Mozaicoplastie

07-03-2011
moka
Nu este medic/terapeut
moka
buna,
28 ani, 180cm, 70kg
dupa vreo 8-10 ani in care ba imi "sarea" genunchiul si se umfla(durea vreo saptamana - doua) ba ma durea doar pe moment, am hotarat sa merg sa fac un rmn, am facut apoi un control la bucuresti unde mi s-a spus ca e necesara o operatie...zis si facut...mi-am luat inima-n dinti si am plecat la spital pe picioarele mele, mergeam alergam fara probleme...am intrat in sala de operatie...la iesire...mi s-a spus ca genunchiul meu era 75% praf...s-au scos ambele meniscuri + plus ligamente incrucisate(refacute cu suruburi resorbabile)...pe langa asta urmeaza sa mai fac inca o operatie (mozaicoplastie) deoarece cartilagiul genunchiului meu era ( si este deocamdata) cam praf. Am inceput sa fac recuperare inca din a 2 sau a 3 zi...am 13 zile si deja il indoi lejer la 60grade...problema este ca n-am voie sa calc in el din cauza ca urmeaza sa efectuez si pe cea de-a doua interventie...
-am observat ca pe acest forum raspund si medici...doare la fel de tare aceasta mozaicoplastie dupa ce trece anestezia (mentionez ca 2 zile dupa ce am fost adus de la reanimare a fost cam "roz")...
- stiti in ce consta operatia?
-stiti cam cat dureaza recuperarea avand in vedere cele 2 interventii
- am scos firele si de atunci mi s-a umflat mai tare...e normal?
multumesc
7 comentarii
0
08-03-2011, ora 16:16
Dr. Marius Uscatu
Ortopedie si traumatologie, Bucuresti
Dr. Marius Uscatu
Buna ziua!
Mozaic-plastia este un procedeu relativ frecvent aplicat, ce ramane insa profund controversat.
Cartilajul este un tesut ce nu poate fi refacut dupa distrugere, iar mozaic-plastia este doar un recurs final, ce trebuie inteles ca o solutie singulara si nu una miraculoasa, ce vindeca articulatia. Prin acest procedeu se aduce tesut osteo-cartilaginos din alta regiune anatomica, insa transplantul acestuia determina aparitia unui tesut nou cu proprietati biomecanice inferioare cartilajului original.
Cu stima,
Marius uscatu
Chirurg Glezna si Picior
0
12-05-2011, ora 15:16
Robert State
Nu este medic/terapeut
Robert State
Buna ziua,
Sunt nou pe acest forum si mi-am permis sa deschid un topic nou datorita faptului ca exista extrem de putine informatii referitoare la mozaicoplastie.

Incepand inca din perioada adolescentei, am suferit periodic dureri de genunghi, mai mult sau mai putin acute, de mica durata, medie si in final continue. In aceasta iarna, dupa vacanta de schi, durerile au devenit insuportabile, motiv pentru care, in ciuda faptului ca nu sunt adeptul interventiilor chirurgicale, am hotarat ca e timpul (mentionez ca in prezent am 35 ani).

In urma unui "studiu de piata" rapid, am hotarat sa-i dau credit domnului doctor Filipescu de la Sf. Ioan, am facut RMN si diagnosticul a fost trist:

- Ostecondrita articulara - adica o tulburare (contuzionare) puternica a cartilajului articular de la genunchi pe o portiune de cca 2.5 cm, situata pe o zona portanta, insotita de afectarea severa a osului.

Solutia propusa de doctorul Filipescu a fost aceea a interventiei chirurgicale numite "mozaicoplastie" ce consta in trasfer de cartilajiu articular dintr-o zona neportanta a genunchiului, in zona bolnava.

Costul interventiei este de cca 2000 e si este "allinclusive".
Scump, insa recomandarile si increderea pe care mi-a insuflat-o doctorul Filipescu m-au facut sa ma hotarasc pe loc.

