratamente: terapie cu medicamente (SUB STRICTA SUPRAVEGHERE A MEDICULUI si nu la „cineva care face tratament naturistice” si care iti poate pune in pericol sanatatea si echilibrul metabolic, deja afectat de greutate), terapia medicala nutritionala, terapia psihocomportamentala de asemenea, pentru a putea intelege prin ceea ce treci si cum poti depasi acest impas.

Bea apă când îți este sete și încearcă să nu depășești 2.5-3 litri de apă și alte lichide pe zi (ceaiuri, băuturi dulci, lapte, supe limpezi). Apa o iei si din alimente: din fructe, din legume, din iaurturi, rezultaa in urma metabolizarii alimentelor..

- Fii mult mai constient de corpul tau, de nevoile lui, nu bea apa in mod compulsiv, nu manca necontrolat,
- limiteaza sodiul din alimentatie (mancarurile sarate, produsele ambalate conservate cu tot felul de compusi sodici - sulfit de sodiu, monoglutamat de sodiu, metabisulfit de sodiu),
- alege variantele desarate de lactate sau cu cel mai mic continut de sodiu/sare,
- nu mai aduga sare la masa si sfatuieste parintii sau pe cine se ocupa de gatit sa dea gust mancarii cu ierburi aromate sau alte condimente - curry, piper, chilly- usturoi, ceapa, si nu cu sare, sau nu cu multa sare macar,
- consuma cat mai multe legume bogate in apa - rosii, castraveti, ardei gras romanesc, frunzoase verzi, morcovi, supe de legume,
- limiteaza aportul de fructe la maximum 350-400 g fragmentate in 2-3 portii intr-o zi,
- ridica-te de pe scaun la fiecare 45-60 de minut si fa exercitii usoare de intindere, plimbari usoare pana la geam, iesi in scara blocului si cobora+urca 2 etaje sau cate poti, asta timp de 5-10 minute,
- ai grija sa dormi suficient, 8-9 ore, 22-23 fiind ora la care te pui la somn..

Si ar fi multe de discutat. Cel mai bine este sa consulti un dietetician sau un medic nutritionist, care are studii avizate si detine cunostintele necesare pentru a te ajuta (asa cineva, un terapist naturist, sfaturi pe internet e posibil sa intarzie cu mult solutionarea problemelor tale de sanatate). Sfatuieste-te cu parintii in acest sens. Sper sa luati impreuna cea mai buna decizie!

Poti continua sa ne tii la curent cu evolutia starii de sanatate. Sper ca iti va fi util raspunsul. Daca sunt nelamuriri, le voi clarifica cu drag.

Multa sanatate!
0
29-11-2017, ora 04:12
Petru.Rotariu@Gmail.com
Nu este medic/terapeut
Petru.Rotariu@Gmail.com
De cate ori manaci pe zi si cam ce mananci?

Retentia de apa se face de obicei cand balanta Sodiu / Potasiu in corp este data peste cap.
Se mananca sarat mult.
Raportul ideal Sodiu/Potasiu in corp este de 4 / 9.
Lumea baga sare cu lopata (salam, alimente procesate) si potasiu nimic (legume, fructe crude).
Corpul omenesc are un mechanism de retinere a sodiului dar nu pentru potasiu.
Potasiul este excretat din organism si cand avem deficenta de potasiu.

Cantitatea zilnica necesara de sare este in jur de 2 grame
Cantitatea zilnica necesara de potasiu este de 5 grame.

Lumea manaca prost si manaca pe dos.
Asta in timp duce la o problema cronica in organism.
O celula umana are peste 80.000 de porti controlate de balanta Sodiu/Potasiu.
Cand balanta este dezechilibrate cu mult sodiu portile se blocheaza, si se face retentie de apa, celuele se sparg chiar.

Taie sarea si creste potasiul (legume, fructe crude).
Poti sa iei suplimente d epotasiu dar time minte ca doza zilnica este de 5 grame.
Pastielle obisnuite de citrate de potasiu au numai 99mg, trebuie sa iei 50 odata.

Substanta care are potasiu mult si poti s-o iei cu apa este "cream of tartar"
Este ca un praf de copt. Daca il gasesti bea o lingurita dizolvat in apa si vezi ce efecte are.
0
29-11-2017, ora 09:58
Stefs
Nu este medic/terapeut
Stefs
Eu mananc foarte mult dulce indiferent ce e mananc dulciuri, imi place sa mananc dulciuri dar am si nevoie de ele(daca scade glicemia imi creste tensiunea cand am avut o dieta bine pusa la punct si dulciuri aproape deloc dupa o saptamana de dieta a inceput sa creasca tensiunea prima zi 15 cu 8 iar a doua zi 17 cu 9 sunt numere foarte mare la aceasta varsta dar dupa cum am inceput sa mai mananc dulciuri nu a mai crescut si asta mi-am dat seama dupa o luna ca e de la dulciuri in prezent manac dulciuri iar tensiunea o am normal 12 cu 7 sau 13 cu 7) de 2ani de cand fac mi-a iesit in analize glicemia 101 si dupa in cursul anului am mai facut analize si la spitale private(Bioclinica si Arcadia Iasi) dar si la spitalul de copii din Iasi si toate analizele aratau bune numai glicemia o aveam mare 105 anul acesta si calciu il aveam scazut dar dupa un timp a inceput sa am dureri in piept si am luat un Calciu si mi-a trecut acum in fiecare zi iau cate o pastila de vitamine si de cand iau vitamine ma duc putin mai des la baie si urina este de culoare mai inchisa fata de cum era cand ma duceam la baie inainte iar acum doar ma mentin la kg acestea 115-120kg nu mai cresc in kg iar miscare fac in fiecare miercuri si sambata (ma duc pe stadion alerg fac exerciti fizice si altele) iar in fiecare zi ies prin oras 30minute-1 ora. Am vorbit cu parinti mei tata spune ca o sa ma duca la un medic specialist iar mama spune ca nu fac destul miscare si mananc prea mult dar din potriva eu manac putin in sensul ca chiar mananc putin dar in mare parte a mesei zilnice mananc dulciuri.
Inca ceva stau cam 8 ore pe scaun si la scoala si acasa.
As mai vrea pareri sau ce ar trebui sa mai fac de la voi si multumesc pentru raspunsurile voastre
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.