Narcisismul
Bună ziua, de aproape 2 ani merg la psihoterapeut și la ultima ședință a subliniat ca sunt narcisica. M-am speriat mai ales că se suprapune cu decizia de a schimba jobul. Am sunat să cer o nouă întrevedere, însă mi-a amintit ca ar fi de preferat sa discutăm la următoarea întâlnire.
Întrebarea mea este dacă se poate face ceva pentru a putea fi o persoana normala, care sunt șansele de "vindecare" și de relații sănătoase, și dacă pot deveni psihoterapeut. Mulțumesc anticipat.
Întrebarea mea este dacă se poate face ceva pentru a putea fi o persoana normala, care sunt șansele de "vindecare" și de relații sănătoase, și dacă pot deveni psihoterapeut. Mulțumesc anticipat.
5 comentarii
Buna seara! Narcisismul este o trasatura normala de personalitate care exista in noi toti in grade diferite de intensitate. Ex: cand ne admiram in fata unei oglinzi (ocazional), cand ne laudam cu reusitele noastre.
Atunci cand aceste trasaturi de personalitate sunt exagerate avem de a face cu tulburarea de personalitate narcisica. Ex: oamenii laudarosi, pretentiosi, aroganti, invidiosi, se cred speciali, profita de semenii lor pentru a obtine avantaje, etc. Ai devenit anxioasa si ai considerat ca e ceva in neregula cu tine doar la auzul acestui cuvant, discuta cu psihoterapeutul tau tot ce te framanta, ea/el te cunoaste si iti poate indeparta nelinistea.
Atunci cand aceste trasaturi de personalitate sunt exagerate avem de a face cu tulburarea de personalitate narcisica. Ex: oamenii laudarosi, pretentiosi, aroganti, invidiosi, se cred speciali, profita de semenii lor pentru a obtine avantaje, etc. Ai devenit anxioasa si ai considerat ca e ceva in neregula cu tine doar la auzul acestui cuvant, discuta cu psihoterapeutul tau tot ce te framanta, ea/el te cunoaste si iti poate indeparta nelinistea.
Mulțumesc, era vorba despre latura narcisica.
Nu cred că momentan poți deveni psihoterapeut. Faptul că ți-a spus că ești narcisistă te-a dărâmat psihic și ai vrut să afli dacă această catalogare ți-ar afecta împlinirea visului tau: să fii psiholog. Faptul că nu ți-ai întrebat psihologul ceea ce ai întrebat pe site înseamnă că în urma acestui conflict relația dintre tine și psiholog s-a răcit imediat. Tu ai într-adevăr o tulburare de personalitate, o manie a grandorii. Nu prea suporți critica. Dacă greșesc și nu știi ce este narcisismul la vârsta ta atunci nu vei ajunge niciodată un psihoterapeut bun. Un psiholog bun nu face meseria asta pentru sine ci pentru pacient. Și tu o vei face dar pentru tine.
Narcisismul presupune lipsa empatiei, prin urmare nu cred ca e potrivita profesia de psihoterapeut.
Va mulțumesc pentru răspunsuri, eu încerc să merg în terapie în continuare să explorez aceste aspecte.
Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
Alte subiecte care v-ar putea interesa:
- 14Narcisismul, cauza multor relatii esuate
- 8Cum pot deveni o persoana narcisista?
- 1Am nevoie de ajutorul vostru urgent. Mama are depresie, narcisism sever și multe alte probleme
Mai multe informații despre: narcisismul