Internarea a fost direct in ziua in care eram programat...2-3 ore de asteptare si am intrat la treaba
Mentionez ca in conditiile in care, inainte mi se facea rau daca mergeam sa imi fac analizele, echipa si modul de lucru civilizat au facut ca toata interventia sa decurga super relaxat, am fost practic spectatorul propriei mele operatii, urmarind pe un monitor intreaga interventie, punand si raspunzandumi-se la intrebari.
Datorita zonei mari afectate si a gradului inaintat de degradare a articulatiei, din start a cazut o bucata de cartilajiu cam cat o moneda, insotita de o bucata similara de os necrozat, lasand in urma un mic crater pt a carui umplere a fost nevoie de recoltarea a 6-7 "dopuri" de os cu cartilajiu dintr-o alta zona (neportanta), executarea unor gauri in ona afectata si apoi introducerea "dopurilor" exact cum se introduce cepul la butoi (interventia a durat cca 4h).

In pofida faptului ca toata lumea se astepta la dureri insuportabile dupa operatie, prima noapte a fost ok...in limitele anvergurii traumei suferite, iar a doua zi pe la ora 16 mi-am primit externarea, urmand ca anti-coagulantele si restul medicamentatiei sa mi-o administrez singur acasica.
Prima saptamana a fost destul de grea datorita faptului ca dupa aceasta interventie nu ai voie sa calci in piciorul afectat CCA 2 LUNI, dar si datorita faptului ca este foarte greu in prezenta unor dureri destul de serioase sa inveti sa mergi in carje, sa misti piciorul mereu (pt ca recuperarea fizica incepe inca din a doua zi de la interventie) si foarte greu sa faci dus...
In prezent am 6 saptamani de la interventie, nu ma mai doare, il pot flexa la mai bine de 45 grade, fac de cateva ori pe zi exercitii pt a reface musculatura si sper ca, peste doua saptamani cand merg la control sa imi dea voie sa incep sa il pun jos.

Mentionez ca, dat fiind faptul ca afectiunea a fost foarte severa, am fost avertizat ca e posibil sa fie nevoie de doua interventii si, dupa 2 luni de refacere sa ma supuna unei noi interventii pt o refacere cat mai buna insa, sper sa nu fie nevoie.

Acasa am stat cca 2 saptamani, dupa care m-am intors la birou pt ca inebuneam stand...
Cam dupa o luna de la interventie am avut voie sa conduc.

Una peste alta, recuperarea este ingrozitor de grea...faptul ca nu poti pune piciorul jos de loc e rau de tot, in ciuda faptului ca sunt un tip atletic, am febra musculara continuu de la carje, asta insa si pt ca nu pot sta locului...
0
20-12-2012, ora 21:09
madamovy
Nu este medic/terapeut
madamovy
Buna,
Sunt o adolescenta de 18 ani, 68kg si 1, 72 m. Recent mi s-a realizat o mozaicoplastie la genunchiul stang dupa un diagnostic postcortizonic (lupus) de necroza de codil inferior. Mi s-a spus ca defectul era mare, astfel ca a trebuit sa-mi transfere cartilaj si de la celalalt geunchi, asa ca practic sunt operata la ambii genunchi.
Dupa operatie mi s-a dat voie cam la o saptamana sa merg in cel de la care mi s-a luat cartilaj (drept). Tin sa mentionez ca inainte de operatie simteam cum se freaca os pe os...cand trebuia sa indrept genunchiul parca se bloca si pana nu sinteam ca parca se rup oasele in doua nu reuseam sa il indrept. Mergeam cu el drept si schiopatam uneori.
Insa, dupa mozaicoplastie toate au revenit la normal, pana acum, la 3 saptamani, cand am incercat sa indrept genunchiul am resimtit simptomele de mai sus, ce-i drept nu la intensitatea de dinaintea de interventie dar totusi le simt din nou.
Sa merg mi s-a dat voie doar dupa 8 saptamani, si totodata mi s-a spus ca aceasta interventie imi poate mari varsta genunchiului cu 10 ani, pentru ca pana la sfarsit voi ajunge la proteza...
Intrebarile mele sunt: 1. Isi va reveni la normal genunchiul dupa cele 8 saptamani?
2. Este normal sa mi se permita sa indoi genunchiul dupa ce s-a intervenit cu mozaicoplastie la el?
3. Este chiar asa rea proteza de genunchi, tinand cont ca ar fi posibil sa mi se implanteze si o proteza la sold?
4. Am citit undeva ca e posibila si o dubla interventie de mozaicoplastie la genunchi. Este adevarat?
5. Odata ce mi s-a transferat cartilaj, acesta se poate regenera? La articulatia genunchiului nu mai aveam deloc cartilaj... O sa apara din nou cartilaj la genunchi?

