mi-e teama de inaltime, de apa, de cutit

29-12-2009
ilenutza
Nu este medic/terapeut
ilenutza
buna ziua,

de ani de zilemi-e teama de apa, nu intru decit putin in apa, mi-e teama sa invat sa innot, nu pot urca pe scara sa spal geamurile, nu pot privi in jos de la etajul3-4, iar cind vad pe cineva din casa cu cutitul indreptat spre mine in joaca, binenteles, sau gesticulind ceva cu el, inima incepe sa-mi bata mai repede si ma blochez, parca paralizez de teama.exista vreun remediu pentru aceste probleme?Si daca da, care ar fi acela?Astept cu nerabdare vesti, multumind anticipat.
2 comentarii
0
11-02-2010, ora 12:40
Psiholog Simina Munteanu
Psihologie, Sibiu
Psiholog Simina Munteanu
Si acestea ar putea fi "doar" problemele pe care le constientizati in acest moment...

De regula, gama de manifestari cu caracter fobic este doar partial constientizata de catre persoana in cauza, fiind remarcate mai ales cele care interfereaza cu fuctionarea normala de zi cu zi.
Acest fenomen apare cand fondul anxios este deosebit de fertil si devine capabil sa deplaseze cantitati considerabile de energie catre diferite obiecte din exteriorul conflictul germinativ (inaltime, apa, cutit, ori: sange, spatii deschise sau inguste, insecte, serpi, caini etc.).

Acest tip de patologie raspunde bine la tratametul psihologic efectuat de un psiholog clinician sau un psihoterapeut. Cu conditia ca pacientul "sa se lase" tratat... Din pacate, mare majoritate a persoanelor aflate in astfel de situatii invata sa traiasca cu aceste disfunctionalitati si ajung sa le compenseze in existenta lor atat de bine (cel putin aparent), incat ajung sa se convinga pe sine ca situatia nu este atat de grava incat sa necesite un tratament de specialitate. Momentul in care solicita ajutor este punctul in care deja intreaga functionare psihica a fost afectata si persoana si-a pierdut capacitatea de a interpreta datele realitatii in mod corespunzator.

Am observat ca ati cerut ajutor psihologic pentru copilul dvs. Faceti-o si pentru a va rezolva aceste dificultati cat sunt inca in stadiul acesta. Nu vor trece de la sine si nici printr-un efort de vointa. Daca propria sanatate nu va motiveaza, ganditi-va ca, cu cat sunteti mai echilibrata si fericita, cu atat deveniti un model mai bun pentru copilul dvs. Copiii invata bazandu-se mai ales pe observatii, modele si identificari cu aceste modele. Este riscant sa va perceapa aceste temeri, le poate prelua, considerandu-le reactii normale din moment ce apar la dvs.

Va doresc multa sanatate si succes in demersul dumneavoastra!

Psiholog clinician,
Simina Munteanu
0
12-02-2010, ora 23:24
ilenutza
Nu este medic/terapeut
ilenutza
Buna ziua,

Va multumesc mult pentru raspuns...am observat si eu ca baietelul meu tinde sa-mi copieze comportamentul si incerc atat cit pot sa-mi corectez reactiile, limbajul si comportamentul in general, mai ales ca acum intelege mult mai multe lucruri.Chiar imi doresc sa scap de temerile amintite, insa momentan, cum la noi in localitate nu exista cabinet de psihoterapie, va trebui sa amin pe primavara rezolvarea acestor probleme, cind vor fi alte conditii, si de transport si referitor la buget.Mi-a" placut" cum ati spus la inceput, si chiar asa si este...sint doar citeva din problemele cu care m-am confruntat si ma confrunt in continuare.
Inca o data va multumesc, la fel si pentru urari.
Adaugă un comentariu / răspuns

Programari cabinete medicale, clinici Alege-ți medicul și fă o programare!
Peste 13000 de cabinete medicale își prezintă serviciile pe ROmedic.
15-04-2016, ora 10:25
Publicitate ROmedic
Administrator forum
Psihologi, psihiatri, psihoterapeuti
Recomandă un Psihoterapeut sau caută unul!
La-Psiholog.ro este un proiect ROmedic care vă prezintă peste 3900 de terapeuți din România. Avantajul acestui site este că pune mare preț pe recomandările pacienților. Găsiți prezentări detaliate ale serviciilor psihologice, citiți recomandări, vă puteți programa online. În plus, există o secțiune cu o mulțime de articole interesante și teste psihologice. Accesați site-ul