P.S.: Am reusit putin sa vad operatia...Si am observat cum faceau gauri in os luau cartilaj si apoi parca insurubau si lasau catrilaj...apoi au pus si un fel de grefa...parca...nu stiu daca zic bine...si au cusut-o acolo.Mi s-a spus ca a fost o lucrare reusita...sper din suflet sa fie asa...si sa pot merge normal...cu genunchiul indoit
0
03-01-2013, ora 10:25
Robert State
Nu este medic/terapeut
Robert State
Buna,

Imi pare rau sa aud ca la 18 ani ai asa probleme.

La mine transplantul de cartilaj s-a efectuat de la acelasi genunchi, doar ca de pe zona neportanta, la 33 de ani.
De indoit genunghiul este absolut obligatoriu imediat ce incepi sa-l simti, evident fara a forta, incepi cu flexia cea mai mica (asa cum ti-o permite articulatia) si, usor, usor, in timp, maresti flexia pana ajungi la normal. Mentionez ca eu am ajuns la flexia normala dupa cca 4-5 luni...

Proteza de genunchi, din cate am inteles din explicatiile dr-ului Filipescu, este foarte buna, operatia mult mai simpla, singura problema fiind ca pe zona genunghiului se pot aplica in jur de 3-4 proteze si acestea au ca durata de viata, in functie de individ (kg, mod de viata, disciplina in a nu ridica greutati, etc) intre 3 si 7 ani, so, la un calcul simplu, iti dai seama de ce e preferabila mozaicoplastia..

In cazul meu, dupa cca 12 luni am fost supus si unei a doua interventii, nu tot de mozaicplastie, ci o artroscopie de scurta durata (cca 1/2 h) in timpul careia s-a curatat zona de "resturi", s-a mai pilit un pic ici colo si cu asta basta...era tot ce se putea face, restul ramanand in grija mea... sa slabesc, cat mai multe ex fizice pt refacerea musculaturii...

Din cate stiu cartilajiul nu se regenereaza...exista o tehnica costisitoare de prelevare de cartilaj si de cultivare a acestuia in laborator, insa costa in jur de 30.000 e si pt mine a iesit din calcul.

Dupa aproape doi ani de la prima interventie, piciorul "tine" destul de bine, e departe de un picior sanatos insa imi fac treaba cu el :)
Am devenit meteo sensibil si am dureri la schimbarea vremii, in Dec am fost la snowboard si, spre surprinderea mea, dat fiind faptul ca pozitia la snowboard este cu genunghii flexati, se pare ca sprijinul ocoleste zona afectat si ma pot da in voie :) Nu pot sa alerg, exclus role sau patine de gheata...inotu e baza si putina sala.

In rest, iti doresc multa putere pt a trece peste perioada de recuperare care va fi foarte grea...trebuie sa faci continuu miscare, daca nu ai mult de la operatie, iti recomand achizitionarea unui dispozitiv din acela cu elecrozi ce se prind de picior si, cu ajutorul unor mici socuri electrice iti mentin sau chiar refac musculatura. Iti spun asta pt ca recuperarea este mai importanta decat operatia. Costurile sunt de 100-200 ron si merita din plin!

Ca exemplu, am facut operatia in acelasi timp cu un fotbalist, la un an de la operatie eu, facand in fiecare 40 de bazine si forta la 3-4 zile pt ca m-a durut si inca ma doare, am inca piciorul operat mai subtire decat celalalt, iar el, folosind tampenia aia cu electrosocuri si-a mentinut masa musculara si cu o recuperare asistata de specialisti, acum joaca fotbal la nivel de Liga 1...

So, trage tare cu recuperare si fi tare din punct de vedere psihic.

Succes!
0
14-01-2013, ora 19:34
leo791
Nu este medic/terapeut
leo791
Salut!

28 ani, 178, 78 Kg (venit de la 90 dar intentionez sa raman aici)

Am decis sa fac un RMN saptamana trecuta la genunchiul stang. Am avut o entorsa destul de grava acum 4 ani dar dupa 3-4 luni eram din nou pe terenul de fotbal. Ma rog...ma asteptam sa-mi iasa ceva probleme dar minore, gen menisc fisurat, poate chiar un ligament rupt. Cand am vazut astazi rezultatele mi-a cazut ceru-n cap.

Ruptura completa veche LIA
Condropatie condil femural extern gr III
Condropatie trohlee femurala gr III-IV
Condromalacie retropatelara gr I-II
Acumulare fluida chistica in contact cu articulatia tibio-fibulara, posibil un chist multiseptat

Socul e mare pentru mine deoarece genunchiul nu ma doare si nu m-a durut. Mai mult bag sport de intretinere grupa mare: sala, fotbal, baschet, tenis, jogging (anul trecut am alergat la maraton)...e adevarat, toate cu genunchiera. Nu am niciodata nimic. Mi s-a spus ca e datorita faptului ca am musculatura f puternica. Inca un aspect dar care nu cred ca are relevanta aici e ca am hiperlaxitate.

Mi s-a recomandat ligamentoplastie (floare la ureche) si mozaicoplastie. As vrea sa va intreb care sunt sansele ca dupa operatie, recuperare ca la carte etc, sa existe sanse ca genunchiul/piciorul meu sa fie la fel de puternice astfel incat sa-mi reiau stilul de viata actual?

Robert, vad ca a trecut ceva de la operatia ta si totusi zici ca nu poti sa alergi. Nu vrei sau nu poti? Snowboardul mie mi se pare mult mai solicitant.

Mersi!
Leo
0
15-01-2013, ora 11:21
Robert State
Nu este medic/terapeut
Robert State
Salut Leo,

Despre faptul ca "ai dus-o pe picioare" iti pot spune ca si eu am patit acelasi lucru, dupa o perioada de cca un an de dureri acute, in care imi ceda constant piciorul (se muia brusc si nu ma mai tinea), a urmat o perioada de cca 15 ani!!! in care am dus-o ca un zmeu pe picioare, perioada in care nu am mers la maraton insa, am mers constanta la fotbal, tenis de picior, patinaj si snowboard (fara sa am dureri prea mari), mai mult, cu 2-3 saptamani inainte de operatie am fost la ski in Austria si m-am dat o saptamana full-time, dupa care, la intoarcerea in Romania, am crezut ca mananc patu de durere cca 1 saptamana, acesta fiind declansatorul ce m-a convins sa merg la doctor.

Este cunoscut faptul ca articulatia genunghiului, daca nu este reparata la vreme, se strica toata..adica, daca stai cu ligamentele rupte, se duce si cartilajiul si invers. La mine, tot datorita musculaturii puternice, ligamentele au rezistat.

In ceea ce priveste recuperare, nu trebuie sa te compari cu mine pt ca eu am avut efectiv o gaura pe zona portanta...o gaura cam cat o moneda de 10 bani ce a fost foarte greu de umplut, motiv pt care acum o traga asa de tare si nu, nu pot sa alerg, doare foarte tare si e foarte "haios" cand traversez strada si vine vre-un tembel lansat care se-asteapta s-o iau la picior :)
Snowboardul este ok pt ca pozitia cu genunghii flexati face ca socurile sa se transmita pe o alta zona decat zona afectata.eu am probleme cand tin piciorul intins, motiv pt care nici sa patinez nu mai pot...deocamdata.

Cel mai important este sa iti mentii masa musculara, i-ati stimulator muscular si foloseste-l din prima zi pt ca in 3-4 saptamani vei ramane socat cat de tare se atrofiaza si e foarte greu de recuparat.

Succes!

Robert
0
15-01-2013, ora 23:27
leo791
Nu este medic/terapeut
leo791
Mersi Robert! O sa incerc sa-ti urmez sfaturile.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
23-06-2022, ora 19:00
Publicitate ROmedic
Administrator forum
CHirurgi și Clinici de chirurgie
Medici-Chirurgi.ro - caută un chirurg sau recomandă unul
Ați trecut printr-o operație? Ajutați alți pacienți oferind o recomandare chirurgului care v-a operat.
Accesați site-ul
Din Ghidul de sănătate v-ar putea interesa și:
  • Cum menținem sănătatea genunchilor?
  • Alergarea ar putea fi benefică pentru genunchi, contrar temerilor generale
  • Leziunile genunchilor nu se vindecă complet
  • Alergarea ameliorează inflamația genunchiului, contrar așteptărilor
  • Dislocare genunchi - primul ajutor și sfaturi utile
  • Tipuri de durere de genunchi în diferite afecțiuni ale genunchilor
  • Recuperarea genunchiului în funcţie de patologie - evoluţie şi durată
  •